Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odglos przy hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Wymianilem tarcze i klocki (stare byly zuzyte w 110%). Hamowanie nie spelnialo moich oczekiwan, odpowietrzylem i juz jest ok. W miedzyczasie oraz po odpowietrzeniu "testowalem" hamulce ze 20 razy smile.gif Znaczy sie od 80kmh do zera na granicy przyczepnosci kol (lewe traci przyczepnosc mimo wszystko szybciej).

Od tygodnia przy hamowaniu jakby po lewej stronie jest cichy aczkolwiek wyraznie slyszalny odglos typu "UUUUUuuuuuuuu" w okolicach predkosci 60-30kmh. Byc moze dopiero teraz zwrocilem na to uwage.

Tarcze i klocki TRW. Co to moze byc? Raczej nic nie obciera. Tarcza krzywa? Poloska lub mechanizm roznicowy? Przy przyspieszaniu i lekkim (lagodnym) hamowaniu dzwiek nie wystepuje. Przy nieco mocniejszym (np przed zoltym sygnalizatorem) niestety juz sie pojawia...

POMOCY!! zeby.GIF

Napisano

Chyba też coś takiego mam, przy ostrym hamowaniu,

słychać taki huk/jęk, nie wiem jak to nazwać,

właśnie może takie "uuuuuuuu"...

W czy może być problem?

Napisano
  • Autor

Hukiem to bym tego nie nazwal - jakby jek w postaci "UUUuuuuu". Wydaje mi sie ze slysze je kolo lewego kola ale dzwiek moze sie niesc.

Napisano

Właśnie brakowało mi określenia na to zjawisko.

"uuuuuuuuu", to bardzo dobra definicja.

ok.gif

Napisano

> Właśnie brakowało mi określenia na to zjawisko.

> "uuuuuuuuu", to bardzo dobra definicja.

skoro przy hamowaniu to może warto zwrócic uwagę na łożysko ????????

Napisano

> Hukiem to bym tego nie nazwal - jakby jek w postaci "UUUuuuuu".

> Wydaje mi sie ze slysze je kolo lewego kola ale dzwiek moze sie

> niesc.

Wyjmij klocki jeszcze raz i przeszlifuj je na papierze ściernym, bo od tego testowania po wymianie mogły się zeszklić na powierzchni styku z tarczą. Trzeba bardzo delikatnie hamować przez pierwsze 300 km po wymianie razem z tarczami.

Napisano
  • Autor

> Wyjmij klocki jeszcze raz i przeszlifuj je na papierze ściernym, bo

> od tego testowania po wymianie mogły się zeszklić na powierzchni

> styku z tarczą. Trzeba bardzo delikatnie hamować przez pierwsze

> 300 km po wymianie razem z tarczami.

Hamowalem deliktanie - docieranie gdzies na odcinku kolo 500km. Dopiero pozniej przyszedl czas testow - tez podejrzewalem ze cos z klockami sie moglo stac ale nie wiem czy to faktycznie moze powodowac takie dzwieki - moze?

Tarcza nie ma progow - jest ladnie zuzywana...

Napisano
  • Autor

> opony??????

Opony odpadaja - bylo na dwoch zupelnie innych kompletach - stalowych 185 Michelina i alu 205 Conti...

Napisano

> Opony odpadaja - bylo na dwoch zupelnie innych kompletach - stalowych

> 185 Michelina i alu 205 Conti...

Ja tak mam na zimówkach felga stalowa 14" na letnich nie występują takie odgłosy felgi 16". Zapomniałem dodać że ja mam takie coś jak hamuje od 180 to przy 80 się zaczyna. W moim przypadku to jest związane z przegrzewaniem się hamulców.

Napisano

> Ja tak mam na zimówkach felga stalowa 14" na letnich nie występują

> takie odgłosy felgi 16". Zapomniałem dodać że ja mam takie coś

> jak hamuje od 180 to przy 80 się zaczyna. W moim przypadku to

> jest związane z przegrzewaniem się hamulców.

U mnie to "uuuuuuuuu" zdecydowanie podglasniaja zimowe opony, na letnich jest cieszej. Mysle, ze to przez nacinane tarcze.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ledwo co udalo mi sie odnalezc swoj temat (przez profil, wyszukiwarka nie dziala... znaczy dziala ale nie znajduje praktycznie nic)

Powraca temat - nie udalo sie nam zdiagnozowac problemu wiec nagralem ten dzwiek i prosze Was jeszcze raz o pomoc. W pliku wyraznie slychac miedzy 2.5s a 4s ten dziwaczny dzwiek. Uratujcie sytuacje i powiedzcie co to smile.gif

Plik w zalaczeniu do tego posta (mp3 w zipie)

280913569-Nagranie(5).zip

Napisano

Na 90% słyszę mój odgłos hamowania MIKODA + LUCAS ...(ostrzejszego hamowania) tak mocniejszego depnięcia po prostu

Nigdy jeszcze nie miałem nowych tarcz i klocków więc nie wiem ...

Ale ja tak mam i nic złego się nie dzieje ... też na początku się zdziwiłem tym odgłosem ale stwierdziłem że tak ma być i tyle skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Na 90% słyszę mój odgłos hamowania MIKODA + LUCAS ...(ostrzejszego

> hamowania) tak mocniejszego depnięcia po prostu

> Nigdy jeszcze nie miałem nowych tarcz i klocków więc nie wiem ...

> Ale ja tak mam i nic złego się nie dzieje ... też na początku się

> zdziwiłem tym odgłosem ale stwierdziłem że tak ma być i tyle

Aha - no ale dziwne to jest i mam wrazenie ze sie nasila. Hamowanie fakt - nie ostre ale mocniejsze. Tarcze i klocki mam TRW - chyba jakies felerne te tarcze sa, co nie? frown.gif

Napisano

Powiem wręcz przeciwnie ... ja mam Mikody bez tjuna i są ok.gif

Nie było okazji żeby się nie zatrzymały w porę.

Tylko ten dźwięk jakbym wachadłowcem zaczynał hamować ... mi to nie przeszkadza, choć w mieście często słychać bo hamuje często tak mocniej nieco zlosnik.gif

Napisano

> Ledwo co udalo mi sie odnalezc swoj temat (przez profil, wyszukiwarka

> nie dziala... znaczy dziala ale nie znajduje praktycznie nic)

> Powraca temat - nie udalo sie nam zdiagnozowac problemu wiec nagralem

> ten dzwiek i prosze Was jeszcze raz o pomoc. W pliku wyraznie

> slychac miedzy 2.5s a 4s ten dziwaczny dzwiek. Uratujcie

> sytuacje i powiedzcie co to

> Plik w zalaczeniu do tego posta (mp3 w zipie)

Hmm, mam podobnie od niedawna, tak samo słychać. Zrzuciłem to na kończące się klocki, ale nie wiem, czy słusznie. Fakt, że hamowanie się nie zmieniło. Skoro więcej nas tak ma, to może to wcale nie jest żadna awaria. Tarcze też mam zwykłe wentylowane TRW.

Napisano

Wg mnie to sprawka nowej tarczy i nowego klocka.

Pewnie po wymianie samych klocków już to nie występuje skromny.gif

Napisano

> Wg mnie to sprawka nowej tarczy i nowego klocka.

> Pewnie po wymianie samych klocków już to nie występuje

Fakt, że tarcze i klocki były zmieniane jakieś półtora roku temu, tarcze TRW, klocki Ferodo. Jednak wcześniej chyba tego buczenia nie było, a jeżeli było, to z mniejszym nasileniem. No i jest tylko przy mocniejszym depnięciu, na granicy przyczepności (nie mam abs-u).

Wyjątkowo szybko mi się te klocki kończą, zrobiłem jakieś 25kkm, jeszcze z 5 zrobie... Zrzucam to na karb braku hamulców z tyłu.

Napisano
  • Autor

> No i jest tylko przy mocniejszym depnięciu, na granicy przyczepności (nie mam abs-u).

Dokladnie tak - i rowniez odnosze wrazenie ze to kwestia tarcz... Wniosek nasuwa sie jeden - klocki TRW tak, tarcze juz niekoniecznie (choc prawa strona cicha jest). A u Was ktora buczy?

Napisano

> Dokladnie tak - i rowniez odnosze wrazenie ze to kwestia tarcz...

> Wniosek nasuwa sie jeden - klocki TRW tak, tarcze juz

> niekoniecznie (choc prawa strona cicha jest).

Już jeżdżą nowe klocki w bagażniku, tym razem ATE zlosnik.gif

Swoją drogą tarcze są ok, miałem kupić Brembo, ale przestraszyłem się pojawiających się kiepskich opinii o nich, że niby się coraz częściej krzywią.

> A u Was ktora buczy?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, wydaje mi się, że to jest równomierne po obydwóch stronach. Jutro będę jechał w dłuższą trasę to postaram się wsłuchać, jeżeli będę zmuszony doprowadzić do takiej sytuacji.

Napisano

> Dokladnie tak - i rowniez odnosze wrazenie ze to kwestia tarcz...

> Wniosek nasuwa sie jeden - klocki TRW tak, tarcze juz

> niekoniecznie (choc prawa strona cicha jest). A u Was ktora

> buczy?

Jak mialem seryjne hamulce to wszystko bylo ok i nic mi nie buczalo... wymienilem na sportowe... najpierw tarcze brembo i klocki ferodo primier (buczalo) pozniej tarcze brembo klocki ferodo sport (buczalo) tarcze brebmo klocki ATE (buczalo a klocki po 3 tygodniach sie skonczyly....Niestety z tarcza bo kto by pomyslal ze po 3 tyg sie skonczy klocek... i klocek zjechal mi tarcze)i teraz obecnie jezdze na tarczach brembo i klockach ferodo sport (buczy ale najlepsze hamowanie) W kazdym z tych przypadkow oprocz seri to tarcze nacinane 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.