Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kaseta adapter :)

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi, ale odpowiadajac, ze lepiej kupic radio cd/mp3 smile.gif czy uzywajac karty adapter do kaseciaka coby odtwarzac z ipoda, mp3playera albo laptopa uzyskam lepsza jakosc muzyki niz grajac z kasety? Wydaje mi sie, ze jesli kaseta jest lipna (jakas tania) i mam szumy to wtedy jakosc z takiej kasety jest beznadziejna, a puszczajac za pomoca kasety adaptera szumow ze zrodla dzwieku nie bedzie?

Druga sprawa, rozumiem, ze silniczek w radio nie pracuje (tzn moze dziala, ale nie jest potrzebny), bo nie ma on co napedzac (brak tasmy) i nawet jesli ktos bedzie mial zle ustawiony silniczek (za wolno kreci) muzyka z karty adaptera bedzie plynac w takiej szybkosci jak puszczam ze zrodla?

Pytania zadalem informacyjnie, z ciekawosci smile.gif

Napisano

> Powiedzcie mi, ale odpowiadajac, ze lepiej kupic radio cd/mp3 czy

> uzywajac karty adapter do kaseciaka coby odtwarzac z ipoda,

> mp3playera albo laptopa uzyskam lepsza jakosc muzyki niz grajac

> z kasety? Wydaje mi sie, ze jesli kaseta jest lipna (jakas

> tania) i mam szumy to wtedy jakosc z takiej kasety jest

> beznadziejna, a puszczajac za pomoca kasety adaptera szumow ze

> zrodla dzwieku nie bedzie?

> Druga sprawa, rozumiem, ze silniczek w radio nie pracuje (tzn moze

> dziala, ale nie jest potrzebny), bo nie ma on co napedzac (brak

> tasmy) i nawet jesli ktos bedzie mial zle ustawiony silniczek

> (za wolno kreci) muzyka z karty adaptera bedzie plynac w takiej

> szybkosci jak puszczam ze zrodla?

> Pytania zadalem informacyjnie, z ciekawosci

Przetrenowalem ten manewr i odradzam. Mialem CD/mp3 samsunga i adapter Panasonic. Niestety w radio caly czas chodzi mechanizm i "miele" kasete w miejscu. Sygnal idzie bezposrednio na glowice wiec to nie ma znaczenia jaka masz predkosc lub przeklamanie. Niestety to mielenie mechanizmu czasem slychac. Jest to jakies rozwiazanie. Ale to zlo...

Ja polecam nie bawic Ci sie w to (platanina kabli) i kupienie radia z CD. Adapter jest tylko adapterem. Aczkolwiek... przy tym co planujesz zbudowac to wielkiej roznicy w jakosci dzwieku nie bedzie - zwlaszcza jezeli zamierzasz pozostac przy tym blaupunkcie.

Sama muzyka... sa rozne opinie co do mp3 - jedni twierdza, ze to zlo - inni powoluja sie na szumy i zaklocenia w samochodzie, i ze mp3 wystarczy (ALE TO JEST INNY TEMAT). U mnie bylo TROCHE LEPIEJ i glosniej. Ale zapewniam Cie, ze to nie to samo co radioodtwarzacz z CD.

Napisano
  • Autor

> Przetrenowalem ten manewr i odradzam. Mialem CD/mp3 samsunga i

> adapter Panasonic. Niestety w radio caly czas chodzi mechanizm i

> "miele" kasete w miejscu. Sygnal idzie bezposrednio na glowice

> wiec to nie ma znaczenia jaka masz predkosc lub przeklamanie.

> Niestety to mielenie mechanizmu czasem slychac. Jest to jakies

> rozwiazanie. Ale to zlo...

Mielenie mozna zlikwidowac odlaczajac silniczek, prawda (przy zalozeniu, ze nie bedzie sie uzywac kaset)? Chyba radiu sie nic nie stanie smile.gif

> Ja polecam nie bawic Ci sie w to (platanina kabli) i kupienie radia z

> CD. Adapter jest tylko adapterem. Aczkolwiek... przy tym co

> planujesz zbudowac to wielkiej roznicy w jakosci dzwieku nie

> bedzie - zwlaszcza jezeli zamierzasz pozostac przy tym

> blaupunkcie.

> Sama muzyka... sa rozne opinie co do mp3 - jedni twierdza, ze to zlo

> - inni powoluja sie na szumy i zaklocenia w samochodzie, i ze

> mp3 wystarczy (ALE TO JEST INNY TEMAT). U mnie bylo TROCHE

> LEPIEJ i glosniej. Ale zapewniam Cie, ze to nie to samo co

> radioodtwarzacz z CD.

Tak, masz racje co mp3, wiem o co chodzi, potrafie wyczuc roznice dzwieku z mp3 i z CD. Jest bardzo duza (przynajmniej dla mnie). Mp3 musialoby byc przynajmniej 320kbs, ale to tez nie to samo.

Mi jednak NIE chodzi o odtworzenie mp3 z laptopa poprzez kasete adapter i porowanie tego z radiem CD, tylko o mp3 z laptopa poprzez karte adapter w porownaniu do kasety. I to wlasnie ta roznica mnie interesuje, pomijajac mielenie mechanizmu kaseciaka. Chodzi o sam dzwiek, ale wlacznie z szumami kasety. Chodzi mi o to czy roznica w odgrywaniu w obu przypadkach odnosi sie tylko do szumow kasety, czy ze jakosc mp3 jest lepsza od jakosci nagranego dzwieku na tania kasete i te roznice rowniez uslysze... Czy glowica ma jakies moze ograniczenia i nie bedzie lepiej...

Napisano

z adaptera bedzie lepsza jakosc niz z kasety smile.gif

Napisano

> Mielenie mozna zlikwidowac odlaczajac silniczek, prawda (przy

> zalozeniu, ze nie bedzie sie uzywac kaset)? Chyba radiu sie nic

> nie stanie

> Tak, masz racje co mp3, wiem o co chodzi, potrafie wyczuc roznice

> dzwieku z mp3 i z CD. Jest bardzo duza (przynajmniej dla mnie).

> Mp3 musialoby byc przynajmniej 320kbs, ale to tez nie to samo.

> Mi jednak NIE chodzi o odtworzenie mp3 z laptopa poprzez kasete

> adapter i porowanie tego z radiem CD, tylko o mp3 z laptopa

> poprzez karte adapter w porownaniu do kasety. I to wlasnie ta

> roznica mnie interesuje, pomijajac mielenie mechanizmu

> kaseciaka. Chodzi o sam dzwiek, ale wlacznie z szumami kasety.

> Chodzi mi o to czy roznica w odgrywaniu w obu przypadkach odnosi

> sie tylko do szumow kasety, czy ze jakosc mp3 jest lepsza od

> jakosci nagranego dzwieku na tania kasete i te roznice rowniez

> uslysze... Czy glowica ma jakies moze ograniczenia i nie bedzie

> lepiej...

No dobra - zrobie Ci to samo mp3 w 128kb/s i w 320kb/s - zobaczymy czy uslyszysz roznice na tym sprzecie. Watpie. Pioneer zaleca w swoich odtwarzaczach mp3 z bitratem 128kb aczkolwiek ciagnie i te z 320kb/s.

Na Twoim miejscu nie bawil bym sie w adapter tylko w radio. Radio zawsze mozesz wyjac jak bedziesz zmienial samochod lub sprzedac. Tak samo mnie przekonali chlopaki do zakupu lepszego radia.

Rozmawianie o szumach z kasety a "lepsza" jakoscia dzwieku via adapter jest nieporozumieniem. Adapter jest juz "szumem" samym w sobie na drodze do Twojego ucha. Szumu nie ma gdybys sluchal przez sluchawki.

To moze lepiej i taniej wyjdzie jak kupisz sluchawki?

Napisano

> z adaptera bedzie lepsza jakosc niz z kasety

Bedzie. Wyrazniej i glosniej. Ale to nie bedzie Cud nad Wislom...

Napisano
  • Autor

> No dobra - zrobie Ci to samo mp3 w 128kb/s i w 320kb/s - zobaczymy

> czy uslyszysz roznice na tym sprzecie. Watpie. Pioneer zaleca w

> swoich odtwarzaczach mp3 z bitratem 128kb aczkolwiek ciagnie i

> te z 320kb/s.

Na kasecie adapterze pewnie nie uslysze, ale na dobrych glosnikach przy kompie (czasami nawet na slabych) lub sluchawkach od razu.

> Na Twoim miejscu nie bawil bym sie w adapter tylko w radio. Radio

> zawsze mozesz wyjac jak bedziesz zmienial samochod lub sprzedac.

> Tak samo mnie przekonali chlopaki do zakupu lepszego radia.

Tez tak rozumuje, watek rozpoczalem (tak jak napisalem) z ciekawosci co do pytan, ktore zadalem smile.gif

> Rozmawianie o szumach z kasety a "lepsza" jakoscia dzwieku via

> adapter jest nieporozumieniem. Adapter jest juz "szumem" samym w

> sobie na drodze do Twojego ucha. Szumu nie ma gdybys sluchal

> przez sluchawki.

Hehe, no widzisz, a prosilem nie porownywac adaptera do cd/mp3 smile.gif Mowa o takich szumach, ktore daje kaseta adapter jest tu nieporozumieniem. Moze podam inny przyklad. Mam dwie kasety. Jedna jest orginalna z hologramem, druga to tani Type I Normal Bias Samsunga za 1,9 PLN z HiperMarketu. Na te druga nagrywam moje ulubione kawalki ze zrodla mp3 320kbs na niezlym sprzecie audio. Ide do samochodu i puszczam pierwsza kasete (orginalna) i jest wypas, prawie nie slychac szumow przy przejsciu miedzy utworami, a same utwory odtwarzaja sie na prawde niezle jak na kasete. Zadowolony wlaczam kasete druga (przegrywana) i maly zonk. Szumy jak nie wiem co, swiszczy piszczy, bas do bani. I wlasnie o taka kasete mi chodzi, zeby ja porownac teraz do odtworzenia mp3 z laptopa poprzez karte adapter. Wiedzac, ze mam kiepski sprzet Car Audio na pewno nie pomysle o "szumach lecacych do mojego ucha z kasety adaptera", tylko pomysle np. jest lepiej, bo nie slysze szumow jak z tej przegranej kasety. I mi chodzi o to, czy roznica tych szumow bedzie dosc slyszalnie zauwazalna.

> To moze lepiej i taniej wyjdzie jak kupisz sluchawki?

Hehe, taniej wyjdzie na pewno wink.gif

Napisano

> Powiedzcie mi, ale odpowiadajac, ze lepiej kupic radio cd/mp3 czy

> uzywajac karty adapter do kaseciaka coby odtwarzac z ipoda,

> mp3playera albo laptopa uzyskam lepsza jakosc muzyki niz grajac

> z kasety? Wydaje mi sie, ze jesli kaseta jest lipna (jakas

> tania) i mam szumy to wtedy jakosc z takiej kasety jest

> beznadziejna, a puszczajac za pomoca kasety adaptera szumow ze

> zrodla dzwieku nie bedzie?

> Druga sprawa, rozumiem, ze silniczek w radio nie pracuje (tzn moze

> dziala, ale nie jest potrzebny), bo nie ma on co napedzac (brak

> tasmy) i nawet jesli ktos bedzie mial zle ustawiony silniczek

> (za wolno kreci) muzyka z karty adaptera bedzie plynac w takiej

> szybkosci jak puszczam ze zrodla?

> Pytania zadalem informacyjnie, z ciekawosci

wszystko zalezy od tego jaki masz sprzet - jesli seryjne glosniki to taka kaseta nie zepsuje zbytnio jakości dzwieku, aele jezeli masz zamiar cos dalej "dłubac" zalecam kupic cd playera cfaniaczek.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

Odgrzewam kotleta smile.gif

Posiadam w aucie radio alpine TDA 7560 R. Chciałbym się uniezależnić od radia, bo jakoś nic nie trafia w moje gusta, a nie mam nic na kasetach. Nawet magnetofonu w domu nie mam smile.gif Wszystkiego słucham za pomocą kompa czyli płyty i mp3.

Ucho mam niezbyt wrażliwe, całkowicie satysfakcjonuje mnie to, co słyszę na kupionych za grosze głośnikach marki nieznanej.

Myślę sobie nad zmianą radia, albo kupnem przenośnego odtwarza mp3 + adapter. Nowe radio oznacza dość znaczne koszty (pewnie około 500 zł). Drugie rozwiązanie jest znacznie tańsze (odtwarzacz mp3 w granicach 300, adapter kilkanaście zł) i ma tę zaletę, że będę miał przenośny odtwarzacz mp3 smile.gif

Martwi mnie jednak jakość dźwięku po przejściu przez taki adapter... Ma to w mojej sytuacji sens? Zaznaczam, że nie jestem melomanem wink.gif

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

A przy okazji, co sądzicie o:

1. panasonic CQ-RDP103N

2. Pioneer DEH-2100r

Warto się w takie coś pakować? Kompletny laik jestem niewiem.gif

Napisano

> A przy okazji, co sądzicie o:

> 1. panasonic CQ-RDP103N

> 2. Pioneer DEH-2100r

> Warto się w takie coś pakować? Kompletny laik jestem

Podobny Panasonic (RDP 113N) byl moim pierwszym radiem na plyty. Wozilem je w maluchu i po wzgledem niezawodnosci chyba najlepiej wzpominam to radio. Plytka mi doslownie nigdy nie zgubila sciezki (a widomo ze w maluszku troche czesie wink.gif), jakisc dzwieku nie byla zla. Nie jest to radio "zbajerzone"- do normalnego sluchania spokojnie wystarcza. Ja wolalbym tego panasonica zamiast 2100r (min. dlatego ze RDP jest nowszym modelem) ale to tylko moja opinia.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.