Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miejsce dla inwalidy

Featured Replies

Napisano

mam pytanie czy jesli postawia znak na miejsce dla inwalidy czy musi byc na jezdni zaznaczona koperta?

u nas pod blokiem sa straszne problemy z parkowaniem - brak miejsc

ostatnio jeszcze postawili znak zakazu parkowania po jednej stronie ulicy

a dwa dni temu postawili znak miejsce dla inwalidy pod moja klatka. u nas w klatce nie ma inwalidy

nie zaznaczyli ile tego miejsca dla inwalidy ma byc i stanelem w blisko tego miejsca zostawiajac miejsce dla inwalidy malo bo malo ale bylo i rano widze straz miejska pod moim samochodem

stad moje pytanie o koperte na jezdni

a i zeby nikt nie myslal ze zajmuje miejsce dla inwalidy - nigdy nie staje pod marketami na miejscach dla inwalidy

Napisano

> mam pytanie czy jesli postawia znak na miejsce dla inwalidy czy musi

> byc na jezdni zaznaczona koperta?

Koperta to może nie, ale wyraźnie wydzielone niejsce określające granicę miejsca powinno, zwłaszcza jak ktoś ma zamiar się czepiać że częściowo na nim stoisz. Teraz jest jakiś przepis, albo tylko moda jak trzeba być "trendi", wymuszający na administracji parkingów wydzielenia takiego miejsca, więc zarządcy budynków starają się nawet na siłę gdzieś to miejsce wbić. Jak to jest parking osiedlowy czy wspólnotowy to odczekajcie jakiś czas i miejsce się samo zdelegalizuje zlosnik.gif, ale jak przy ulicy "miejskiej" to niestety czapa biglaugh.gif

Napisano

niektórzy to z przyzwyczajenia - nawet jak dużo miejsc wolnych...

280894795-inwalida.jpg

post-8328-14352494221516_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> niektórzy to z przyzwyczajenia - nawet jak dużo miejsc wolnych...

mnie to tez czasem szlag trafia jak pod marketem jest 20 miejsc dla inwalidow i zadnego inwalidy

Napisano

On ma za szybą "pozwolenie" grinser006.gif

Napisano

przeciez ma karte inwalidzka za szybka?? wiec o co chodzi?? niewiem.gif

a karty wydawane sa nie tylko do konkretnego auta, ale tez dla osoby ktora wiezie inwalide, i moze to byc nawet veyron... (wnioskuje ze nie przypadkowo zrobiles zdjecie bmw a nie tego yarisa z tylu wink.gif)

Napisano

> mnie to tez czasem szlag trafia jak pod marketem jest 20 miejsc dla

> inwalidow i zadnego inwalidy

To może pij jakieś ziółka uspokajające bo masz nerwy w kiepskim stanie wink.gifok.gif

Napisano

> przeciez ma karte inwalidzka za szybka?? wiec o co chodzi??

> a karty wydawane sa nie tylko do konkretnego auta, ale tez dla osoby

> ktora wiezie inwalide, i moze to byc nawet veyron...

Karty powinny być wydawane nie na samochód, tylko na osobę niepełnosprawną (imiennie), i tylko z taką osobą ważne. A swoją drogą najlepsze w tej całej nagonce jest to, że niemal wszyscy naganiacze nie robią tego z troski o inwalidów, tylko złości że ON (zdrowy który mimo zakazu postawił auto na kopercie) może, a JA nie hehe.gif

Napisano

> Karty powinny być wydawane nie na samochód, tylko na osobę

> niepełnosprawną (imiennie), i tylko z taką osobą ważne. A swoją

> drogą najlepsze w tej całej nagonce jest to, że niemal wszyscy

> naganiacze nie robią tego z troski o inwalidów, tylko złości że

> ON (zdrowy który mimo zakazu postawił auto na kopercie) może, a

> JA nie

wiem co jest potrzebne do wydania karty i na kogo sa wydawane smile.gif dziadek ma taka karte

a skad wiadomo ze w tym bmw ktos jakiegos inwalidy nie przywiozl?? czy jak inwalida to musi pikaczento jezdzic? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wiem co jest potrzebne do wydania karty i na kogo sa wydawane

> dziadek ma taka karte

> a skad wiadomo ze w tym bmw ktos jakiegos inwalidy nie przywiozl??

> czy jak inwalida to musi pikaczento jezdzic?

No nie musi, więc jak jakikolwiek samochód zaparkowany na kopercie ma taką kartę to wszystko jest w porządku. Problem jest jak wnuczek "pożycza" kartę od dziadka jak jedzie na zakupy (bez dziadka). Czy na takiej karcie jest jakaś identyfikacja samochodu?

Napisano

> No nie musi, więc jak jakikolwiek samochód zaparkowany na kopercie ma

> taką kartę to wszystko jest w porządku. Problem jest jak wnuczek

> "pożycza" kartę od dziadka jak jedzie na zakupy (bez dziadka).

no to jest problem smile.gif

> Czy na takiej karcie jest jakaś identyfikacja samochodu?

nie, nie ma identyfikacji, bo karta jest przypisana do osoby, a nie do samochodu smile.gif i wazna jest w kazdym aucie, w ktorym jest wraz z jej wlascicielem, ale na parkingach wlasciciel nie bedzie siedzial w aucie przeciez, wiec naduzycie jest nie do wykrycia smile.gif nawet jak policja bedzie czekac na ciebie to z powodzeniem mozesz powiedziec ze przywiozles niepelnosprawnego i wlasnie odjezdzasz 270751858-jezyk.gif albo w druga strone, ze po niego przyjechales wink.gif

Napisano

> jakikolwiek samochód zaparkowany na kopercie ma

> taką kartę to wszystko jest w porządku.

jeden TIR zaparkowany wzdłuż na wspomnianych 20. miejscach dla inwalidów i po problemie hahaha.gif

Napisano

Może to nie inwalida ale sposób w jaki zaparkował/ła jest naprawde no.gif. Szczecin parking cenrum handlowego. Poprostu żal oslabiony.gif280897153-31052008172.jpg

post-38542-14352494238926_thumb.jpg

Napisano

> Może to nie inwalida ale sposób w jaki zaparkował/ła jest naprawde .

> Szczecin parking cenrum handlowego. Poprostu żal

do takich akcji to się trzeba przyzwyczaić. U mnie pod blokiem nieraz tak stają. Raz pamiętam jak sąsiad tak zaparkował wtedy z znajomym zaparkowaliśmy obok niego w taki sposób, że nie był w stanie wsiąść do samochodu ani od strony pasażera ani kierowcy. Bagażnikiem też nie dał rady bo to maluch.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.