Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej temp. nie powinien przekraczac silnik?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam uno 1,0p , w dlugich korkach temp. silnika przekracza mi lekko ponad 100st C, do 105st C max. czy jest to dopuszczalna temp.? wiatrak zalacza sie przy temp.90st ale cieczy w chlodnicy. dzieki za odp

Napisano

> Witam

> Mam uno 1,0p , w dlugich korkach temp. silnika przekracza mi lekko

> ponad 100st C, do 105st C max. czy jest to dopuszczalna temp.?

> wiatrak zalacza sie przy temp.90st ale cieczy w chlodnicy.

> dzieki za odp

Dopóki nie zacznie zbliżać się drastycznie do czerwonego pola, to nie masz się czym martwić (płyn chłodniczy wytrzymuje temp do ok 120 zanim zacznie wrzeć wink.gif ) a silnikowi 100 stopni nie zaszkodzi

Napisano

Sprawny układ chłodzenia nie powinien pozwolić na przekroczenie temp powyżej 95 stopni C. Termostat otwiera się 87-91C, natomiast wentylator włącza się po przekroczeniu 90C. Prawidłowo w każdym aucie wskazówka powinna znajdować się na środku skali. Aby sprawdzić termostat, wyjmujesz go, bierzesz do domu i gotujesz. Kiedy zaczyna Ci się gotować woda w naczyniu termostat powinien być już całkowicie otwarty. Natomiast włącznik wentylatora zwarty. Słyszysz takie pstryknięcie albo podłącz sobie omomierz. Ponieważ włącznik może czasami nawalić w trasie, warto sobie poprowadzić od niego przewody do kabiny i zrobić włącznik manualny. Po prostu zwierając jego styki.

Przy sprawnym układzie chłodzenia, nie wiem co należy wyprawiać z autem, aby temperatura w upalny dzień wskoczyła na ponad 100C. Mnie się to jeszcze nie udało.

Nie ważne, że olej wytrzymuje 120C. Jazda z temperaturami bliskimi czerwonego pola rozwali Ci zawory. A wysoka temp w połączeniu z instalką LPG - jeden wielki klekot po kilkudziesięciu tysiącach km/

Napisano

> Przy sprawnym układzie chłodzenia, nie wiem co należy wyprawiać z

> autem, aby temperatura w upalny dzień wskoczyła na ponad 100C.

> Mnie się to jeszcze nie udało.

Napisał, że dzieje mu się tak tylko w upalne dni w długich korkach!

> Nie ważne, że olej wytrzymuje 120C.

Czytamy ze zrozumieniem, nie olej tylko płyn chłodniczy. A swoją drogą znamionowa temp olej przy nagrzanym silniku to 100st

>Jazda z temperaturami bliskimi

> czerwonego pola rozwali Ci zawory.

Po raz kolejny czytanie ze zrozumieniem, napisałem: "Dopóki nie zacznie zbliżać się drastycznie do czerwonego pola, to nie masz się czym martwić"

Czerwone pole oznacza początek wrzenia płynu chłodzącego, który fabryka przewidziała do danego samochodu.

Napisano

> Przy sprawnym układzie chłodzenia, nie wiem co należy wyprawiać z

> autem, aby temperatura w upalny dzień wskoczyła na ponad 100C.

> Mnie się to jeszcze nie udało.

To biedny Twoj termostat, nawet nie zdolal sie jeszcze w pelni otworzyc zeby.GIF.

Napisano

No niestety wskaźnik temp. nie jest cyfrowy i pokazuje na oko.

Na marginesie napiszę, że na co dzień jeżdżę (18-letnią z resztą) TOYOTĄ wskazówka nawet w upały w korkach oraz kiedy kręcę ją ścigając się w gorący dzień do 6500RPM (bo jazda zaczyna się po 4000RPM) leży sobie poziomo. Ale auto posiada chłodnicę oleju zamontowaną tuż przed chłodnicą wody. Super rozwiązanie.

Napisano

> TOYOTĄ wskazówka nawet w upały w korkach oraz kiedy kręcę ją

> ścigając się w gorący dzień do 6500RPM (bo jazda zaczyna się po

> 4000RPM) leży sobie poziomo.

Może Ci się odpiął przewód od czujnika temp. cfaniaczek.gifzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> Może Ci się odpiął przewód od czujnika temp.

hahahaaa, to bym nie widzial systematycznego wzrostu od 60st do 100 podczas pracy silnika smile.gif)

Napisano

> hahahaaa, to bym nie widzial systematycznego wzrostu od 60st do 100

> podczas pracy silnika )

ale to było do kolegi Dgolf-a

Napisano

100°C to nic nowego dla każdego silnika. Każdy płyn chłodzący zaczyna wrzeć przy tej temperaturze, wiadomo, że wówczas następuje parowanie i ubytki płynu, tak było w starszych samochodach bez zbiornika wyrównawczego. Aby temu zapobiec wymyślono właśnie zamknięty układ chlodzenia, który jest stosowany już we wszystkich samochodach. W zbiorniku wyrównawczym jest korek, który ma dwa zaworki, jeden przelewowy (bezpieczeństwa), drugi powrotny pozwalający na zasysanie powietrza podczas stygnięcia silnika. Zamknięty układ chłodzący pozwala na to, że podczas rozgrzewania się silnika i płynu chłodzącego rośnie w tym układzie ciśnienie, a jeżeli ciśnienie rośnie to rośnie też temperatura poczatku wrzenia tego płynu, najczęsciej jest to wówczas około 120°C.

Możesz sobie zrobić eksperyment !!!OSTROŻNIE!!! Podczas gdy silnik będzie miał temperaturę około 110°C lub będziesz widział, że wskazówka zbliża się do czerwonego pola na wskaźniku, wyłącz silnik, połóż szmatę na korek zbiornika wyrównawczego i go delikatnie odkręć lecz nie do końca, tak tylko żeby zaczęło "syczeć". Momentalnie zagotuje ci się płyn. A to dlatego, że gwałtownie obniżysz w ten sposób ciśnienie i temperatura wrzenia spadnie ze 110°C do 100°C.

Wracając do tematu.

Jeżeli podczas upałów stoisz w korku i widzisz, że temperatura na wskaźniku rośnie i jeżeli pracuje Ci stale wentylator, a cały układ chłodzenia jest przez Ciebie zadbany to nie masz się czego obawiać. Jest to normalne, bo po to właśnie jest układ chłdozenia. Ktoś kto konstruował silnik Twojego samochodu i jego układ chłodzenia uwzględnił wszelakie warunki jego pracy i podejrzewam, że zostawił spory zapas bezpieczeństwa. Dlatego jeżeli nawet krótkotrwale zagotuje Ci się płyn i samochód upuści trochę pary to nie powinno się nic stać.

Napisano

I takich odpowiedzi na tym forum brakuje często waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

100% sprawny układ nie dopuści do zagotowania się płynu. Jeśli już chłodnica jest nie drożna, to jak najbardziej. Jeśli widzisz, że zbliża się do czerwonego - otwórz na max ogrzewanie.

Napisano

> Może Ci się odpiął przewód od czujnika temp.

Nie ośmieszaj się koleś, bo nie ma co porównywać FIATA do Japończyka. Widać że nie masz zielonego pojęcia o konstrukcjach japońskich. Jak chcesz, to Ci nakręcę video podczas jazy w upalny dzień, a najlepiej podczas postoju. Poobserwujesz sobie wskazóweczkę.

Napisano

> Nie ośmieszaj się koleś, bo nie ma co porównywać FIATA do Japończyka.

> Widać że nie masz zielonego pojęcia o konstrukcjach japońskich.

> Jak chcesz, to Ci nakręcę video podczas jazy w upalny dzień, a

> najlepiej podczas postoju. Poobserwujesz sobie wskazóweczkę.

Znaczy się kolega twierdzi, że japończyki są wiecznie niedogrzane?

Napisano

> Nie ośmieszaj się koleś, bo nie ma co porównywać FIATA do Japończyka.

Może i się nie znam na zimnych japońcach, bo we mnie płynie gorąca włoska krew. Ale w jednym się zgadzamy Japońca do Fiata nawet nie waż mi się porównywać offtopic.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.