Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z gazem

Featured Replies

Napisano

Mam problem z gazem. A mianowicie silnik jest zamulony i na jednym tankowaniu przejeżdżam ok 50 kilometrów mniej. W mojej instalacji nie ma filtra gazu, przynajmniej tak twierdził gazownik i żadnego komputera. Jest to najprostsza instalacja. Co może być przyczyną ?

Napisano

> Mam problem z gazem. A mianowicie silnik jest zamulony i na jednym

> tankowaniu przejeżdżam ok 50 kilometrów mniej. W mojej

> instalacji nie ma filtra gazu, przynajmniej tak twierdził

> gazownik i żadnego komputera. Jest to najprostsza instalacja.

> Co może być przyczyną ?

Filtr gazu musi być, sprawdź czy nie rozkręca się zawór odcinający gaz, dochodzą do niego przewody gazowe oraz przewód elektryczny i tam powinien być filtr. Osobiście nigdy nie widziałem instalacji bez filtra. Nawet rosyjskie konstrukcje miały filtr. Często nie był to filtr normalny ale wkładka filcowa lub magnes do wyłapywania opiłków metalu.

Napisano
  • Autor

ponoć jest jakieś sitko. ( na fotce zaznaczone strzałką ) możesz mi napisać jaśniej co i jak zrobić ;p

post-35774-14352494012123_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> zmień gazownika i sterownik LPG

dobra a co to jest ten sterownik i gdzie on się znajduje ?

Napisano

> dobra a co to jest ten sterownik i gdzie on się znajduje ?

oj, Kolego podstaw nie znasz wink.gif

zajrzyj na kącik Gaz na ulicach, poczytaj FAQ

dowiesz się co nieco ok.gif

Napisano

> ponoć jest jakieś sitko. ( na fotce zaznaczone strzałką ) możesz mi

> napisać jaśniej co i jak zrobić ;p

Odkręć przewody gazowe, odkręć zawór i spróbuj go rozkręcić. Jeśli nigdy nie był rozkręcany to trochę siły będzie wymagało, dlatego proponuję odkręcenie całości.

Kolejna sprawa to po nalocie na przewodzie widzę, że szczelnie to nie miałeś zrobione, gaz spierdzielał, możliwe że nadal spierdziela. Zrób test, odpal auto i polej lub pędzelkiem nanieś wodę rozrobioną z płynem do mycia naczyń i zobacz czy nie ma bąbelków. Podejrzewam, że główki uszczelniające na przewodach są już wyżarte przez nieszczelność i gniazda w zaworze.

Ten twój gazownik to chyba zbyt wiele na temat bezpieczeństwa instalacji nie czytał, prawdopodobnie pokusa zarobku przekwalifikowała go z murarza na gazownika wink.gif.

Co do sterownika to raczej go nie zmienisz bo jeśli to prosta instalacja to poza przełącznikiem i dwoma zaworami nic więcej nie ma. Inaczej mówiąc twoja instalacja nie spełnia obecnych norm. Przy kontroli auta przez policję mogą zabrać dowód rejestracyjny. Ciekawe kto podbija Ci przeglądy.

Napisano

> zmień gazownika i sterownik LPG

gazownika to na pewno hehe.gif, ale sterownik hmm.gif, ta instalacja nie ma sterownika zapewne, sam przełącznik i dwa zawory hehe.gif

Napisano

> gazownika to na pewno , ale sterownik , ta instalacja nie ma

> sterownika zapewne, sam przełącznik i dwa zawory

racja, nieprecyzyjnie się wyraziłem, powinno być dołóż sterownik ok.gif

Napisano

> Co może być przyczyną ?

jeśli sprawa filtra została wyjaśniona to pozostał jeszcze mikser (taki "palnik" aluminiowy do którego dochodzi wąż z gazem). zdarza się że jest on zanieczyszczony i wtedy nie ma odpowiedniej wydajności aby podać dostatecznie dużo gazu.

no i sam reduktor, który też może nie mieć odpowiedniej wydajności, np. z powodu zużytych membran, zanieczyszczonych lub zaolejonych - ale tu trzebaby zajrzeć do środka.

pozdr.

darek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.