Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z mocą

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Zdarzyło się coś dziwnego w moim samochodzie. Po prawie trzygodzinnym postoju, w czasie jazdy zauważyłem bardzo duży spadek mocy. Silnik 2.0HDi z automatyczną skrzynią biegów, jechałem jak emeryt. Podczas ruszania zauważyłem, że biegi zmieniają się już w najniższym progu, mimo, że cisnąłem gaz do deski. Pomyślałem, że to przypadek, ale kiedy przełączyłem się na tryb ręczny mocno się zdziwiłem - prawie nie przyspieszał i max co osiągnął po długich męczarniach to nieprzekraczalne 120km/h. Pierwszy pomysł: turbina, ale zatrzymałem się na stacji, okno w dół i... Turbina chodzi jak marzenie, przynajmniej na słuch wink.gif Doprowadzenie powietrza? Nie mam pojęcia. Nieszczelności za turbiną? Paliwo? - tankuję zawsze na shell i zawsze na tej samej stacji. Co to może być?? Czeka mnie serwis? frown.gif

Tylko krzepiące odpowiedzi wink.gif

pozdr

Napisano

> Witajcie!

> Zdarzyło się coś dziwnego w moim samochodzie. Po prawie trzygodzinnym

> postoju, w czasie jazdy zauważyłem bardzo duży spadek mocy.

> Silnik 2.0HDi z automatyczną skrzynią biegów, jechałem jak

> emeryt. Podczas ruszania zauważyłem, że biegi zmieniają się już

> w najniższym progu, mimo, że cisnąłem gaz do deski. Pomyślałem,

> że to przypadek, ale kiedy przełączyłem się na tryb ręczny mocno

> się zdziwiłem - prawie nie przyspieszał i max co osiągnął po

> długich męczarniach to nieprzekraczalne 120km/h. Pierwszy

> pomysł: turbina, ale zatrzymałem się na stacji, okno w dół i...

> Turbina chodzi jak marzenie, przynajmniej na słuch

> Doprowadzenie powietrza? Nie mam pojęcia. Nieszczelności za

> turbiną? Paliwo? - tankuję zawsze na shell i zawsze na tej samej

> stacji. Co to może być?? Czeka mnie serwis?

> Tylko krzepiące odpowiedzi

> pozdr

Nie przełączył się czasami w tryb awaryjny ? Ja miałem coś takiego jak zacinał się egr.

Napisano
  • Autor

Nie mam pojęcia co się mogło stać. Żadna kontrolka nie zaświeciła się, żaden komunikat nie pojawił się. A jechałem jak furmanką. Po czym poznać, że jest w trybie awaryjnym? Co to jest egr. I jak sprawdzić przepływomierz?

Napisano

> Nie mam pojęcia co się mogło stać. Żadna kontrolka nie zaświeciła

> się, żaden komunikat nie pojawił się. A jechałem jak furmanką.

> Po czym poznać, że jest w trybie awaryjnym? Co to jest egr. I

> jak sprawdzić przepływomierz?

Coś się powinno zaświecić na desce. Na odległość to ni nie wymyślimy jak nie masz zielonego pojęcia. Pozostaje Ci podjechać do serwisu i podłączyć się pod komputer.

Napisano
  • Autor

Nic na desce się nie świeci. Pojechałem do serwisu na sprawdzenie komputera. Kontrola nie wykazała dosłownie nic. Zrobili reset komputera, ale to nic nie pomogło. Zastanawiam się, czy zużyty olej w skrzyni biegów może dać taki efekt? Czy skrzynia może wysyłać sygnał, żeby nie przeciążać jej i w ten sposób sygnalizuje użytkownikowi czas wymiany oleju?

Napisano

> Nic na desce się nie świeci. Pojechałem do serwisu na sprawdzenie

> komputera. Kontrola nie wykazała dosłownie nic. Zrobili reset

> komputera, ale to nic nie pomogło. Zastanawiam się, czy zużyty

> olej w skrzyni biegów może dać taki efekt? Czy skrzynia może

> wysyłać sygnał, żeby nie przeciążać jej i w ten sposób

> sygnalizuje użytkownikowi czas wymiany oleju?

To w citroenie powiedzieli, że nie wiedzą co sie stało ? To chyba jakies jaja oslabiony.gif To za co wzięli kasę ?

Napisano
  • Autor

A kto powiedział, że w Citroenie. Do Citroena udało mi się umówić dopiero na wtorek, oni pewnie będą wiedzieli co jest... Wcześniej pojechałem do specjalistów od francuzów, ale nie mieli za bardzo czasu. Zgodzili się w drodze wyjątku podłączyć pod komputer, żebym ja biedak chociaż wiedział co jest. Ale komputer nic nie wykazał, a oni nie skasowali ani złotówki. Jedynie zaprosili w nowym, luźniejszym terminie. Prawdę mówiąc duży plus dla nich i reklama. Zakład na Jana Pawła ze sekend w Bydgoszczy: Auto France, czy jakoś tak. Polecają ich w wielu zakładach...

Napisano
  • Autor

W serwisie zasugerowali, że może będzie to filtr cząstek stałych. Ale nie wiem co to znaczy confused.gif Jak myślicie??

Napisano

Skrzynia gdyby przeszła w tryb awaryjny to nie przełączała by biegow (ustawila by się na stałe na dwojce lub trójce i tak byś jeździł)

Zapewne silnik przeszedł w tryb awaryjny a z jakiego powodu to niestety powie Ci tylko ASO oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Zajechałem dzisiaj na umówioną wizytę i...

Podłączony do komputera nie pokazał żadnych błędów oprócz jednej anomalii. Nie pamiętam jaki to był parametr dokładnie, ale było to ciśnienie w jakimś układzie pożądany i odczytany ze wskaźnika. Pożądany był zależny od obrotów i wzrastał wprost proporcjonalnie do wzrostu obrotów. Podczas, gdy wskaźnik pożądany wynosił 1328, pomiar wynosił tyle co zmierzone ciśnienie atmosferyczne (1011hPa), Dopiero po przekroczeniu 3000obr/minutę odczytany parametr wyraźnie rósł. Stwierdzili tyle, że z silnikiem i skrzynią jest ok. Niestety nie starczyło im czasu na dokładne szukanie metodą prób i błędów, gdzie leży faktyczna przyczyna dolegliwości. Umówiony na kolejny wtorek na cały dzień. Opiszę co znajdą smile.gif

Napisano
  • Autor

Powiem tak: ja słyszę syczenie, ale w serwisie powiedzieli mi, że to syczenie, które słyszę to pasek. I faktycznie on też trochę syczy. Z kolei widziałem, że sprawdzali wężyki za turbiną. Inna sprawa, że niewiele wiem jeszcze o swoim samochodzie i nie jestem pewien, że sprawdzone zostało to o czym piszesz. No ale oni przecież znają się na tym confused.gif... A od strony technicznej gdzie znajduje się ten wężyk? Lewa strona z przodu zaraz nad chłodnicą?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.