Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne obroty po rozruchu. Jakieś pomysły?

Featured Replies

Napisano

1.Gdy odpalam silnik na całkowicie zimnym silniku (zima, jesień, suchy poranek) silnik pracuje standardowo i prawidłowo: ma 1200obr maks na ssaniu i spada w ciągu dwóch minut do 900/800obr. Pracuje równo i obroty nie falują ani podczas postoju ani podczas dalszej jazdy.

2.Gdy odpalam silnik gorący (tuż po zgaszeniu po jeździe wcześniejszej lub po prostu gdy temperatura płynu chłodzącego wynosi około 80-90st) wszystko jest również ok.

3.Problem się pojawia gdy odpalam silnik po 3-4h postoju, w wilgotny ciepły poranek lub np. po pracy gdy auto stało na słońcu 8h przed biurem. Wtedy się zaczyna: silnik po rozruchu wspina się do 2000obr na kilka sekund, potem spada do 1500obr i utrzymuje równe 1500/1600obr przez ponad dwie minuty (przy czym szarpie i trzęsie autem w środku w kabinie, a z wydechu dochodzą ciche odgłosy nierównej, przerywanej pracy silnika i przez pewein czas wydobywa się szara mgiełka spalin) i po tych dwóch/trzech minutach obroty spadają do 900/800obr...i wszystko potem jest raczej ok. Podczas dalszej jazdy obroty nie falują i na biegu jałowym wynoszą 850/900obr. Co ważne(!) -> podczas trwania tego szarpania i obrotów na poziomie 1500obr mocne dodanie gazu powoduje, że obroty następnie OD RAZU spadają do 900/800obr(!) i problem znika jak ręką odjął.

Poza tym za każdym razem cały czas podczas pracy silnika mocno hałasuje i drży pompa wspomagania TRW. Wspomaganie pracuje jednak prawidłowo. Wewnątrz auta słychać dość głośne basy rezonansu drżenia pompy, zwłaszcza przy obracaniu kierownicą na postoju. Po odłączeniu pompy bezpiecznikiem nr 23 w skrzynce pod kierownicą (wyłączenie całkowite) objawy buczenia znikają (no bo pompa nie pracuje) ale z obrotami objawy pozostają niezmienione. Pompa nie ma więc wpływu na objawy wysokich obrotów po rozruchu w specyficznych warunkach.

Dwa tygodnie temu czyszczona była dokładnie przepustnica powietrza i nic to nie dało.

Inne filtry i oleje powymieniane na nowe jak należy. Świece oryginalne mają dopiero niecałe 30tys, km. Pod komputer auto podpinane nie było.

Do głowy przychodzi mi sonda Lambda lub czujnik temperatury silnika? Co więc powinienem sprawdzić by to zdiagnozować???

Napisano

Na początek gdy będzie robił takie cyrki niech chwilkę pochodzi. Ale wyłącz go nim efekt zniknie. Wykręć świece i sprawdź jak wyglądają. To da pewien obraz na temat spalania w poszczególnych cylindrach.

Napisano
  • Autor

> Jakie auto, jaki silnik?

> Witamy na forum

Ah - sorki, nie wiedziałem, że w podpisie automatycznie nie jest generowane auto, które wpisałem w swoim profilu. Astra II 2000r. 1.4 16V 115tys km.

Jadę do ASO sprawdzić sondę Lambda w tym tygodniu, ale kolesie powiedzieli, że sonda Lambda "albo działa albo nei działa"... Ja się specjalnie na tym nie znam choć jestem człowiekiem z techniką zaprzyjaźnionym cool.gif ale myślę, że rzeczy mogą działać, nie działać albo działać lepiej lub gorzej...gdy np. są zabrudzone spalinami gdy nie mają nasadki metalowej na sobie, która (jak wcześniej pisałem) odpadła od sondy i przeleciała sobie do katalizatora. Nasadkę wyjąłem za pomocą spawarki ale sonda Lambda jeździ od tamtej pory bez nasadki.

Dzieki za zwrócenie uwagi że nie mam opisu auta - pozdrawiam i również witam wszystkich chętnych pomocy pub2.gif

Napisano

> Ah - sorki, nie wiedziałem, że w podpisie automatycznie nie jest

> generowane auto,

Wypełnij sobie podpis, takie większe okienko prostokątne w profilu.

Skoro jedziesz do aso to powiedzą dokładnie, włączą kompa i wyjdzie, mozliwe że trzeba tylko błędy pokasować i już. Ja stawiałbym na problem ze świecami. 30tyś to nie dużo a i jednak dużo jak na świece. A jak z przewodami WN, w jakim są stanie?

Napisano

> Jadę do ASO sprawdzić sondę Lambda w tym tygodniu

A jaką masz lambdę, tzn. ilu przewodową? Zresztą żeby wstępnie ją sprawdzić wystarczy zwykły woltomierz.

Napisano
  • Autor

Ja stawiałbym na

> problem ze świecami. 30tyś to nie dużo a i jednak dużo jak na

> świece. A jak z przewodami WN, w jakim są stanie?

Odpowiem tak: przed wymianą świec było to samo. Ale - czy aby na pewno wymieniono mi świece? To jest zagadka nie do rozwiązania - na fakturze są ale starych świec mi nie oddali. Też myślałem o świecach (w końcu kosztują małą kasę) ale najpierw sprawdzę sondę i może ten czujnik temperatury? (jak można się domyśleć po powyższym zdaniu - nie naprawiam auta własnoręcznie icon_rolleyes.gif ale to z powodu dysfunkcji ruchowej).

Przewody WN? Nie wiem w jakim są stanie - a jak ten stan można określić? Mają 8 lat confused.gif i nie były ruszane. Spryskać je wodą w nocy przy włączonym silniku??

Poza tym słyszałem, że można sprawdzić sondę Lambda samemu woltomierzem (a raczej omomierzem) ale jak i gdzie? Jakie wartości powinno się odczytać? (mam multimetr alnalogowy ze wskazówką wychyłową).

A co do ASO to jeżdżę tam tylko w sytuacjach podbramkowych - uważam, że goście i tak sobie nie radzą z wieloma sytuacjami. Zobaczymy jak będzie w tym przypadku. To też są zwykli ludzie i zwykli mechanicy, którzy naprawiają tylko jeden typ aut według schematu. Znam kilka przykładów na to, że lepiej tam swojego auta nie naprawiać...(piszę o jednej ze stacji we Wrocku).

Napisano

> Przewody WN? Nie wiem w jakim są stanie - a jak ten stan można

> określić? Mają 8 lat i nie były ruszane. Spryskać je wodą w

> nocy przy włączonym silniku??

mozna. jesli sa be to powinienes widziec przebicia.

> Poza tym słyszałem, że można sprawdzić sondę Lambda samemu

> woltomierzem (a raczej omomierzem) ale jak i gdzie?

wtykasz szpile w przewod sondy, szpila do jednego konca multimetru, a drugi koniec do masy. zakres 1V (lub 5V) zaleznie od sondy. powinna oscylowac w prawie calym zakresie.

jesli masz 4 przewodowa sonde to albo na czuja wink.gif albo poszukaj w archiwum - podawane byly kolory kabli, ktory to ktory.

Jakie

> wartości powinno się odczytać? (mam multimetr alnalogowy ze

> wskazówką wychyłową).

bardzo dobry bedzie.

> (piszę o jednej ze stacji we Wrocku).

o ktorej?

Napisano
  • Autor

> o ktorej?

Są trzy:) Na pewno nie ta na Krzywoustego - tą akurat polecam.

Poza tym dziś komputer w ASO, podpięty do mojego autka, nie pokazał błędów a sondę Lambda zdiagnozowano jako sprawną.

Pozostają więc chyba tylko czujniki płynu chłodzącego i temperatury powietrza dolotowego. No bo co jeszcze??

Czytam i czytam książkę serwisową i oczom nie wierzę, że nie ma jako takiego czujnika samego silnika w Astrze II, tak confused.gif ??

Jest taka linijeczka w tej książce, która twierdzi, że nierówne obroty zaraz po rozruchu może powodowac uszkodzenie właśnie jednego z tych dwóch czujników temperatury, które Astra posiada... ale dopisali też że gdyby jeden z nich był uszkodzony to by autko nie dało się łatwo uruchomić przy zimnym silniku, a ja takich trudności nigdy nie miałem - zawsze zapalał ok.

Sam już nie wiem - chyba poczekam aż mi coś się faktycznie spier... i wtedy mechanik nie będzie musiał się zastanawiać co jest grane. Zajeżdżając do mechanika czy do ASO zawsze silnik auta mimowolnie jest gorący a wtedy objawy nie występują... wrrr.gif

Napisano

> jesli masz 4 przewodowa sonde to albo na czuja albo poszukaj w

> archiwum - podawane byly kolory kabli, ktory to ktory.

kolor czarny jest sygnałowy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.