Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blacharze w ASO - partacze

Featured Replies

Napisano

Niedawno teść miał małą "przygodę" swoim lacetti - najechał na jakiś betonowy kwietnik czy coś, cofając crazy.gif W aucie lekko wgięty był tylny błotnik, próg i elementy tylnego zawieszenia. Odstawił lacka do ASO BSP w Lodzi i naprawiał bezgotówkowo.

Po pierwsze, panowie z BSP rozebrali auto i zabrali się za naprawę nie czekając na potwierdzenie kosztów wyceny naprawy i zgodę z ubezpieczalni shocked.gif Ubezpieczalnia zakwestionowała koszt roboczogodziny przestawiony przez ASO (120 pln) i wyceniła wg. stawki rynkowej (90 pln). W sumie wyszła niewielka różnica (kalkulacja ASO - 3300, ubezpieczyciela - 2900) ok.gif Zapytali teścia czy pokryje różnice screwy.gif więc kazał im spadać na drzewo waytogo.gif i powiedział że jak im nie odpowiada stawka to niech poskładają z powrotem auto do stanu pierwotnego. Ponieważ było już poszpachlowane, więc odpuścili, tylko prosili żeby napisać odwołanie do firmy ubezp. i ładnie poprosić o nową kalkulację... (narazie bez odpowiedzi).

W każdym razie autko naprawili, ale:

- zderzak tylny przymocowali chyba tymi samymi starymi spinkami do błotnika, bo w jednym miejscu się nie trzyma;

- widać gołym okiem że jest położona szpachla, bo w jednym miejscu jest niedoszlifowana (bąbelki powietrza w szpachli nie dotarte i nie wyrównane)

- zaciek lakieru na błotniku (na szczęście w mało widocznym miejscu)

- wszystko upaprane pastą polerską no.gif

Moim zdaniem totalna amatorszczyzna czerwona.gif I oni biorą 120 PLN za godzinę pracy wrrr.gif

Dwa razy robiłem swoje autka u znajomego blacharza w małym przydomowym warsztacie i zrobił wszystko idealnie, a tu po prostu fuszerka (Lanosa, którego naprawę ASO BSP wyceniło mi na 10.5 tys pln pad.gif gość zrobił za 3500).

Napisano

Faktura w łape i kierownikowi ASO na biurko, robi na nowo, auto zatepcze albo rozmawiamy poprzez UOKIK ! (A co do wyceny Lanosa, to kolego jest tak, ze ASO to nie robi na podrobkach lub czesciach nieznanego pochodzenia, a takze wystawia fakture VAT, a na te 3500 to chyba nie masz papiera)

Napisano

Moje Lacetti naprawiali kole miesiąca- za pierwszym razem nie odebrałem, bo źle spasowali błotnik i lampę. Potem odebrałem, choć idealnie nie jest.

Na szczescie w tym czasie jeździłem zastępczym.

No i robiłem z OC, wycena cośponizej 4000, a wyszło ponad 6000zł. PZU pokryło wszystko.

Napisano

> Niedawno teść miał małą "przygodę" swoim lacetti - najechał na jakiś

> betonowy kwietnik czy coś, cofając

Ja naprawialem Aveo po starciu z psem (wymieniay zderzak i pekniety kabel od wspomagania) w Oplu na Zeligowskeigo. Zrobili dobrze ale to byla prosta naprawa. Co do BSP to serwis mechaniczny oceniam na 5, elektryka na 4 a blacharz niestety jest kiepski no.gif

Napisano
  • Autor

> Ja naprawialem Aveo po starciu z psem (wymieniay zderzak i pekniety

> kabel od wspomagania) w Oplu na Zeligowskeigo. Zrobili dobrze

> ale to byla prosta naprawa. Co do BSP to serwis mechaniczny

> oceniam na 5, elektryka na 4 a blacharz niestety jest kiepski

Serwis na Zeligowskiego dostał niby nawet jakąś nagrodę za "Najlepszy serwis lakierniczy w sieci GM" ribbon.gif - mam nadzieję że nie będę miał okazji ich sprawdzać hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Faktura w łape i kierownikowi ASO na biurko, robi na nowo, auto

> zatepcze albo rozmawiamy poprzez UOKIK !

Ja bym tak zrobił, ale teść jest mniej wrażliwy na takie "szczegóły" - machnął ręką confused.gif. Plus taki, że auto zastępcze bez proszenia się dali.

(A co do wyceny Lanosa,

> to kolego jest tak, ze ASO to nie robi na podrobkach lub

> czesciach nieznanego pochodzenia, a takze wystawia fakture VAT,

> a na te 3500 to chyba nie masz papiera)

Lanosa robiłem dla siebie (do tej pory brat nim jeździ), więc nie na podróbkach - wszystko oryginalne żerańskie części z hurtowni Daewoo (sam kupowałem), poza drzwiami, które kupiłem na szrocie (ale to też w sumie oryginalne, nieprawdaż smile.gif ). W sumie zapłaciłem 1500 za części i 2000 lakiernikowi (te 2000 bez FV, ale nawet jakbym doliczył do tego wszystkie możliwe podatki, to nie wyjdzie 10k zlosnik.gif )

ASO po prostu mają chore stawki, nijak nie przystające do rynkowych realiów zolta.gif.

Napisano

stawki mogą być wysokie ale jakość powinna być w ASO dobra a jest znacznie gorsza niż w byle warsztaciku

Napisano

Ewidentnie oddać do poprawki, biorą sporo kaski, więc niech zrobią dobrze. Postraszyć Urzędem Ochrony Konsumentów, albo jeszcze lepiej TURBO KAMERĄ devil.gif A teściowi przetłumacz, że teraz mu nieprzeszkadza, ale jak będzie chciał sprzedać to od paproka, który oszczędza na blacharzu i sam naprawia w stodole nie będą chcieli łatwo kupić auta, więc niech ta naprawa wygląda jak zrobiona przez blacharza, a nie chłopka. Ślady szpachli i zacieki - wg mnie nie do przyjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.