Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałasująca, drżąca, tłucząca kierownica na nierównościach

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Uciszam zawieszenie w astrze grinser006.gif I całkiem nieźle idzie, właściwie to już poszło biglaugh.gif Niestety, na dużych dołach drga, tłucze się kierownica, jakby na jakimś swoim łożysku? Stuki dochodzą wyraźnie z kolumny kierowniczej lub jej mocowania. Ktoś już się spotkał z problemem, ew wie jak go usunąć?

Napisano
  • Autor

> Masz luz promieniowy na kierownicy?

Tak sądzę. Nie lata ona jak koci ogon, ale przy mocniejszym szarpnięciu daje się wyczuć delikatny luz. Podczas jazdy po dołkach, jak mocno przytrzymam kierownice pchając ją np do góry hałas ustaje. Jest to głuche stukanie.

Napisano
  • Autor

> No to pytanie nr.2: Puducha w kierownicy jest?

Tak. Dodam, że zdejmowałem kierownicę jakiś już czas temu, ale skręciłem poprawnie. Samą kierownicę. Jeśli ma to znaczenie wink.gif

Napisano

Wygląda to na uszkodzone, lub niedociśnięte łożysko w kolumnie. Trzeba by dokładniej się jej przyjrzeć. Sprawdź jeszcze, jak złapiesz wałek kierownicy od dołu przy przegubie czy też ma luz.

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na uszkodzone, lub niedociśnięte łożysko w kolumnie.

> Trzeba by dokładniej się jej przyjrzeć. Sprawdź jeszcze, jak

> złapiesz wałek kierownicy od dołu przy przegubie czy też ma luz.

A w którym miejscu dokładnie jest to łożysko? Za przełącznikiem zespolonym? Bo już nie pamiętam jak to jest zrobione. A może dysponujesz epc i zrzutem ekranu schematu kolumny kierowniczej? wink.gif Czy ma luz przy przegubie sprawdzę w dzień.

Napisano
  • Autor

> Mówisz i masz .

wink.gif Dzięki za schemat. Luz przy krzyżaku sprawdziłem i nie ma żadnego wyczuwalnego. Nie wiem już co to się może tłuc. Oszarpałem się tą biedną kierownicą ale nie udało mi się wydobyć z niej stuków crazy.gif A podczas jazdy wyraźnie słychać hałas dobiegający z wnętrza kabiny z okolic kolumny confused.gif

Napisano

> Dzięki za schemat. Luz przy krzyżaku sprawdziłem i nie ma żadnego

> wyczuwalnego. Nie wiem już co to się może tłuc. Oszarpałem się

> tą biedną kierownicą ale nie udało mi się wydobyć z niej stuków

> A podczas jazdy wyraźnie słychać hałas dobiegający z wnętrza

> kabiny z okolic kolumny

A może to nie luz na kierownicy a na drążkach kierowniczych?

Albo jeszcze gorzej bo w maglownicy?

Napisano
  • Autor

> A może to nie luz na kierownicy a na drążkach kierowniczych?

> Albo jeszcze gorzej bo w maglownicy?

Na drążkach na pewno nie - sprawdzone, z resztą niedawno wymieniałem. Maglownica... Czyżby była wybita "góra-dół", bo luzu na boki nie ma. Da się jakoś kasować luzy na maglownicy (bez wspomagania)?

Napisano

Teoretycznie się da. Jest nakrętka od spodu która dociska zębatkę to wałka. Ja bym zdjął osłonę przy kolumnie i podczas jazdy pomacał okolice przełączników przy kierownicy. Skoro przy przegubie nie ma luzu to najbardziej prawdopodobne jest górne łożysko kolumny. Tym bardziej, że nie jest to najszczęśliwsza konstrukcja. Nie zaszkodzi też zobaczyć czy kierownica jest dobrze przykręcona, bo pośrednio dociska ona łożysko do obudowy.

Ale skoro twierdzisz, że złożyłeś dobrze to raczej też możemy to wykluczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.