Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TD100 i prawie 12l ON / 100km

Featured Replies

Napisano

Temat powrocil - myslalem ze po wpieciu wypietej wtyczki przeplywomierza sytuacja jest ustabilizowana. Jednak nie jest.

Po dzisiejszym tankowaniu (jazda 100% miasto, czesto czerwone. specjalnie sie nie rwalem z jazda, klimatyzacja wlaczona przez 80-90% czasu) spalanie wyszlo dokladnie 11.5l ON na 100KM (proba mala bo 110km ale zalane pod korek dwa razy). To potwierdzilo tylko moje przypuszczenia ze cos tu nie gra (obserwacja wskazowki w zegarach).

Z tych 110KM jakies 30km przejechane na oponach 205/50/15 oraz byc moze 40km ze zbyt mocno naciagnietym recznym zeby.GIF Nie sadze jednak zeby klimatyzacja oraz przez czesc trasy miejskiej podciagniety zbyt mocno reczny mogl tak zafałszowac pomiar szczegolnie ze obserwowalem te sytuacje juz od dluzszego czasu - jeszcze przed zabawa z recznym)...

Ludziska - co Wy na to? W czym moze lezec problem? Przeplywomierz? Jezeli tak to jaki (i jaka cena)? Na Allegro nie ma do TD100 nie liczac jakiejs samorobki z Korei za 220zl...

Nie miala baba klopotu kupila sobie Diesla... :/

Napisano

pokaz mi te samoróbki z koreii smile.gif

heh a jak wyglada kopcenie auta? wolne obroty idealne?

na swoim doświadczeniu wiem ze zaworek sterujacy egr-em moze byc przyczyna zwiekszonego spalania tak bylo u mnie na ta chwile odlaczylem podcisnienie idace z niego do zaworu egr przez to czasem wpada w blad komp i muli fure na moment heh ale tak musi byc do momentu jak nie kupie z aso nowego za 390 ziko jutro ostatnie poszukiwania na rynku wtórnym czy podrób i chyba bedzie wizyta w aso

moze wtryski leją, moze turbo malo laduje, moze kąt wtrysku i nastawiacz ma jakies fazy hmmmm nie wiem zgaduje smile.gif

Napisano

moje td100 spla 8 na 100 niezaleznie od tego czy jade ostro czy jak emeryt, czy wlae trasy czy bujam sie po miescie. nie wiem co jest. silnik pali ladnie nei kopci, egr wyczyszcozny

Napisano
  • Autor

> pokaz mi te samoróbki z koreii

> heh a jak wyglada kopcenie auta? wolne obroty idealne?

> na swoim doświadczeniu wiem ze zaworek sterujacy egr-em moze byc

> przyczyna zwiekszonego spalania tak bylo u mnie na ta chwile

> odlaczylem podcisnienie idace z niego do zaworu egr przez to

> czasem wpada w blad komp i muli fure na moment heh ale tak musi

> byc do momentu jak nie kupie z aso nowego za 390 ziko jutro

> ostatnie poszukiwania na rynku wtórnym czy podrób i chyba bedzie

> wizyta w aso

> moze wtryski leją, moze turbo malo laduje, moze kąt wtrysku i

> nastawiacz ma jakies fazy hmmmm nie wiem zgaduje

Dzieki za trafne spostrzezenia. Faktycznie jakis czas temu "znalazlem" zaslepiony i odlaczony zawor EGRu (ten przewodzik co spoczywa sobie na kolektorze ssacym). Podlaczylem iiii... no i wlasnie - czy to moze byc powodem wyzszego spalania? Mozna wiazac jedno z drugim?

Ogolnie auto nie kopci, przy max gazie w podloge widac w swiatlach innych aut nieco leciutkiej mgielki, turbo cisnienie daje raczej ok bo wciska w fotel, na postoju przegazowanie nie powoduje kopcenia (przy gwaltownym wdepnieciu minimalny obloczek). Obroty sa stabilne w skali 10pkt ocena 9/10 smile.gif

Jeszcze raz dzieki za sugestie - w poniedzialek jade znowu w trase to odepne przewod EGRu. Dzis spalanie bez klimy jadac jak 80letni dziadek wyszlo 5.6l / 100km (predkosc 80-90kmh, zadnych gwaltownych przsypieszen).

Napisano
  • Autor

Zeby bylo smieszniej wracajac rowniez dokonalem pomiaru (wlasnie dolalem po sam korek). Wynik - 5.2l/100km (5.1 po uwzglednieniu wiekszych opon). Co jest grane? Teraz jechalem z klima, tez w miare spokojnie ale srednio 10kmh wiecej niz z rana i raz z gazem w podloge przez 2-3km... I wyszlo 0.4l na setke mniej hehe.gif

Pomijajac trase - miasto przeraza - musze jakos znowu zrobic pomiar ale teraz nie wiem czy odpinac EGRa. Moze ja po prostu chce przedobrzyc i nie utrzymuje dieslowi odpowiednio wysokich obrotow? :|

Napisano

Moja Maryna średnio pali 6.2, to srednia z całego zbniornika,miasto i trasa gdzies pol na pol wychodzi, na trasie normalna jazda 110-140/km/h wiec chyba nie jest źle.W długi weekend wracałem z Niemiec, w sumie 1200km za jednym razem ,Maryska nie gasłą nawet i po Niemczech 7.1 predkosci 140-198,srednio 150-160cały czas, po polsce duzo spokojniej bo na 4 auta wracalismy wiec 100-130 i wyszlo 5.4 wiec 6,25 wyszlo z takiej trasy,gdzie naprawde po Niemczech Marynia smigała.Troche mi chyba ktorys wtrysk zaczyna lac bo jak depne opór to chmure zostawiam,ale spalanie ok jak na takie auto.W Niemczech chały narobiłem chłopakom (marysia 1,8 i tigra 1,6) bo była taka góra dość duża no i niestety wymiękli pod nią,a u mnie chmurka i poszedł smile.gif, w sumie na trasie tez bardzo nie ustępowała benzynkom,ten silnik lubi trasy, lepiej sie czuje powyzej 140 niz po miescie do 100km/h, przynajmniej takie wrazenie odnosze odkąd nią jezdze, po miescie trzeba wajchować non stop i zeby sie jakos w miare rozpedzała to deptac do 3 tys, ale po trasie,poprostu dumny z niej byłem cool.gif

Napisano
  • Autor

Wlasnie tez zaczynam odnosic dziwne wrazenie ze auto dobrze sie czuje przy predkosciach powyzej 100kmh... :/ Potrzebuje chyba przeszkolenia jak nim jezdzic 270751858-jezyk.gif W przyszlym tyg bede jezdzil po miescie to sprawdze jeszcze raz dokladnie spalanie jezdzac tym razem w miare normalnie. Ogolnie klekot to dziwny przypadek ale w trasie bajka smile.gif Choc od 160kmh juz powoli sie pnie w gore smile.gif

Napisano

TD100 po włączeniu klimy jest - jak dla mnie- o połowę słabszy W mieście mół jak nie wiem. Na trasie jest O.K.

Moja maryś w mieście lubi nawet 8 łyknąć. Na trasie 5 z hakiem. Średnio na bak wychodzi 6,2-6,3.

TD100 ma max moment dopiero powyżej 2000 obr/min. To jest jego wada. Ma duży moment, ale trzeba go trochę podkręcić, a to powoduje spalanie. JTD ma max przy 1500 obr/min.

TD100 jest super w trasie. W mieście z klimą, jazda nim to udręka - może że depta się mocniej - ale wtedy lubi łyknąć.

Napisano

Taaak, czasamijak podjadę do Wawki i stoje w korku,to miło jak chłodzi,ale każde ruszenie i trzeba dać gazu żeby jechało, a o dynamicznej jeździe należy zapomnieć,zgadzam się że traci ona wtedy połowę mocy oslabiony.gif mam przykład na dieslach audi A4 i BMW E46 i tam wogóle nie czuć czy klima chodzi czy nie,nawet jak się sprężarka zalączy...trasa owszem,jest ok.Wogóle pojezdzilem ostatnio pare setek km Vectra C 2.2 benz, Audi A4 TDI 90KM,i BMW E46 2.0 D 136 KM i The winner is BMW next audi i vectra.BMW wogóle nie czuc predkosci, czy 100 czy 160 ciągnie do przodu ostro,tak jakby silnik wogóle się nie męczył, audi ładnie ciągnie od dołu fajnie i ładnie wyciszone, a Vectra...hmm jezdzi sie niby fajnie,ale kiepskie wykonanie i wyciszenie jak na auto produkowane w 2005r.

Napisano

> Zeby bylo smieszniej wracajac rowniez dokonalem pomiaru (wlasnie

> dolalem po sam korek). Wynik - 5.2l/100km (5.1 po uwzglednieniu

> wiekszych opon). Co jest grane? Teraz jechalem z klima, tez w

> miare spokojnie ale srednio 10kmh wiecej niz z rana i raz z

> gazem w podloge przez 2-3km... I wyszlo 0.4l na setke mniej

> Pomijajac trase - miasto przeraza - musze jakos znowu zrobic pomiar

> ale teraz nie wiem czy odpinac EGRa. Moze ja po prostu chce

> przedobrzyc i nie utrzymuje dieslowi odpowiednio wysokich

> obrotow? :|

Zmierz na odcinku kilkuset km. Na odcinku 100 km to nie sprawdzisz dokładnie. Wtedy wyjdzie czy rzeczywiście jest coś nie tak.

Ja zmieniam biegi przy 2000-2500 i mało pali. Wiadomo - w mieście z klimą to spalanie może podskoczyć.

Napisano
  • Autor

Na wieksze trasy na razie nie ma co liczyc - kazda proba to 180-210km. Dolewajac po korek mysle ze to wystarcza aby stwierdzic nieprawidlowosci. Jest dziwnie bo w trasie ociagajac sie spalanie jest wieksze niz jazda o 10-15kmh szybciej. W miescie fakt - musze jakas dluzsza trase zalapac...

Napisano

Moze masz zly styl jazdy smile.gif Wbrew pozorom oszczedna jazda nie polega na glaskaniu gazu i jak najwolniejszym rozpedzaniu sie. Moze znajdz kogos kto ma dowolne auto z komputerem pokazujacym chwilowe spalanie i przejedz sie z nim "po swojemu" i porownajcie wyniki

Napisano

> Na wieksze trasy na razie nie ma co liczyc - kazda proba to

> 180-210km. Dolewajac po korek mysle ze to wystarcza aby

> stwierdzic nieprawidlowosci. Jest dziwnie bo w trasie ociagajac

> sie spalanie jest wieksze niz jazda o 10-15kmh szybciej. W

> miescie fakt - musze jakas dluzsza trase zalapac...

Jak będziesz u mnie, to przejedziemy się i pokażę Ci jak ja jeżdżę. Co prawda nigdy diesla nie miałem, ale każde moje auto o dziwo mało spalało, dla przykładu podam spalania w trasie, Tico 4,6/100 noPb, Opel Kadett 1,6l. 5,5/100 noPb, Audi 100 1,8l. 8,8/100 lpg, Audi 100 2,3l. automat 11,5/100 lpg, Audi V8 4,2l. automat 11/100 noPb, Suzuki Swift 1,3l. 5,2/100 noPb i 6,5/100 lpg. Takie wyniki powtarzałem niejednokrotnie na trasach ze średnimi 80 km/h, czyli prędkości do 120 km/h. Porównując z innymi użytkownikami zawsze wychodziło mi mniej. Jeździłem sporo z zamontowanym wakuometrem, a w Audi V8 z komputerem i nauczyłem się ekonomicznej jazdy. Z dieslem bez elektroniki jest nieco inaczej, tam spalanie zależy głównie od obrotów silnika, a nie od ciśnienia/podciśnienia w dolocie, ale to też można uwzględnić przy oszczędnej jeździe.

Napisano
  • Autor

Tomek - dzieki - skorzystam z przeszkolenia smile.gif Oszczedna jazda tym ustrojstwem wychodzi mi w miare tylko na trasie...

Pytanie pomocnicze - jadac z predkoscia 60kmh (+/- 5kmh) czyli typowa jazda miejska - na ktorym biegu jezdzicie np. TD100? Ja do tej pory dawalem na IV ale mzoe 1500rpm to jednak za malo... Z kolei III bieg to ok 2500rpm i wyraznie slyszalna praca klekota co tez mu pewnie na zdrowie nie wplywa...

Napisano

> Tomek - dzieki - skorzystam z przeszkolenia Oszczedna jazda tym

> ustrojstwem wychodzi mi w miare tylko na trasie...

> Pytanie pomocnicze - jadac z predkoscia 60kmh (+/- 5kmh) czyli typowa

> jazda miejska - na ktorym biegu jezdzicie np. TD100? Ja do tej

> pory dawalem na IV ale mzoe 1500rpm to jednak za malo... Z kolei

> III bieg to ok 2500rpm i wyraznie slyszalna praca klekota co tez

> mu pewnie na zdrowie nie wplywa...

Tylko przez ile czasu masz ta ciagla jazde 60km/h? Mysle, ze bardziej problemem jst to jak rozpedzasz samochod.

Napisano
  • Autor

> Tylko przez ile czasu masz ta ciagla jazde 60km/h? Mysle, ze bardziej

> problemem jst to jak rozpedzasz samochod.

Najprawdopodobniej masz racje... Nie wykluczam jednak awarii sprzetu. W przyszlym tygodniu przedmucham go w miescie i zobaczymy co wyjdzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.