Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie przy przełączaniu na gaz

Featured Replies

Napisano

Witam,

Moja instalka składa się z reduktora emmegas II gen. + sterownik lo.gas

Problem dotyczy gaśnięcia przy przełączaniu na gaz. Zawsze było tak że po przełączeniu przycisku na pozycje gaz, gdy temp osiągnęła odpowiedni poziom po przegazowaniu słychać było specyficzne pyknięcie i auto działało już na gazie. Teraz jest tak, że nawet jeżeli wcisnę pedał przyśpieszenia do oporu Lanos i tak zgaśnie... Przełącza się dopiero gdy nagrzeje się do swojej standardowej temp. pracy bodaj 90*C

Byłem na regulacji u gazownika - twierdzi, że wyregulował natomiast w kwestii przełączania na gaz nic się nie zmieniło, wiec pojechałem drugi raz do tego samego gazownika, podłączył kompa i stwierdził, że jest ok. Zalecił dolanie trochę więcej płynu - więc to zrobiłem ale bezskutecznie.

Wychodząc z założenia "chcesz zrobić coś dobrze, zrób to sam" proszę o rade. Może nie jest to kwestia regulacji a uszkodzenia jakiegoś elementu. Ewentualnie mogę podjechać do gaziarza jeszcze raz ale co ja mu powiem jak się ponownie okaże że na kompie jest wsio ok.

Instalacja ma przejechane 50k km filtr gazu nowy, świece i przewody wymienione poniżej 1k km temu

Napisano

Cześć odłacz na chwilę wiązke od silnika krokowego gazu. Nastepnie wepnij ją spowrotem. Wtedy zapali.Pozdrawiam

Napisano

> Cześć odłacz na chwilę wiązke od silnika krokowego gazu. Nastepnie

> wepnij ją spowrotem. Wtedy zapali.Pozdrawiam

Co miałby zmienić taki manewr poza tymże komp gazu może mieć wtedy błędne położenie aktuatora? To raczej problem w czasie nakładania paliw, który jest za krótki. Parownik się pewnie już trochę zestarzał i nie tak chętnie puszcza gaz na zimno.

Napisano

Przeglądnij stan połączeń, mi to wygląda na usterkę elektryczną. Czy czujnik temepartury na reduktorze to ma?

Napisano
  • Autor

> Przeglądnij stan połączeń, mi to wygląda na usterkę elektryczną. Czy

> czujnik temepartury na reduktorze to ma?

Ma na bank, natomiast kiedyś też tak miałem ale regulacja załatwiła sprawę a teraz to nie wiem co się dzieje.

Dziś zauważyłem, że najpierw gaśnie silnik a dopiero potem słychać przełączenie na gaz... ale nie wiem o czym to może świadczyć.

Napisano

> Ma na bank, natomiast kiedyś też tak miałem ale regulacja załatwiła

> sprawę a teraz to nie wiem co się dzieje.

> Dziś zauważyłem, że najpierw gaśnie silnik a dopiero potem słychać

> przełączenie na gaz... ale nie wiem o czym to może świadczyć.

To co słyszysz po zgaśnięciu silnika to może być wyłączenie elektrozaworów gazu.

Napisano
  • Autor

To w takim razie co proponujecie?

Dalej napastować gazownika?

Napisano

> Ma na bank, natomiast kiedyś też tak miałem ale regulacja załatwiła

> sprawę a teraz to nie wiem co się dzieje.

> Dziś zauważyłem, że najpierw gaśnie silnik a dopiero potem słychać

> przełączenie na gaz... ale nie wiem o czym to może świadczyć.

No to jak ma to może on jest nawalony. Można w sofcie go dezaktywować.

Napisano
  • Autor

Zauważyłem pewną prawidłowość przy przełączaniu na gaz, otóż najpierw słychać b.ciche "pyknięcie" z tyłu, tak jakby przy butli a dopiero potem"pyknięcie" z przodu. Im wcześniej "pyknie" z przodu tym większa szansa że się przełączy odrazu. Tak jakby najpierw odcinał dopływ Pb a dopiero potem włączał gaz... Czy to może być usterka jakiegoś elektrozaworu?

Napisano

> Co miałby zmienić taki manewr poza tymże komp gazu może mieć wtedy

> błędne położenie aktuatora? To raczej problem w czasie

> nakładania paliw, który jest za krótki. Parownik się pewnie już

> trochę zestarzał i nie tak chętnie puszcza gaz na zimno.

co mialoby dac to nie wiem ale np. w Bestii zadzialalo-ten sam bol mialem a wyciagniecie i wpiecie tej wtyczki jeszcze raz przez gazownika poskutkowalo(jakbym wiedzial to sam bym sobie naprawil ten gaz..... icon_rolleyes.gif) jeno teraz przy dojsciu do odciecia pala mi sie bezpieczniki od instalacji.......... angryfire.gif

Napisano

> co mialoby dac to nie wiem ale np. w Bestii zadzialalo-ten sam bol

> mialem a wyciagniecie i wpiecie tej wtyczki jeszcze raz przez

> gazownika poskutkowalo(jakbym wiedzial to sam bym sobie naprawil

> ten gaz..... ) jeno teraz przy dojsciu do odciecia pala mi sie

> bezpieczniki od instalacji..........

Może prozaicznie coś w tej wtyczce u Ciebie nie łączyło? Odpięcie i wpięcie poprawiło kontakt styków i po kłopocie?

Pali się bezpiecznik od instalki gazowej przy wysokich obrotach silnika? Przed odcięciem? Ciekawe. To się dzieje po tych operacjach z wtyczką? Na zdrowy rozum nie powinno przecież mieć żadnego związku.

Napisano
  • Autor

> Co miałby zmienić taki manewr poza tymże komp gazu może mieć wtedy

> błędne położenie aktuatora? To raczej problem w czasie

> nakładania paliw, który jest za krótki. Parownik się pewnie już

> trochę zestarzał i nie tak chętnie puszcza gaz na zimno.

Wczoraj odebrałem samochód od gazownika. Problemem był uszkodzony tłoczek w reduktorze, a właściwie to zasyfiały. Włożyli mi nowy i wszo hula a skasowali mnie na 50pln mad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.