Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukręciłem gwint w kole

Featured Replies

Napisano

Niestety jak się coś może spieprzyć, to się spieprzy w najmniej odpowiednim momencie. Dzisiaj przy dokręcaniu ostatniej śruby w tylnym kole poczułem, że coś za lekko idzie i to by było na tyle... Śrubą można kręcić w prawo i w lewo, ale ani się nie wkręca ani nie wykręca. Da się to jakoś uratować, czy czekają mnie grube wydatki?

Napisano

robota zmudna i stosunkowo precyzyjna... musisz to rozwiercic i wyjac resztki sruby, przy okazji modlac sie o walniety gwint sruby a nie otworu... niewiem.gifoslabiony.gif

Napisano

> robota zmudna i stosunkowo precyzyjna... musisz to rozwiercic i wyjac

> resztki sruby, przy okazji modlac sie o walniety gwint sruby a

> nie otworu...

Jesli śruba się kręci a nie wychodzi to raczej na niej poszedł gwint a nie w piaście.

Napisano

Do mechaniora !Niech zdejmie koło a do ukręconej śruby dospawać preta i łapnąć go jakąś żabką albo dospawać poprzecznie pręta i delikatniuśko kręcić !

Miałem tak kiedys i takie rozwiązanie pomoglo! ok.gif

Napisano
  • Autor

> Do mechaniora !Niech zdejmie koło a do ukręconej śruby dospawać preta

> i łapnąć go jakąś żabką albo dospawać poprzecznie pręta i

> delikatniuśko kręcić !

> Miałem tak kiedys i takie rozwiązanie pomoglo!

Obawiam się, że takie rozwiązanie nie przejdzie, bo śruba jest cała i trzyma koło tak, że ma może z milimetr luzu.

Napisano

No chłopie czym Ty te koło dokręcałeś, czy masz tyle pary co Pudzianowski? smile.gif.

Tak jak podpowiada kolega Mar_co. Delikatnie kręcić z jednoczesnym ciągnięciem śruby do siebie. Można jescze próbować małą szlifierką kątową odciąc łeb śruby, a jej resztki zeszlifowć prawie na równo z felgą ( no do momentu gdy się da zdjąć koło). Następnie wiertarka.

Napisano

Dokładnie .. odkręc 3 śruby na kole a ta ciagnąc za koło i odkręcać... musi pujść

Napisano
  • Autor

> Dokładnie .. odkręc 3 śruby na kole a ta ciagnąc za koło i

> odkręcać... musi pujść

No i poszło. Sam nie dałbym sobie rady, więc wspólnie z ojcem zabraliśmy się wieczorem za tę nieszczęśną śrubę. Po odkręceniu trzech pozostałych, za pomocą drewnianego drąga odciągaliśmy koło odkręcając jednocześnie śrubę. Okazało się że jest wytarta głębiej niż gwint w piaście. Samej piaście doraźnie pomogło przeczyszczenie gwintownikiem, ale obawiam się, że regeneracja lub wymiana mnie nie ominie.

Napisano

> lub wymiana mnie nie ominie.

Polecam kleje do połaczeń gwintowanych i wymiane śruby ok.gifold.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam kleje do połaczeń gwintowanych i wymiane śruby

Trzeba będzie kombinować, bo nowa piasta w ASO kosztuje 290zł z rabatem oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.