Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ROZNICE I PODOBIENSTWA 1.5 I 1.3T?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Od grudnia jestem posiadaczem Fiata UNO mk1. Jest to wersja 75ie z 88 roku. Muszę przyznać, że jak na te lata autko ma naprawdę fenomenalne osiągi, dlatego zastanawiam sie nad ich poprawieniem smile.gif Szukałem w internecie i w książkach informacji o silnikach w uno mk1 i znalazłem info o silniku 1.3 turbo, zauważyłem tez, ze budowa na pierwszy rzut oka, bardzo przypomina silnik 1.5, jednak wole sie upewnić. Czym różnią sie silniki 1.5 i 1.3 turbo w budowie, poza tym ze 1.3 ma turbo? Czy dalo by sie wstawić do 1.3 turbo głowicę od 1.5, albo czy dało by sie zaturbic częściami z 1.3 silnik 1.5 jeżeli tak to co jest potrzebne? Czy te 2 silniki różniły się skrzyniami biegów? Proszę o pomoc.

Napisano

przywitaj się tutaj smile.gif

silnik 1.5 da rade uturbić na gratach od 1.3 ale po co?

1.3 wyjdzie taniej i bezpiecznej

ale na upartego dało by rade tylko sie to imo nie oplaca wink.gifok.gif

skrzynia od 1.5 nie pasuje do 1.3T hmm.gif

Napisano
  • Autor

Nie wiesz czy glowica z 1.5 pasuje do 1.3T? Poprostu zastanawiam sie nad uzyskaniem silnika 1.5T. Nie wiem czy to jest wykonalne bo szczerze mowiac malo o UNO wiem, od 2 lat jezdzilem w klubie Opla Astry, a tam czesto stosuje sie takie zabawy z glowicami zeby z monowtrysku miec MPI, wiec zastanawiam sie czy podobne sztuczki da sie robic w UNO. Bo wizja lekkiego uno 1.5 turbo wydaje mi sie bardzo kuszaca.

Napisano

> Nie wiesz czy glowica z 1.5 pasuje do 1.3T? Poprostu zastanawiam sie

> nad uzyskaniem silnika 1.5T. Nie wiem czy to jest wykonalne bo

> szczerze mowiac malo o UNO wiem, od 2 lat jezdzilem w klubie

> Opla Astry, a tam czesto stosuje sie takie zabawy z glowicami

> zeby z monowtrysku miec MPI, wiec zastanawiam sie czy podobne

> sztuczki da sie robic w UNO. Bo wizja lekkiego uno 1.5 turbo

> wydaje mi sie bardzo kuszaca.

były też 1.5MPI, jesli masz SPI to trzeba by było załozyc MPI bo bez tego ani rusz zlosnik.gif

przeczytaj te dwa wątki - tam jest wiele info o 1.5 a 1.3T ok.gif

z tego co przeczytałem to 1.3 a 1.5 to prawie to samo wiec nie widze przeszkód zlosnik.gif

jakiś tekst

jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> były też 1.5MPI, jesli masz SPI to trzeba by było załozyc MPI bo bez

W uno mam silnik MPI w koncu napisalem 75ie wink.gif

> z tego co przeczytałem to 1.3 a 1.5 to prawie to samo wiec nie widze przeszkód

To chcialem uslyszec. Dzieki za linki poczytam wink.gif

Napisano

> W uno mam silnik MPI w koncu napisalem 75ie

gdzieś dorwał taki egzemplarz hmm.gif i do tego jeżdżący yikes.gif

-taki silniczek widziałem tylko raz i to w piwnicy wink.gif

Napisano
  • Autor

Historia tego Auta jest piekna bo zostal wyprodukowany w 1988 roku. W 1990 zostal sprowadzony z Włoch przez mojego dziadka, dziadek nim jezdzil do zimy 2007. W grudniu 2007 zmarl na raka, a mi dal w spadku te wlasnie UNO.

Napisano

> To chcialem uslyszec. Dzieki za linki poczytam

poka zdjecie,bo tak z marszu nie uwierze biglaugh.gif

1.5 na wielopunkcie wyglada prawie identycznie jak 1.3T ino bez T wiec jak nie zobacze to nie uwierze old.gif

a co do 1.5T-ile juz takich projektow upadlo icon_rolleyes.gifbiglaugh.gif,moj tymczasowo tez beksa.gif

oby Ci sie udalo waytogo.gif

Napisano

> To chcialem uslyszec. Dzieki za linki poczytam

Po pierwsze witaj. 20.GIF

Po drugie to że masz napisane 75 i.e. to wcale nie znaczy że masz mpi.

Mam tak samo unikatowy egzemplarz (ale jest to tylko pod względem wyposażenia i nazewnictwa - jak w podpisie cool.gif ) ale mój silnik nie jest inny od wielu 1.5 , które posiadają użytkownicy tego forum i jest to spi.

Napisano

Kiedyś gdzieś widziałem na allegro Uno 1.5 turbo, właściciel pisał że ma coś ponad 150KM, ale silnik nie był odprężony i pierścienie chyba nie wytrzymały i brał olej bo jeden czy dwa były pęknięte. Wizja bardzo ciekawa szczególnie jeśli masz MPI bo to już kilka gratów do wymiany mniej (fakt nie będziesz miał na kolektorze napisu turbo grinser006.gif). Jak dla mnie (na ale ja można powiedzieć jest już chyba pasjonatem) gra warta świeczki. A efekty takiej konfiguracji mogą być piorunujące. wink.gif Jak dziadek im jeździł to pewnie i ma niedużo przebiegu i jest w dobrym stanie. wink.gif Chociaż z drugiej strony szkoda trochę takiego rodzynka...

Napisano
  • Autor

Fotki silnika? Prosze bardzo:

b9777e527581081fm.jpg 98741b1b1c9398bfm.jpg

Zastanawiam sie co z autem zrobic, bo mam do niego sentyment, tym bardziej ze silnik ma 134 tys. przebiegu, a wiem ze jest prawdziwy bo 18 lat jezdzil nim moj dziadek, poza tym dziadek byl mechanikiem a autko nigdy nie mialo LPG. Jednak ma kilka niedorobek jezeli chodzi o blacharke, czy luzy na skrzyni. We wrzesniu rozstrzygnie sie czy go rrestaurowac, przerabiac na 1.5T czy sprzedac komus kto bedzie umial o niego zadbac.

Napisano

jest to MPI

potwierdzam ze jest to wielopunkt, kostak znam, auto tez znam i wiem jak jezdzi wink.gif

sam sie przekonalem, ze moje 140KM w BMW compact to troszke za malo zeby takie lekkie UNO odstrzelic spod swiatel crazy.gif

Napisano

> Fotki silnika? Prosze bardzo:

> Zastanawiam sie co z autem zrobic, bo mam do niego sentyment, tym

> bardziej ze silnik ma 134 tys. przebiegu, a wiem ze jest

> prawdziwy bo 18 lat jezdzil nim moj dziadek, poza tym dziadek

> byl mechanikiem a autko nigdy nie mialo LPG. Jednak ma kilka

> niedorobek jezeli chodzi o blacharke, czy luzy na skrzyni. We

> wrzesniu rozstrzygnie sie czy go rrestaurowac, przerabiac na

> 1.5T czy sprzedac komus kto bedzie umial o niego zadbac.

slinka.giffood.gifslinka.gif to jest mpi, jak będziesz chcial sprzedawać to tu na pewno znajdziesz chętnych food.gifslinka.giffood.gif

Mam pytanie do znawców skoro to mpi to dlaczego ma tyle samo koni co mój spi?? hmm.gif

Napisano

> to jest mpi, jak będziesz chcial sprzedawać to tu na pewno

> znajdziesz chętnych

> Mam pytanie do znawców skoro to mpi to dlaczego ma tyle samo koni co

> mój spi??

Z tego co ja porównywałem te dwa silniki to bloki tłoki i cały dół mają taki sam, przynajmniej w teorii. Silnik 1.5 SPI (kod silnika 149 C1.000 ma 75KM i 113Nm przy stopniu sprężania 9,5:1 natomiast silnik 1.5 MPI (kod silnika 138 C2.048) ma 75KM i 108Nm przy stopniu sprężania 8,5:1. I stąd chyba ta sama moc przy innym osprzęcie. Wprawne oko zauważy też, że wałki rozrządu musiały się różnić.

280992029-DSC01316.JPG

post-37790-14352494939653_thumb.jpg

Napisano

> Z tego co ja porównywałem te dwa silniki to bloki tłoki i cały dół

> mają taki sam, przynajmniej w teorii. Silnik 1.5 SPI (kod

> silnika 149 C1.000 ma 75KM i 113Nm przy stopniu sprężania 9,5:1

> natomiast silnik 1.5 MPI (kod silnika 138 C2.048) ma 75KM i

> 108Nm przy stopniu sprężania 8,5:1. I stąd chyba ta sama moc

> przy innym osprzęcie. Wprawne oko zauważy też, że wałki rozrządu

> musiały się różnić.

SPI ma większy moment obrotowy od MPI?

Napisano

> SPI ma większy moment obrotowy od MPI?

i jak widać na zdjęciu po kątach otwarcia i zamknięcia zaworów ssania 1,5 mpi miało układ na wałku raczej taki jak w 1.4 spi, a ja mam taki jak w UT zlosnik.gif, natomiast wydechowe ?? icon_eek.gifhmm.gif

Ciekawe czy i jak zadziałałaby zamiana wałka w takim mpi na taki z spi ?? hmm.gif

Napisano
  • Autor

hehehe widze ze troche odbieglismy od tematu 270751858-jezyk.gif A skoro juz poruszylismy temat mocy bez uturbiania, to co mozna z ta jednostka zrobic zeby wycisnac z niej wiecej mocy?

Napisano

> hehehe widze ze troche odbieglismy od tematu A skoro juz

> poruszylismy temat mocy bez uturbiania, to co mozna z ta

> jednostka zrobic zeby wycisnac z niej wiecej mocy?

Wg mnie najlepszą kombinacją byłoby założenie do silnika 1.5 SPI kolektora ssącego od SPI i całego wtrysku. Wtedy pewnie moc i moment by się podniosły względem 1.5 SPI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.