Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanie po serwisie klimy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Proszę o pomoc: dziś po serwisowaniu klimy, już w drodze powrotnej zauważyłem, że po włączeniu klimy autem zaczęło szarpać (klasyczna żabka). Jutro po pracy przejadę się do tego zakładu ale w międyczasie może ktoś podpowie co to może być. Klima nieoryginalna, nabite 0,600 kg czynnika i chyba 25 ml oleju.

Tomasz

Napisano

A na gazie i na benzynie ten sam objaw ?

A kiedy to szarpanie, przy wciśniętym gazie i obciążeniu czy przy puszczonym gazie ?

Czy na wolnych obrotach i właczonej klimie silnik równo chodzi ?

Napisano
  • Autor

> A na gazie i na benzynie ten sam objaw ?

Na benzynie nie sprawdzałem, ale nie wygląda to na kwestie związane z zapłonem/zasilaniem ale raczej z obciążeniem. Tak jakby sprężarka od klimay dawała co chwilę mocniejsze obciążenie

> A kiedy to szarpanie, przy wciśniętym gazie i obciążeniu czy przy

> puszczonym gazie ?

Przy wciśniętym gazie, mocniej przy wciskaniu gazu, mocniej czuć przy podobnych obrotach na 2ce niż na 4ce

> Czy na wolnych obrotach i właczonej klimie silnik równo chodzi ?

Tak.

Napisano

> Na benzynie nie sprawdzałem, ale nie wygląda to na kwestie związane z

> zapłonem/zasilaniem ale raczej z obciążeniem. Tak jakby

> sprężarka od klimay dawała co chwilę mocniejsze obciążenie

Może tak, a może problem wprowadzony przez układ sterowania instalacji gazowej, możliwe przy instalacji podciśnieniowej II gen. Przy wiekszym obciążeniu od sprężarki pojawiają sie oscylacje.. Radzę jednak spróbować na benzynie.

Chociaż w sumie u mnie przy właczonej klimie czasem też pojawiają się "oscylacje obciążenia" od sprężarki.. Raczej w zakresie 2500 - 3000 obre/min. NIezależnie czy na benzynie czy na gazie wink.gif Nie są jednak zbyt uciążliwe... Cóż, przyjąłem że TTTM.

Napisano
  • Autor

> Może tak, a może problem wprowadzony przez układ sterowania

> instalacji gazowej, możliwe przy instalacji podciśnieniowej II

Właśnie się przejechałem - przełączyłem na pb - zero objawu, wróciłem na LPG - zero objawu. Ki diabeł...?

Napisano

> Właśnie się przejechałem - przełączyłem na pb - zero objawu, wróciłem

> na LPG - zero objawu. Ki diabeł...?

Się rozruszało grinser006.gif Może olej dotarł we wszystkie kluczowe miejsca?

W oryginalnej klimie od F jest jeszcze czujnik zwiększenia obrotów, daje sygnał do kompa jak się pojawi ciśnienie w klimie. Może w jego braku u Ciebie jest przyczyna problemów? (bo podejrzewam że go nie zamontowano).

Napisano

> Właśnie się przejechałem - przełączyłem na pb - zero objawu, wróciłem

> na LPG - zero objawu. Ki diabeł...?

Dwa pytania kontrolne:

1) Czy po załączeniu klimatyzacji załącza się też wentylator na małych obrotach (to łatwe do sprawdzenia)

2)Na postoju przy pracującej klimie po jakimś czasie wzrasta ciśnienie i powinien załączyć się wentyl na wysokie obroty - inaczej zaczyna dalej wzrastać ciśnienie i kompresor poddusza silnik aż do zadziałania zabezpieczenia które wyłącza kompresor.

Jeżeli masz Harrisona 5-kę to jeszcze chyba sprawa

samoregulacji kompresora. Przy pracującej klimie i silniku na jałowych załącz wentylator ma maxa i po 15 sekundach na minimum. Jeżeli teraz zacznie podduszać silnik zablokowana jest samoregulacja wydatku. Po przełaczeniu na max powinno zmniejszyć obciążenie.

Ja to wszystko przerabiałem ze swoim Harrisonem a to co pisałem to efekt podsłuchiwania rozmów w serwisie. Duże i czujne ucho - bezcenne...

Napisano

> Jeżeli masz Harrisona 5-kę to jeszcze chyba sprawa

> samoregulacji kompresora. Przy pracującej klimie i silniku na

> jałowych załącz wentylator ma maxa i po 15 sekundach na minimum.

> Jeżeli teraz zacznie podduszać silnik zablokowana jest

> samoregulacja wydatku. Po przełaczeniu na max powinno zmniejszyć

> obciążenie.

> Ja to wszystko przerabiałem ze swoim Harrisonem a to co pisałem to

> efekt podsłuchiwania rozmów w serwisie. Duże i czujne ucho -

> bezcenne...

No właśnie, opisz coś więcej jezeli wiesz, bo a sprawa samoregulacji mnie frapuje. Wiem że ta sprężarka ma zmienną wydajność poprzez zmianę kąta nachylenia hm. jak to się nazywa "tarczy tłoczkowej" a tym samym zmienia się skok roboczy tłoczków sprężarki. Z tym że ta regulacja jakoś samo-działa i nie bardzo rozumiem jak. To znaczy co dokładnie wpływa na wychylenie tej tarczy i wydajność sprężarki ? Ciśnienie na powrocie ? ciśnienie na sprężaniu ? obroty ? temperatura?

A może ma ktoś uszkodzonego Harrisona na zbyciu ? wink.gif

Napisano

> No właśnie, opisz coś więcej jezeli wiesz, bo a sprawa samoregulacji

> mnie frapuje. Wiem że ta sprężarka ma zmienną wydajność poprzez

> zmianę kąta nachylenia hm. jak to się nazywa "tarczy

> tłoczkowej" a tym samym zmienia się skok roboczy tłoczków

> sprężarki. Z tym że ta regulacja jakoś samo-działa i nie bardzo

> rozumiem jak. To znaczy co dokładnie wpływa na wychylenie tej

> tarczy i wydajność sprężarki ? Ciśnienie na powrocie ? ciśnienie

> na sprężaniu ? obroty ? temperatura?

> A może ma ktoś uszkodzonego Harrisona na zbyciu ?

Dobra, sam sobie odpowiem. Nie wytrzymałem i poguglałem. Znalazłem takie coś:

sprężarkonaprawa PDF Po angielsku. Jest tam opisana mm.innymi procedura serwisowa dla Harrisona V5 i jego widok złożeniowy.

Znalazłem też taki opis szczątowy m.in. o Harrisonie:

opis

Na tej podstawie wnioskuję:

Ciśnienie w obudowie sprężarki jest utrzymywane na jakims stałym i stabilizowanym poziomie, nie niższym jednak niż ciśnienie na powrocie. Różnica ciśnienia w komorze w stosunku do ciśnienia na stronie ssawnej porusza "miech", który zmienia kąt położenia tarczki poruszającej tłoczki.

Jeżeli ciśnienie na powrocie (na stronie ssawnej, czy też "niskiej") jest równe ciśnieniu w komorze, wtedy sprężarka ma największą wydajność. Jeżeli natomiast ciśnienie na powrocie spada i jest niższe niż ciśnienie w komorze sprężarki wtedy skok tłoczków jest zmniejszany i wydajność sprężarki maleje.

W sumie proste i logiczne. Gdy temperatura parownika spada, oznacza to że wydajność chłodnicza powinna też maleć -> mniejsze zapotrzebowanie na "chłód". Przy nizszej temperaturze parownika spada ciśnienie odparowania czynnika, więc spada ciśnienie po stronie ssawnej sprężarki.. wink.gif

Heh, wynika z tego pewien praktyczny wniosek: Czym wyższa temperatura i większe zapotrzebowanie na "chłód", tym większa wydajność sprężarki i obciążenie silnika. Więc bardziej zauważalny spadek mocy i większe zuzycie paliwa. I pokrywa sie to jakby z moimi obserwacjami...

Napisano
  • Autor

> Się rozruszało Może olej dotarł we wszystkie kluczowe miejsca?

tez sobie tak to tłumaczę. Ale objaw się dośc nagle pojawił (klika minut po wyjechaniu z serwisu), potem był cały czas na podobnym poziomie do końca jazdy. Po ponownym uruchomieniu (około 1-2 h) już się nie objawił i dziś też nic się nie działo. Jakby olej miał się rozprowadzać to wg mnie efekt by stopniowo zanikał, ale najważniejsze że go teraz nie ma.

> Czy po załączeniu klimatyzacji załącza się też wentylator na małych obrotach (to łatwe do sprawdzenia)

To jeszcze sprawdze ale raczej tak

> Na postoju przy pracującej klimie po jakimś czasie wzrasta ciśnienie i powinien załączyć się wentyl na wysokie obroty

A to zdecydowanie tak i działa czasem jeszcze kilka dobrych chwil po wyłączeniu klimy

> Jeżeli masz Harrisona 5-kę

Raczej nie - kiedyś przy rozbieraniu panela środkowego znalazłem takie coś:

diavia.jpg

Ktokolwiek zna takie ustrojstwo?

Napisano

> Raczej nie - kiedyś przy rozbieraniu panela środkowego znalazłem

> takie coś:

> Ktokolwiek zna takie ustrojstwo?

Jak masz F-kę i oryginalną klimę to raczej musisz mieć sprężarkę Harrisona

Napisano
  • Autor

> Jak masz F-kę i oryginalną klimę

patrz mój pierwszy post ;-)

Napisano

> patrz mój pierwszy post ;-)

A sorki zapomniałem. Czytałem ten post ale juz parę dni mineło biglaugh.gif

Napisano

> Ktokolwiek zna takie ustrojstwo?

Diavia - firma która robiła zestawy do dokładania klimy. A raczej kompletowała te zestawy bardziej mi sie wydaje + dodawała "od siebie" parę kabelków i instrukcje montażu. Tak, że na 99% masz sprężarke Harison. Grzebałem cos przy klimie w Astrze F z dokładana klimą i był Harison. Skraplacz, rurki, wszystko jak orginał, tylko kabelkologia i przekaźnikologia była inna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.