Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamulony JTD ...

Featured Replies

Napisano

Doczekałem się pierwszych problemów w Stilaku ...

Pierwsze objawy na trasie z Warszawy ... dwókrotnie zamuliło mi go (nie chciał kręcić powyżej 2000obr/min.).

Raz po ruszeniu na skrzyżowaniu ... po kilku przegazowaniach na luzie ruszył i jechał normalnie.

Potem przed wyprzedzaniem (to już nie było miłe) na dość krótko nie chciał przyspieszyć.

Dziś problem był większy - po zapaleniu rano przed wyjazdem do pracy (zawsze czekam 30 sek. żeby pochodził przed ruszeniem) nagle spadły obroty i zaczął się dusić na 10 sek.

Potem ruszyłem i było ok.

Wracając do domu z pracy - tragedia. Nie mogłem podjechać pod krawężnik, nie kręcił powyżej 1800obr./min. i kopcił na biało po przegazowaniu.

Żadne kontrolki się nie świecą więc nie wiem co jutro w ASO pokaże komp.

Po kilku odpaleniach żadnej zmiany i nagle po wciśnięciu gazu załapał i kręcił obroty normalnie.

Co jest grane ? Czego sie spodziewać ? icon_rolleyes.gif

Nie mam zaufania do zasranego Autexu w Bydgoszczy, do którego jutro pojadę ... frown.gif

Napisano
Napisano
  • Autor

Szukałem, nie bój żaby - tylko że z tego tematu dla mnie nic nie wynika.

Napisano
  • Autor

Możesz napisać coś więcej ... o czym gadać z tymi "miszczami" z ASO bo boję się, że jak Stilak (ak jak Twój) jeździ ok to się na mnie wyleją i spławią frown.gif

Dodam, że mój Stilak ma 49 tys.km. przebiegu frown.gif

Napisano

Mój miał 62k km jak zaczął wariować... teraz (odpukać) jest już ok.

O czym gadać? W sumie to ciężko tych 'miszczów' przekonać do czegoś póki sami tego nie stwierdzą (u mnie był to problem). Ale jedź, zgłoś usterkę (opisz wszystkie objawy), niech to zanotują w papierach (może naprawią). A jak nie naprawią a zdarzy się tak, że problem się powtózy lub nie daj Boże przyjedziesz do nich na lawecie to domagaj się naprawy w ramach REKLAMACJI... W końcu zgłaszałeś to...

Nic więcej w sprawie kontaktów z 'fachowcami' doradzić nie można...ja tam byłem z tym problem 4x i 2x na lawecie...przynajmniej koszty były niewielkie lub wcale...no i w największym ASO Fiata w Poznaniu mnie poznają grinser006.gif ("a to ten upierdliwy od Stilo") wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady ....

Możesz polecić ten serwis z czystym sumieniem ?

Bo szukam jakiegoś dobrego z w miarę kumatymi "miszczami" do usunięcia wibracji (występują na biegu jałowym, aż na lusterku wtecznym widać - wszystko się trzęsie) i wymiany rozrządu przy okazji ?

Napisano

Czy mogę polecić POL-CAR w Poznaniu z czystym sumieniem? Hmm... Raczej nie jeśli chodzi o wizyty z drobnymi problemami, gdyż jak już pisałem mają dziwne opory w słuchaniu podpowiedzi od klienta, więc jak jedziesz z jakimiś dziwnym problemem to zależy od konkretnego 'miszcza' czy się zabierze za to co ma... Takie moje odczucie...

Natomiast jeśli chodzi o naprawy konkretnych problemów i wizyty zgodne z książeczką, to zdecydowanie mogę ten serwis polecić. Pełen profesjonalizm w tym zakresie.

Napisano

W większości serwisów fiata mają problem z wysłuchaniem sugestii klienta.

Ja po każdej wizycie w ASO muszę czyścić boczki drzwi, które są zawsze ubrudzone. Przy okazji następnej wizyty w serwisie poświęcę tej sprawie nieco czasu, bo zaczyna mnie to drażnić.

Napisano

Możesz zaryzykowac wizytę u Nagórskiego w Łęczycy pod Poznaniem. To małe, rodzinne ASO, sam szef czesto sam cos robi i ma sporą wiedzę. Przyjezdzają tam ludzie z całego kraju. Sam tam serwisowałem Stilo, jednak po kilku zagrywkach z ich strony dałem sobie spokój. Mają za duzo chętnych i to prowadzi do spadku jakości. Co do Plcaru to tak jak mówi kolega, z typowymi prolemami tak, miło, auto zastepcze i w miare profesjonalnie. Z nietypowymi usterkami raczej niepolecam.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Kurcze no własnie szukam serwisu godnego polecenia ...

Dziś znowu mi na chwilę zmuliło Stilona ... kilka przegazowań i poszedł dalej.

Jednak przed wakacyjnymi wyjazdami muszę się tym zająć frown.gif

Napisano

> Możesz zaryzykowac wizytę u Nagórskiego w Łęczycy pod Poznaniem.

Właśnie...przejeżdżam tamtędy co drugi dzień i intersowało mnie jak oni z nietypowymi problemami sobie radzą.

Jakie zagrywki masz na myśli??

Napisano

> Jednak przed wakacyjnymi wyjazdami muszę się tym zająć [...]

Co prawda użerałem się z pdobnym problem co ty przeze kilka misięcy zanim ASO znalazło przyczynę, ale może skojarzyliby Twój problem z moim...mógłbym Ci dać nazwisko mistrza to byś poprosił o niego...

Napisano
  • Autor

Szczerze mówiąc pojechał bym nawet dalej gdybym wiedział, że ASO jest w 100%godne polecenia.

Niemniej narazie Twoja propozycja to n0 1 smile.gif

Daj na PRIV też namiary na tego "miszcza" wink.gif

Napisano

> Jakie zagrywki masz na myśli??

Ano nie mam w zwyczaju płacić dwa razy za to samo, w szczególności kiedy nadal nie działa tak jak powinno. Dwa razy czyscili EGR, dwa razy skasowali i nadal się zacina.

Napisano

> Ano nie mam w zwyczaju płacić dwa razy za to samo,[...]

to słowa REKLAMACJA nie uznają?? yikes.gif

Napisano
  • Autor

No to wybieram się do Łęczycy (jeśli nie ma innym polecanych ASO lub serwisów robiących Fiaty) - prawdopodobnie na początku lipca.

Mam nadzieję, że warto wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Właśnie wypoczywam sobie nad morzem w Pobierowie ... niestety częstotliwość (dotychczas nieprzeszkadzająca nadto) zmułek mojego Stilaka na tyle się zwiększyła, że nie mogę dojechać do miejscowości 2 km dalej angryfire.gif

Oddałem auto do mechanika (znajomego mojego wujasa) - szybka diagnoza po podłączeniu do kompa - błędy przepływomierza.

Mechanik wykasował błędy i narazie zmułki zniknęły - niemniej zrobił to tylko w celu dojazdu do domu do Bydgoszczy.

Na miejscu wymianię przepływomierz ... trochę krótko wytrzymał (52 tys.km) czerwona.gif

W Bravie JTD wymianiałem przy 125tys.km.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych: przepływomierz wymieniony (do JTD-M 16V w ASO 1200zł, InterCars 830zł - ja mam kolegę w hurtowni więc wytachałem za 600zł) frown.gif

Zmułek narazie nie widać - jutro jeszcze jadę wykasować błędy kompa do ASO (tylko do tego się nadają).

Mam nadzieję, że to koniec tematu ...

Napisano

> Dla potomnych: przepływomierz wymieniony (do JTD-M 16V w ASO 1200zł,

> InterCars 830zł - ja mam kolegę w hurtowni więc wytachałem za

> 600zł)

Oryginalny wkład na Allegro mozna dostac za 250 zł.

Pozdrawiam.

Napisano

Boscha przepływka kosztuje 240 zł na allegro.... mam i polecam ...

Podróbki są po 40 zł / sztukę ..... w chinach hehe.gif ale trzeba kupić 25 sztuk

Napisano
  • Autor

Owszem ... do JTD.

W InterCarsie 345zł ... do JTD-M 830 jak pisałem wink.gif

Napisano
  • Autor

No i zmułki powróciły smile.gif

Wystarczyło wyjechać parę kilometrów za miasto ... poprostu już mnie kurw... bierze.

Dziś oddaję do mechanika obok na czyszczenie wszystkich dysz i zaworków srorków ...

Napisano

> No i zmułki powróciły

> Wystarczyło wyjechać parę kilometrów za miasto ... poprostu już mnie

> kurw... bierze.

to dlatego sprzedajesz stilo?

Napisano
  • Autor

No bez jaj ... do sprzedaży napewno to naprawię.

Nawet jazdy próbnej bym z taką dolegliwością nie próbował.

Napisano

> No bez jaj ... do sprzedaży napewno to naprawię.

> Nawet jazdy próbnej bym z taką dolegliwością nie próbował.

to jest raczej jasne, miałem raczej na myśli to, że stilo już tak Ci zaszło za skórę że się go pozbywasz. a chyba niedawno kupiłeś? cóż, szkoda

Napisano
  • Autor

Stilo kupiłem w lutym.

Sprzedaję po części dlatego, że żona nie chce nim jeździć - poza tym jest naprawdę słabo wyciszone i bardzo przenosi drgania. Nie znam drgiego auta z tego rocznika, w którym było by podobnie frown.gif

Dziś odebralem auto od mechanika.

Przeczyścili jakieś tam zaworki, coś tam uszczelnili ... Stilo odzyskało wigor w 100%.

Narazie zmułek brak ... mam nadzieję, że tym razem na amen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.