Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapturki ochronne w hamulcach

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś może wie dlaczego górne kapturki prowadników są różne z prawej i lewej strony? Na zdjęciach zaznaczyłem różnice. Z jednej strony jest normalna zatyczka, a z drugiej (od strony kierowcy) takie "coś" z karbowaną gumką ochronną?

280996962-280996962-H_LEWA.jpg

280996962-280996967-H_PRAWA.jpg

post-24252-14352494992037_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> IMHO śruba z górnej fotki jest nieoryginalna.

Czyli np. ktoś scharatał oryginalną, dał inną i dla zabezpieczenia założył karbowaną gumkę ochronną? Bo to właśnie o nią mi chodzi, jest trochę popękana i chciałbym ją wymienić. Tylko gdzie ją kupić? Bo skoro to nie "oplowska" to niewiem.gif

Napisano

u mnie z obu stron są jednakowe, wiec jak juz zapewne wiesz jedna jest nieoryginalna. Co do dostepnosci gumki/osłony to poszukaj po sklepach cos podobnego do tej co masz oryginalna i zaloz ja, w koncu to nie musi byc oryginał oplowski bo to jest zwykła osłona gumowa...no chyba ze chcesz miec oryginał to ASO... wink.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie z obu stron są jednakowe, wiec jak juz zapewne wiesz jedna

> jest nieoryginalna. Co do dostepnosci gumki/osłony to poszukaj

> po sklepach cos podobnego do tej co masz oryginalna i zaloz ja,

> w koncu to nie musi byc oryginał oplowski bo to jest zwykła

> osłona gumowa...no chyba ze chcesz miec oryginał to ASO...

Oczywiście nie smile.gif. Wezme gumkę i postaram sie kupić coś podobnego. W oryginale są takie kapturki wciskane zasłaniające śrubę, u mnie jedna śruba wystaje (widocznie jest dłuższa) i zasłonięta jest właśnie tą karbowaną gumką. Mam nadzieję że ta zamiana nie wpływa na nic niewiem.gif

Napisano

Ale z tego co widać gumka jest na swoim miejscu, tylko trzeba kupić oryginalny sworzeń i ew. zaślepkę.

Napisano

> Mam nadzieję że ta zamiana nie

> wpływa na nic

jezeli hamulce spełniaja swoja role nadal i nie slychac z ich okolic zadnych dziwnych odglosow to wszystko powinno byc waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ale z tego co widać gumka jest na swoim miejscu, tylko trzeba kupić

> oryginalny sworzeń i ew. zaślepkę.

Czegoś nie rozumiem. Tej gumki chyba nie powinno być w oryginale, śruba (prowadnik) powinna być krótsza, chować się po wkręceniu w osłonę i być zamknięta zaślepką. Dobrze myślę? Jeśli bym dokupił oryginalną śrubę to karbowana gumka jest zbyteczna?

Napisano

Dobrze myślisz. Mówiąc gumka miałem na myśli właśnie tą osłonkę w której chowa się sworzeń waytogo.gif.

Napisano

Dobra gumka nie jest zła biglaugh.gif

Napisano

Ale kolega ma dwie gumki grinser006.gif.

Nie zawsze nadmiar jest lepszy 275123014-zielony.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Wezme gumkę i postaram sie kupić coś podobnego. W

> oryginale są takie kapturki wciskane zasłaniające śrubę

Gumki wyglądają tak (łącznie z zatyczkami):

281075697-tulej.jpg

Same gumki raczej niedostępne, wg zielika można kupić jedynie zestaw naprawczy za 15 zł:

281075697-zestaw_napr.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352495494511_thumb.jpg

Napisano

Witajcie.

Odnośnie gumek na prowdniki to niedawno kupiłem u siebie w mieście komplet na jeden zacisk oryginał - koszt 24 zeta.

Jeśli chcesz wymienić także prowadnik na oryginalny to kosztuje on 50 złotych jedna sztuka. Drogo, ale jak mój mechanik powiedział fabryka wie za co brać kasę bo to najczęściej zuzywający się element zacisku, najcześciej główka jest zjechana i nie można kluczem odkręcić w razie wymiany klocków. To tak w skrócie, wink.gif.

Pozdrówki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.