Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cos niedobrego sie zaczyna dziac...

Featured Replies

Napisano

otoz.. zauwazylem ze jak samochod jest zimny.. czyli jak odpalam rano.. to zanim znikna wszystkie kontrolki, tuz przed odpaleniem... to jedna uporczywie dlugo sie swieci... dziwnie wyglada clown.gif i znajduje sie po lewej stronie ikonki z akumulatorem.. cfaniak.gif

zdarzylo sie pare razy przy odpalaniu, ze zamiast normalnie odpalic to pojawial sie zgrzyt blush.gif... zgrzyt ktory pojawia sie czasem jak sie na opalonym silniku przekreci kluczyk... oslabiony.gif

oprocz tego jak silnik jest zimny to pracuje nierowno, czasem obroty spadaja nisko do 500, czasem faluja od 500, do 1300 i spowrotem na 800, ale nie gasnie..

chodzi tak nierowno, ze az telepie buda oslabiony.gif, nawet jak dodaje gazu to czuje ze silnik chodzi jakos dziwnie... pozniej jak sie rozgrzeje.. wszystko wraca do normy niewiem.gif

serdecznie pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Eee, zgrzyt to bedzie bendix... ale z falowankiem to rzeczywiscie niefajnie smirk.gif Otworz maske i sprawdz jak pracuje silnik krokowy

Napisano
  • Autor

> Eee, zgrzyt to bedzie bendix... ale z falowankiem to rzeczywiscie

a co to bendix? powazna sprawa?

> niefajnie Otworz maske i sprawdz jak pracuje silnik krokowy

silnik krokowy juz raz padl... tzn zostal reanimowany ponad rok temu i dzialal ok... czyli jednak powtorka problemu..ale to tez wina silnika krokowego, to telepanie calym samochodem na zimnym silniku? czy tylko falowanie..

zauwazylem dzis co innego jak otworzylem maske... co jakis czas takie piski dobywaja sie spod niej, cos na ksztalt piszczacego paska klinowego... ale to sobie popiskuje a nie piszczy... takie piski pol-sekundowe..

pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

> a co to bendix? powazna sprawa?

>

120 chyba kosztuje, bendix'a szukaj tam gdzie rozrusznik wink.gif

Napisano
  • Autor

> 120 chyba kosztuje, bendix'a szukaj tam gdzie rozrusznik

dzieki za info krolik.gifwaytogo.gif

Napisano

zaczac trzeba od czyszczenia i smarowania rozrusznika i oceny stanu bendikas i wylacznika elktromagnetycznego

Napisano

> a co to bendix? powazna sprawa?

Bendix to takie sprzeglo rozrusznika - przy odpalaniu zazebia sie z kolem zamachowym silnika czy jak to sie tam nazywa.

Te piski moga pochodzic z silniczka krokowego. Podobne piski nasluchiwalem u siebie kiedy nie moglem odpalic silnika w chlodniejsze dni. Dopiero po noznym dodaniu gazu autko odpalalo. Po uruchomieniu silnik rowniez drgal. Stad moja diagnoza... Nie wykluczone, ze przyczyna stoi w innym miejscu.

Tylko drzenie mnie niepokoi bo to objaw nie pracujacego gara albo i dwoch niewiem.gif

Ja na razie sie tym nie przejmuje wiec nawet nie probowalem dochodzic do usterki jednak tez mnie to irytuje. Najlepsze ze w cieplejsze dni (temp na plusie) ten problem sie nie pojawia a u Ciebie ?

Napisano

> otoz.. zauwazylem ze jak samochod jest zimny.. czyli jak odpalam

No to masz za przeproszeniem niezły pasztet

A świeczki oglądałeś ?

devil.gif

Napisano
  • Autor

> No to masz za przeproszeniem niezły pasztet offtopic.gif

> A świeczki oglądałeś ?

nie.. ale fakt.. ze sa oryginalne i maja ok 90kkm

Napisano
  • Autor

> Tylko drzenie mnie niepokoi bo to objaw nie pracujacego gara albo i

> dwoch

no wlasnie tego sie obawiam oslabiony.gif

> Ja na razie sie tym nie przejmuje wiec nawet nie probowalem dochodzic

> do usterki jednak tez mnie to irytuje. Najlepsze ze w cieplejsze

> dni (temp na plusie) ten problem sie nie pojawia a u Ciebie ?

nie.. tylko w zimne dni, jak samochod jest wychlodzony...

pozdrawiam

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> zaczac trzeba od czyszczenia i smarowania rozrusznika i oceny stanu

> bendikas i wylacznika elktromagnetycznego

oki.. dzieki za wzskazowki.. jak tylko bede w kraju sie za to zabiore

pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

> nie.. tylko w zimne dni, jak samochod jest wychlodzony...

Czyli dokladnie tak samo jak u mnie. Daj znac z efektami usuwania usterki

Pozdrowka

Napisano
  • Autor

> Czyli dokladnie tak samo jak u mnie. Daj znac z efektami usuwania

> usterki

jasne, choc nie wiem kto pierwszy z nas sie za to wezmie smile.gif poki co nie mam warunkow do dokonania naprawy, jestem za granica...

> Pozdrowka

pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

> jasne, choc nie wiem kto pierwszy z nas sie za to wezmie poki co nie mam warunkow do dokonania naprawy, jestem za granica...

Rozumiem. W kwestii tej usterki pozostaje bierny. Nie dokucza mi ona na tyle czesto zebym z nia walczyl. Ale jesli zadzialam oczywiscie dam znac. Ty rowniez jesli warunki juz Ci na to pozwola ok.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem. W kwestii tej usterki pozostaje bierny. Nie dokucza mi ona

> na tyle czesto zebym z nia walczyl. Ale jesli zadzialam

> oczywiscie dam znac. Ty rowniez jesli warunki juz Ci na to

> pozwola

niestety... dzis rano zauwazylem ze przy odpalaniu zimnego silnika.. poajwil sie ow pisk... porownywalny do pisku paska klinowego... ale wydaje mi sie duzo bardziej nieprzyjemny.. jakby szorowaly o siebie metalowe czesci... paskudny dzwiek... po chwili ustal.. ale i tak od czasu do czasu popiskiwalo sobie.. obawiam sie ze to cos powaznego... oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

Napisano

brzmi jak umierajacy napinacz paska rozrzadu - lepiej to sprawdz

Napisano
  • Autor

> brzmi jak umierajacy napinacz paska rozrzadu - lepiej to sprawdz

serio?? kurde.. wymienialem razem z paskiem 10kkm temu

Napisano

A nie piszczy bardziej przy np. kreceniu kierownica (o ile masz wspomaganie) albo przy wlaczaniu ogrzewania tylnej szyby ?

Napisano

nie robmy koledze wody z mozgu wink.gif

takie zgrzyty i piski to na 99,9% rozrusznik- trzeba go wyczyscic/zreanimowac i bedzie ok

co do drzenia to IMO kwestia pradu i silnika krokowego-

swieczki-przy 90kkm -chyba 2 raz powinny byc wymienione... do tego moze dojsc wymiana kabli (zakladam ze nie masz 1,8)

silnik krokowy trzeba wyczyscic; jesli nie czysciles dolotu do najwyzszy czas to uuczynic bo po 80kkm to tam jest jeden "syf" i mozesz sobie czyscic krokowy 10x a i tak zaraz zostanie pobrudzony bo --------> brudny dolot

pozdrawiam i bez stresu waytogo.gif

Napisano

kondziu ma racje sprawdziłbym przy okazji czy kable na cewkach są oki może luźne zaśniedziałe krolik.gif

Napisano
  • Autor

> nie robmy koledze wody z mozgu

> takie zgrzyty i piski to na 99,9% rozrusznik- trzeba go

> wyczyscic/zreanimowac i bedzie ok

aha.. zgrzyty mocno metalowe sa przez ok 2-3 minuty bardzo glosne i ciagle.. pozniej robia sie przerywane i krotsze.. az w koncu milkna... rozrusznik?

mowisz ze jest szansa na reanimacje i nie bedzie trzeba kupowac nowego?

obecnie jestem w niemczech.. wiec jakiekolwiek naprawy sa duuuuzo drozsze.. dlatego zastanawiam sie jak mozna prowizorycznie przynajmniej rozwiazac ow problem..

na razie odstawilem samochod pod warsztat... zeby rano jak go odpale w obecnosci mechanika, ten zbadal sprawe na zywo...

> co do drzenia to IMO kwestia pradu i silnika krokowego-

> swieczki-przy 90kkm -chyba 2 raz powinny byc wymienione... do tego

> moze dojsc wymiana kabli (zakladam ze nie masz 1,8)

> silnik krokowy trzeba wyczyscic; jesli nie czysciles dolotu do

> najwyzszy czas to uuczynic bo po 80kkm to tam jest jeden "syf"

> i mozesz sobie czyscic krokowy 10x a i tak zaraz zostanie

> pobrudzony bo --------

> pozdrawiam i bez stresu

dzieki za sugestie... 99,9% to duzo smile.gif czyli jestes pewien ze to rozrusznik i nic innego 'powazniejszego'?

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.