Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boczki drzwi, konserwacja od środka.

Featured Replies

Napisano

Chciałem zakonserwować w Uniaku wszystkie drzwi od środka. W tym celu należało by zdjąć tapicerkę, jednak tu pojawia się pierwszy problem:

Jak zdjęć korbke od uchylania szyb? Próbowałem podważać śrubokrętem, ale nie chciało zejść frown.gif

Później, jak zdejmę ta korbkę i obramówke prostokątną od klamek, to jak mam podważać tapicerkę? Od dołu ponoć?

Inna sprawa to środek, jakim powinno się zakonserwowac tamte szczeliny na dole drzwi, coby ruda nie wyłaziła od środka. Musi to być preparat na tyle plynny, by wniknął we wszystkie szczeliny, jednak na tyle gęsty, by nie wyplynął gdzieś. Coś słyszałem o jakiejś piance do takich celów?

Z gory dziękuję za sugestie, porady itp. smile.gif

Napisano

Korbke to podważasz tą okrągłą część i tam jest zabezpieczenie z drutu, musisz je lekko rozgiąć i wyskoczy ok.gif

Ta prostokątna ramka od "otwieradła" jest wciskana-śrubokrętem podważasz i musi wyskoczyć-najwyżej peknie. biglaugh.gif

Co do preparatu to nie znaju... hmm.gif

Napisano

> Chciałem zakonserwować w Uniaku wszystkie drzwi od środka. W tym celu

> należało by zdjąć tapicerkę, jednak tu pojawia się pierwszy

> problem:

> Jak zdjęć korbke od uchylania szyb? Próbowałem podważać śrubokrętem,

> ale nie chciało zejść

> Później, jak zdejmę ta korbkę i obramówke prostokątną od klamek, to

> jak mam podważać tapicerkę? Od dołu ponoć?

Korbka ma założoną taką sprężynkę w kształcie literki duże Omega, Musisz przydusić tapicerkę razem z tym czarnym kółeczkiem pod korbką i cieniutkim śrubokrętem odgiąć tą sprężynkę z jednej strony, aż odskoczy. później korbka schodzi sama

Napisano

Ja do konserwacji drzwi od środka uzyłem opisywanej kiedyś tu mieszamki przepalonego oleju silnikowego ze smarem, wszystko naniosłem w dość dużej ilości na wnętrze drzwi.

Wypłynęło troszeczkę, a reszta sie trzyma elegancko smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja do konserwacji drzwi od środka uzyłem opisywanej kiedyś tu

> mieszamki przepalonego oleju silnikowego ze smarem, wszystko

> naniosłem w dość dużej ilości na wnętrze drzwi.

> Wypłynęło troszeczkę, a reszta sie trzyma elegancko

Ja mam Bitex, ale to jest chyba za gęste?

Dzięki za wskazówki co do tych korb od szyb, jutro powalcze z tym dziadostwem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja mam Bitex, ale to jest chyba za gęste?

bitexu nie stosuje sie do profili zamknietych. Ostatnio robilem konserwacje, do drzwi i profili uzywalem Elaskon w plynie (15 zl) , poprawilem sprayem Noxudol 750 (20 zl). To samo polecam zrobic w progach, zdjac zaslepki od dolu, potrzebna strzykawka z dlugim wezykiem do Elaskonu i poprawic sprayem. Sprayu zostalo mi jeszcze na klape bagaznika itp. Wszystkie preparaty dobrze jest rozgrzac na sloncu przed robota, wtedy sa rzadkie dobrze sie ciapie ok.gif. Ogolnie do konserwacji przydalby sie bardzo kompresor, bo tak to jest tylko zabawa w konserwacje.

Napisano

Ja po wycinaniu i do spawaniu kawałka drzwi nałożyłem podkład-farbe-lakier, a od środka podkład i bitex. Pośmierdziało z tydzień i już nie śmierdzi a rudej nie widać, dzięki bogu 893goodvibes.gifzlosnik.gif

Napisano

witam, ja wyczyściłem drzwiczki w środku i pomalowałem hameritem, na razie oki, poprzedni właściciel potraktował je bitexem i wszystkie odpływy były pozatykane.

Napisano

> Chciałem zakonserwować w Uniaku wszystkie drzwi od środka. W tym celu

> należało by zdjąć tapicerkę, jednak tu pojawia się pierwszy

> problem:

> Jak zdjęć korbke od uchylania szyb? Próbowałem podważać śrubokrętem,

> ale nie chciało zejść

> Później, jak zdejmę ta korbkę i obramówke prostokątną od klamek, to

> Inna sprawa to środek, jakim powinno się zakonserwowac tamte

> szczeliny na dole drzwi, coby ruda nie wyłaziła od środka. Musi

> to być preparat na tyle plynny, by wniknął we wszystkie

> szczeliny, jednak na tyle gęsty, by nie wyplynął gdzieś. Coś

> słyszałem o jakiejś piance do takich celów?

> Z gory dziękuję za sugestie, porady itp.

4-ry warstwy Hameraida w drzwi plus 5-warstw Hameraida na ranty progów (albo tego co je przypomina po blacharzu idiocie) + 2 tuby silikonu blacharskiego na zaklejenie szpary między pierwotnym rantem i nowym + od środka jakieś cholerstwo do zabezpieczania profili zamkniętych hehe.gifzlosnik2.gifhahaha.gifhehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

nie zapomnij kupić kołeczki do tapicerki drzwi bo na pewno kilka się połamie przy ściąganiu. zeby.GIF

Napisano

APP do profili zamkniętych lub boll lub fluidol ml najlepiej w spray'u bo jest rzadki lub taki pod kompresor, ja takim malowałem pędzlem w dzwiach. Kilka warstw 4-5 i wszystko elegancko trzyma. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.