Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa 2000

Featured Replies

Napisano

tak sie chcialem pochwalic swapem ktory teraz robie, na poczatek troche historii.

Okolo rok temu sprzedalem moja rajdoweczke czyli CC1.2 i przesiadlem sie na corse B, sciagnolem ja od zachodnich sasiadow ze standardowym silnikczkiem 1.4 cale 60km mocy faint.gif, ale za to w wersji wyposazenia SPORT wiec na pokladzie tapicerka, zawias i stolki (polkubly zlosnik.gif) od najmocniejszej wersji GSi a z "wypasu" jedynie dziura w dachu na korbe i airbag kierowcy, a tak totalny golas blush.gif . Do Corsy juz w momencie zakupu byl planowany jakis lepszy motorek, jako ze z braku funduszy padlo na c20ne (2,0 115KM, 175nm) z Kadetta GSi, do tego przelozylem hamulce (256mm), wymienilem zawieszenie na -40mm (siakiejs firmy B+G, sciagane z niemiec nawet certyfikat TUV mialy hahaha.gif ), fajnie sie tym jezdzilo (w miedzyczasie dorobilem kolektor wydechowy 421 , przerobiony orginalny z silnika c20xe), ale jak to bywa szmocy wciaz malo wic zdecydowalem sie na nowy silniczek. W planach poczatkowo bylo V6 2,5l 170km B) no ale niestety z braku dobrego materialu w dobrej kasie pozucilem ten pomysl frown.gif , ale sie nie poddalem i zakupilem za grosze Vectre A 2000 z calkiem przyjemna motorownia (c20xe czyli 2,0 16v 150km 198nm). Autko w stanie raczej mocno zajechanym buda do wywalenia chyba nie ma miejsca nie pognitego i nie przerdzewialego (jak pozadny ser szwajcarski wiecej w niej dziur niz sera hahaha.gif ). Za to motor w dosc dobrym stanie nie bierze oleju nie kopci olej/woda ok. spalanie tez w normie, lekkto tylko stuka zawor. Silnik jak i zawieszenie okazaly sie calkiem przyzwoite, na drugi dzien po przyjezdzie zajolem Vectra 2 miejsce w klasie na bardzo kretym, ciasnym i trudnym technicznie torze kartingowym (1300kg + zimowe kapcie :blink: ) Niestety Vectra nie zniosla tego wysilku gdyz juz po imprezie zostalem zrobic pare kolek no i najprawdopodobniej sypnol sie waz od chlodnicy oleju i wywalilo caly olej z silnika. Dzis mialem troszke czasu i nareszcie sciagolem oba autka do warsztatu kolegi gdzie od przyszlego tygodnia zaczynamy kolejnego swapa (wczesniej trzeba ogarnac silnik od Vectry mam nadzieje ze nic wiecej od peknietego przewodu sie nie stalo,trzeba bedzie zdiac panewki i obejzec czy nie dostaly :unsure: ). Mam nadzieje ze 150km na troche wystarczy choc juz planuje zeby zrobic z tego 170-200km. Obiecuje pozadna sesje zdjeciowa z budowy. Pozdrawiam.

obie padliny czekajace na swapa wink.gif

26345286px6.jpg

Corsa

87795605jv4.jpg

98375601wd7.jpg

c20ne 115km-175nm

65723319gz3.jpg

Vectra

40637203rh8.jpg

33713983nd3.jpg

c20xe 150km-198nm

95480622dx9.jpg

Dziś pierwszy dzien rozbierania, vectra rozebrana silnik uwolniony tylko lawe musze odkrecic i go wyciagnac z auta.08lw0.jpg

09zo8.jpg

10rn8.jpg

11by4.jpg

tylny tlumik jak sie okazalo jest produkcji supersprinta cfaniak.gif

12qf6.jpg

13mh6.jpg

edit: zmieniony serwer fotek teraz bedzie ok

Napisano

Nie widać ostatnich 6 zdjęć frown.gif

Ciekawe jak ta corsina będzie biegać devil.gifzlosnik.gif

Generalnie powodzenia i wrzuć czasem parę fotek z postępów prac drive.gif

Napisano

Dojrzałem na fotkach lepkę CorsaClubu, stąd też jako klubowicz tym bardziej interesuję się tym swapem waytogo.gif

Miejmy nadzieję, że to będzie fajny i przede wszystkim bezpieczny killerek zeby.GIF

Napisano

No gratki panie fajny silniczek, moj kolega teraz to do pierwszej wersji astry wrzuca taki c20xe, zobaczymy jak to bedzie latalo. A w Corsie to juz wogole spineyes.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

> a zaczynałeś tak nie winnie od CC

> jeszcze raz

a pamietasz co wyszlo na koniec z cc zeby.GIFbananaevil.gifuzbroj_zlo.gif

Wzmagan czesc dalsza. Nie planowalem tego ale wyszlo jak wyszlo postanowilem ze jesli mam wkladac silnik to zrobiony dobrze B), w sumie byl powod bo zawory na zimnym silniku graly. Wiec silnik poszedl na srubki zdieta glowica, poszla do robienia (planowanie wymiana uszczelniaczy hydrosztosow itp.) dodatkowo po przyjezdzie przejdzie polerke kanalow. Zrobilem probe szczelnosci cylindrów (zalanie nafta) i rózowo nie jest bo z jednego rarnka uciekala nafta, ale jest na to sposob, mianowice moczenie sie w ropie (ponoc bardzo skuteczny i trwaly) jak wyjdzie sie okaze w czwartek najprawdopodobniej. Silniczek rozebrany czeka na glowke w miedzyczasie wyszlifowalem pokrywe zaworow i bede ja jutro malowal (niemoge sie jeszcze zdecydowac na kolor czerwony-czarny-srebrny).

Po sciagnieciu pokrywy i walkow ukazal sie taki widok.

15ns0.jpg

waleczki

14zu4.jpg

glowica juz wywalona

17fw0.jpg

cylindry, w sumie nie jest tak zle bo nigdzie nie poprzycierane i widac jeszcze slady po honowaniu

16li8.jpg

Napisano

> Zrobilem probe

> szczelnosci cylindrów (zalanie nafta) i rózowo nie jest bo z

> jednego rarnka uciekala nafta, ale jest na to sposob, mianowice

> moczenie sie w ropie (ponoc bardzo skuteczny i trwaly) jak

> wyjdzie sie okaze w czwartek najprawdopodobniej.

O co chodzi z tą ropą? Pytam poważnie.

Jak mogę coś doradzić to uszczelkę pod głowicę daj od z20let.

3 warstwy z blachy, praktycznie nieśmiertelna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> O co chodzi z tą ropą? Pytam poważnie.

ropa ma takie wlasciwosci ze rozszerzy metal (niepytaj mnie jak bo chemikiem nie jestem) hmm.gif

> Jak mogę coś doradzić to uszczelkę pod głowicę daj od z20let.

> 3 warstwy z blachy, praktycznie nieśmiertelna

a cena icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

i kolejny update, tym razem zostal zlozony silnik i wsadzony do corsy (oczywiscie wczesniej wyszorowany bo brudny byl jak ...) w oczekiwaniu na mojego elektryka (bedzie dopierow w poniedzialek) postanowilem odnowic troche pokrywe zaworow i rozrzadu, gdyz byly bardzo poniszczone (lakier odpadal calymi platami) mam przygotowane 3 projekty pokrywy i niemoge sie zdecydowac na jakie kolory pomalowac, moze pomozecie? :rolleyes:

23kb8.jpg

24ov1.jpg

1. 280866836-sakaweb.jpg

2. 280866891-sakaweb1.jpg

3. 280866903-sakaweb2.jpg

Napisano

> mam przygotowane 3 projekty pokrywy i niemoge sie zdecydowac na jakie kolory pomalowac, moze pomozecie?

IMHO 2 odpada. 1 lub 3 smile.gif

Napisano

1 projekt ok.gif

Napisano

Jedyneczka jest najładniejsza ok.gif

Napisano

Jedyneczka,

.....i białym kolorem nawiązuje do koloru badwozia dawcy....

Napisano
  • Autor

> I jak tam postępy? Dawaj jakieś foty

jakies tam sa grinser006.gif

pare gratow przyszlo

dsc00197km3.jpg

dsc00199sp4.jpg

369060150kd2.jpg

dsc00196tn3.jpg

pierwsze odpalenie najprawdopodobniej nastapi jutro silnik juz zalany olejkami skrzynia tez podlaczona prawie cala elektryka no i jutro konczymy, a w miedzy czasie od poniedzialku lecimy z drugim swapem tym razem nie tak fascynujacym co cinquecento 700 na 1100

Napisano

> jakies tam sa

> pare gratow przyszlo

> pierwsze odpalenie najprawdopodobniej nastapi jutro silnik juz zalany

> olejkami skrzynia tez podlaczona prawie cala elektryka no i

> jutro konczymy, a w miedzy czasie od poniedzialku lecimy z

> drugim swapem tym razem nie tak fascynujacym co cinquecento 700

> na 1100

Ech szkoda, że nie mam czasu na takie rzeczy frown.gif Mam pacjenta do przeróbek ale brak czasu crazy.gif

Napisano
  • Autor

samochod juz jezdzi, niestety nie obylo sie bez paru problemow, np cieknacej chlodnicy oleju. ale jestem baaaardzo zadowolony z osiagow.

Napisano

> samochod juz jezdzi, niestety nie obylo sie bez paru problemow, np

> cieknacej chlodnicy oleju. ale jestem baaaardzo zadowolony z

> osiagow.

no pochwal się w końcu jakimiś liczbami food.gif

Napisano

> no pochwal się w końcu jakimiś liczbami

No właśnie:). Czekamy na fotki ostatecznej wersji i te liczby smile.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie:). Czekamy na fotki ostatecznej wersji i te liczby

spokojnie jeszcze nie podlaczylem predkosciomierza, a fotki dam jak ogarne drobne problemy, i zrobie blacharki troche (w tym nowy zderzak orginal GSi cfaniak.gif)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> spokojnie jeszcze nie podlaczylem predkosciomierza, a fotki dam jak

> ogarne drobne problemy, i zrobie blacharki troche (w tym nowy

> zderzak orginal GSi )

Jak postępy prac ?? czekam na foty i relację z jazd food.gifcfaniaczek.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> Jak postępy prac ?? czekam na foty i relację z jazd

> pozdro

fotek nie ma bo niemam czasu skonczyc auta (urlop sie skonczyl), co do relacji z jazd to powiem tak: Audi TT 2.0TFSI (200km) zjedzone, honda prelude 2.2 (200km) zjedzona, scigalem sie jeszcze z 911 (model 997) ale niestety znaczaco poleglem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.