Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przywitanie i pytanie - Zafira 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam po raz pierwszy (i moze nie ostatni)

Przerzucam sie z forum fiata, z zamiarem kupna Zafiry smile.gif i z watpliwosciami przychodze. Chcemy to autko sobie kupic, juz nawet upatrzylem, objerzalem i przejechalem sie nim. Poczytalem troche forum i zonk - bo co opinia to widac, ze silnik 1.6 sie do tego auta po prostu nie nadaje... czy ktos ma wieksze doswiadczenia z tym? Faktycznie jest az tak zle, ze to auto wogole nie chce jezdzic? Przerzucam sie ze Sieny 1.6 (to ma chyba za duzy silnik jak na swoje rozmiary 270751858-jezyk.gif) czy jednak da sie przezyc? Siedem osob to raczej rzadko tym pojedzie, raczej czterosobowa rodzina... czy na zwyklej drodze to TIR'y da sie tym wyprzedzac? 270751858-jezyk.gif

Napisano

W tej budzie silnik 1.6 daje sobie słabo rady, jest to duże i ciężkie auto więc nie polecam. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest 1.8. Na pewno palił będzie podobnie jak 1,6 a już frajda z jazdy większa.

pozdro

Napisano

Ja jestem wlascicielem 2,0 TDI i tez zastanawialem sie nad 1,6 i dzis wiem ze ta masa to potrzebuje pare koni pod maska nawet przy 4 osobowej rodzinie.

Napisano

> Witam po raz pierwszy (i moze nie ostatni)

> Przerzucam sie z forum fiata, z zamiarem kupna Zafiry i z

> watpliwosciami przychodze. Chcemy to autko sobie kupic, juz

> nawet upatrzylem, objerzalem i przejechalem sie nim. Poczytalem

> troche forum i zonk - bo co opinia to widac, ze silnik 1.6 sie

> do tego auta po prostu nie nadaje...

Ja jezdziłem Bravą 1.2 - 80KM i po zmianie auta na Zafire 1.6 jestem zadowolony wink.gif

Według mnie te same przyspieszenie, a jezeli chcesz wyprzedzac to musisz pociagnąć powyzej 3500 obrotów.

Oczywiscie powyzej 130 ciągnie juz słabiej i jest głosniej.

Wszystko zależy od wymagań

Napisano

> Ja jestem wlascicielem 2,0 TDI

no to co kolega robi na forum opla ??? tdi to silnik grypy vw\audi,

po za tym 2.0 dti ma 100 koni tak jak 1.6 benzyna i nie chodzi o konie tylko o mment obrotowy diesel zazwyczaj ma wyzszy

pozdro

Napisano

IMHO 1.8 to minimum w Zafirze chyba, że jesteś kapelusz grinser006.gif taki 1.6 spali pewnie tyle samo co 1.8 więc...

Napisano

Spoko, jeśli stan i wyposażenie odpowiada Tobie, to bierz się nie zastanawiaj. Ja mam Vectrę C 1.6 i jakoś daje radę na razie. zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam Vectrę C 1.6 i jakoś daje radę na razie.

Heh to musi być dopiero jazda jak Cię Matiz na światłach robi hehe.gif ale fakt do turlania się to starczy szczególnie w mieście.

Napisano

Sporo tras przed nią waytogo.gif ale wszystko poza silnikiem jest w tym samochodzie idealne no.

Napisano

> Sporo tras przed nią ale wszystko poza silnikiem jest w tym

> samochodzie idealne no.

Nawet nie wiedziałem, że do Viki C montują taki silnik, można powiedzieć że jesteś właścicielem unikatowej Vectry C grinser006.gifok.gif20.GIF

Napisano

> Sporo tras przed nią ale wszystko poza silnikiem jest w tym

> samochodzie idealne no.

A co z omegą poszła w odstawkę ??

Napisano

Jeszcze nie, ale muszę chyba sprzedać.

Napisano

Były 1.6. Fajne autko, przeboleje te 1.6. zlosnik.gif Ja i tak w zasadzie 100km/h w trasie nie przekraczam, chyba że na autostradzie gdzie jadę maks 130km/h może 140.

Napisano

> Były 1.6. Fajne autko, przeboleje te 1.6. Ja i tak w zasadzie

> 100km/h w trasie nie przekraczam, chyba że na autostradzie gdzie

> jadę maks 130km/h może 140.

Ale się uparłeś na to 1.6 hehe.gif, ale jak warto brać to można przeboleć słabszy silnik. Ja podobnie miałem z viki też wszystko mi pasiło poza silnikiem, ale wziąłem i jestem zadowolony choć nieraz brakuje tych koników pod maską wink.gif

Napisano

O to mi chodzi. waytogo.gif

Napisano

> O to mi chodzi.

No ale ja przynajmniej diesla szukałem, a ty szukałeś diesla a masz benzynkę rotfl.gif ale rozumiem czym sie sugerowałeś ok.gif

Napisano

> No ale ja przynajmniej diesla szukałem, a ty szukałeś diesla a masz

> benzynkę ale rozumiem czym sie sugerowałeś

Wiesz, generalnie szukaliśmy autka w miarę dużego, w jak najlepszym stanie, z jak najmniejszym przebiegiem. wink.gif Wyszliśmy z założenia, że to autka ma służyć ok. 5 lat. Ja nie chciałam diesla, bo jednak 4 letnie autko z nalotem ok. 150kkm to już słabo. crazy.gif A i naprawy diesla bywają kosztowne. zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz, generalnie szukaliśmy autka w miarę dużego, w jak najlepszym

> stanie, z jak najmniejszym przebiegiem. Wyszliśmy z założenia,

> że to autka ma służyć ok. 5 lat. Ja nie chciałam diesla, bo

> jednak 4 letnie autko z nalotem ok. 150kkm to już słabo. A i

> naprawy diesla bywają kosztowne.

Naprawy diesla sa i może droższe ale silniki z reguły żywotniejsze jak nie były katowane i lane bylo dobre paliwo. Tego nigdy nie wiesz dlatego zawsze kupno używanego auta to niewiadoma. Ja przez ostatnie 5 lat kupowałem tylko diesle, ale przy tej cenie ropy to teraz bym się zastanawiał. Ale wracając do tematu to dalej uważam że w zafirze silnik 1.6 to za mało. Dobrym rozwiązaniem jest 1.8 wink.gif

Napisano
  • Autor

No dobra, to tak powracajac do tematu watku... i moze juz abstrachujac od pojemnosci. Czy ktos moze mi powiedziec, gdzie znalezc wszystkie tabliczki znamionowe z numerami nadwozia, celem nawet pobieznego sprawdzenia numerow? Genralnie na co zwracalibyscie uwage wstepnie ogladajac auto, no oczywiscie procz korozji, na co warto patrzec w silniku itp (w gre raczej wchodzi jednak benzyna). I na koniec pytanko o radio - bo podobno sa takie, ktore mozna latwo podpiac pod system sterowania z kierownicy uzywajac przejsciowek. Czy komus rzucilo sie w oczy jakies takie za 400-500zl z mozliwoscia mp3? A moze ktos juz podlaczyl cos takiego i moze polecic?

Napisano

no jak to co z przodu blyskawica lub zoroo a ztylu napisane opel wiec gdzie sie mialem zalogowac smile.gif

no moze na "opel24" przy okazji

Napisano

> No dobra, to tak powracajac do tematu watku... i moze juz

> abstrachujac od pojemnosci. Czy ktos moze mi powiedziec, gdzie

> znalezc wszystkie tabliczki znamionowe z numerami nadwozia,

Numer nadwozia masz nabity przy przednim fotelu pasażera na podłodze. Odchylasz dywanik i zobaczysz taką plastikową klapkę pod którą znajdziesz to co Cię interesuje.

Napisano

Nie dawno zanabyłem zafirę 1,8 benzyna i przerobiłem na gaz , oczywiście sekwencja. I muszę powiedzieć że z silnika jego dynamiki i spalania jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem lanosa 1,5 8v i palił mi gazu ok 9 litrów , przy czym muł był straszny , raczej nie z winy gazu a ogólnego zużycia. Zafira to już inna bajka , nie muszę się stresować żeby wyprzedzić tira , ogólnie wyposażenie i funkcjonalnośc też o niebo lepsze , chociaż części już droższe , spalanie (gazu) do 10 litrów więc koszt 100km średnio wychodzi taki sam lub nawet mniejszy niż fiata stilo 1.9 JTD mojego kolegi.

Wypada wspomnieć również o tym że do zafiry wchodzi wózek dziecięcy bez składania i dla nie to jest najważniejsze.

• 1 rok później...
Napisano

Heh wózek dziecięcy ja swoją przewiozłem z 5 lodówek , kanapę 4,2 m długą, rogówkę 4 na 3 metra, kilka szaf, 7000 km w 6 osób na jednych wakacjach z bagażnikiem na dachu o dopuszczalnej masie 50 kilo w którym upchałem ze 100kg gratów ciuchów i alkoholu Mam dużą rodzinę która lubi się przeprowadzać sam wymieniłem ostatnio całe AGD i zawsze bawi mnie jak gościu wyjeżdżał z magazynu z jakąś nową zabawką ( np lodówka 2,2 m wysoka ) i patrzył ma mnie trochę z boku gdzie ja to zamierzam wsadzić po chwili połowa albo większa część znikała w środku robił wielkie oczy a ja machałem na pożegnanie, aha zapomniałem do środka wchodzą całe drzwi przewoziłem koledze chyba ze 3 szt na raz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.