Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mrykająca deska rozdzielcza przy rozruchu.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

niestety muszę otworzyć drugi wątek. Wcześniejszy problem z światłami stop przerodził się w znacznie poważniejszą sprawę.

Po którejś próbie uruchomienia samochodu zapaliły się na chwilę światła stopu, później przy każdym następnym uruchomieniu samochodu dzieją się następujące rzeczy:

1. mrygają przez chwilę kontrolki,

2. gaśnie wyświetlania deski,

3. słychać ,,pstrykanie'' pod maską na środku przy samej szybie

Dla pewności wymieniłem wyłącznik stopu na nowy.

Czy to co się dzieje może być spowodowane słabym akumulatorem?

Jak domowym sposobem spr. poziom naładowania akumulatora.

PS Nie wydaje mi się, żebym przy wymianie włącznika uszkodził jakiś kabel. Choć w sumie teraz nie mam do sobie zaufania. Samochód unieruchomiony.

Proszę o pomoc. Choć już oswoiłem się z myślą, że wyląduje w poniedziałek w serwisie. Polecicie dobrego i niedrogiego elektryka od stilo w Warszawie?

Pozdrawiam.

Napisano

> Po którejś próbie uruchomienia samochodu zapaliły się na chwilę

> światła stopu, później przy każdym następnym uruchomieniu

> samochodu dzieją się następujące rzeczy:

> 1. mrygają przez chwilę kontrolki,

> 2. gaśnie wyświetlania deski,

> 3. słychać ,,pstrykanie'' pod maską na środku przy samej szybie

zn. przy przekręceniu kluczyka w stacyjce, czy dopiero przy próbie zakręcenia rozrusznikiem?

Napisano

> Czy to co się dzieje może być spowodowane słabym akumulatorem?

Zdecydowanie TAK. wszystkie 3 punkty = zdechła bateria.

> Jak domowym sposobem spr. poziom naładowania akumulatora.

Jeśli masz aku ze wskaźnikiem ( oczko) to możesz bezpośrednio z tegoż wskaźnika się dowiedzieć o stanie baterii .

- Zielony OK

-Czarny Do naładowania

-Biały-Pusty - Do wymiany.

Tak czy inaczej sugeruje podłaczyć baterie na nockę ( zero stresu o radio/kody i inne cuda w aucie) , i dopiero "rano" ewentualnie zaprzątać sobie głowę zakupem nowego aku. ( 250 zl a alledrogo).

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie TAK. wszystkie 3 punkty = zdechła bateria.

> Jeśli masz aku ze wskaźnikiem ( oczko) to możesz bezpośrednio z

> tegoż wskaźnika się dowiedzieć o stanie baterii .

> - Zielony OK

> -Czarny Do naładowania

> -Biały-Pusty - Do wymiany.

> Tak czy inaczej sugeruje podłaczyć baterie na nockę ( zero stresu o

> radio/kody i inne cuda w aucie) , i dopiero "rano" ewentualnie

> zaprzątać sobie głowę zakupem nowego aku. ( 250 zl a

> alledrogo).

Przede wszystkim dziękuję Wam za odpowiedź.

Na kablach rozruchowych, tyle że corsy, zniknęły problemy z migotaniem. Akumulator kolegi był za mały, że ,,rozruszać'' stilo ale Wasza diagnoza się potwierdziła - akumulator.

W sumie to czas już na wymianę - oryginalny 5 letni akumulator fiata.

Byłoby łatwiej, gdybym w tym czasie nie wymieniał włącznika hamulca. To spowodowało, że moim podejrzeniem było zwarcie przewodów.

Pozdrawiam,

Ernest Wypierowski

Napisano

No to wyprzedzając Twoje kolejne pytanie biglaugh.gif

ranking akumulatorów ok.gifhehe.gif

Napisano

Miałem podobnie w JTD. Wymieniłem aku na CF07 i problemy zniknęły ok.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie w JTD. Wymieniłem aku na CF07 i problemy zniknęły

Ktoś z Was orientuje się jak odczytać datę produkcji akumulatora?

Znalazłem jedynie kilka zakodowanych ciągów, które na chwilę obecną mało mi mówią.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ktoś z Was orientuje się jak odczytać datę produkcji akumulatora?

> Znalazłem jedynie kilka zakodowanych ciągów, które na chwilę obecną

> mało mi mówią.

> Pozdrawiam.

Data produkcji jest mało ważna ,podjedz do sklepu z akumulatorami i poproś aby sprawdzili Ci aku miernikiem pod obciążeniem spineyes.gif i się okaże czy jest jeszcze dobry czy nie .

Napisano

JAK KUPIĆ AKUMULATOR.

Każdy kierowca, średnio co 4 lata staje przed koniecznością zakupu nowego akumulatora. Jaką markę wybrać? Gdzie dokonać zakupu?

Parametry kupowanego akumulatora kierowcy dobierają na podstawie zużytego akumulatora lub instrukcji obsługi samochodu. Kłopot zaczyna się, gdy stary akumulator ma nieczytelne dane lub zastosowano uprzednio nieprawidłowe parametry. Jedyną pomocą jest wtedy dobry katalog oraz duża wiedza sprzedawcy w zakresie doboru akumulatora.

Dużym utrudnieniem w doborze jest obecnie zróżnicowanie występujących na rynku norm opisujących prąd rozruchowy akumulatora (DIN, IEC, SAE, EN). Temu samemu urządzeniu można przypisać prąd rozruchowy wg różnych norm, np: akumulator 92Ah posiada w/g: DIN = 450A, IEC = 530A, SAE = 715A, EN = 900A. Jest to cały czas ten sam akumulator. Warto więc uzyskać informację od sprzedawcy, według jakiej normy jest opisany akumulator i sprawdzić, czy katalog, według którego był dobierany stosuje tę samą normę. Przy mocno zużytych elementach silnika i jego osprzętu, kierowcy chcą przedłużyć możliwość uruchamiania samochodu stosując mocniejszy akumulator (o większym prądzie rozruchu). Jest to nieporozumienie, zważywszy, że parametry rozruchowe przy tej samej pojemności różnią się w granicach do 30%, natomiast zużyty rozrusznik pobiera prąd do 300% większy niż normalnie.

Bacznie należy obejrzeć słupki akumulatora (jedyna metalowa część wystająca z akumulatora), która służy przekazaniu prądu do instalacji elektrycznej w pojeździe. Końcówki te powinny być srebrzyste, świadczy to o dobrej jakości ołowiu oraz o "świeżości" akumulatora. Czarny lub brązowawy nalot to oznaka kiepskiego materiału, zmatowienie powierzchni to efekt paromiesięcznego stania w magazynie lub na półce.

Nie szukajmy daty produkcji na akumulatorze, już dawno jej tam nie ma. Każdy producent ma swój kod na oznaczanie daty produkcji, który często zmienia.

Warto zmierzyć napięcie jałowe akumulatora. Dobrze naładowany ma powyżyj 12,60V. A akumulator który ma poniżej 12,50V nadaje się do ładowania.

W dobrym punkcie sprzedaży akumulatorów w momencie zakupu sprawdzą nam napięcie akumulatora z tzw. obciążeniem, czyli napięcie w czasie oddawania prądu (200 lub 400A) przez akumulator. I to jest prawdziwe sprawdzenie sprawności akumulatora.

Napisano

Ja mam akuś od nowości prawie 5 lat i padł mi raz po godzinie przy muzyce, ale podładowałem 10 min i wszytko grało a na pewno był wtedy totalna dętka, bo ledwo odpalił.

Napisano

> był

> wtedy totalna dętka, bo ledwo odpalił.

jak będziesz wymieniał to powiedz na jaki i jak się sprawuje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jak będziesz wymieniał to powiedz na jaki i jak się sprawuje

Auto: JTD 115 PS

Wymieniłem na:

Varta SILVER dynamic 63Ah/610A

Varta article number 563 400 061 3162

Na chwilę obecną sprawuje się OK. Jeśli będą problemy to napiszę.

Pozdrawiam.

Napisano

> Varta SILVER dynamic 63Ah/610A

Chyba mam podobny, ale 60Ah. Problem zaczyna się po 2tyg postoju następującym po niedługiej trasie.

Pamiętaj, że fabryka wkłada 70Ah/450A.

Napisano

W szczegółach wygląda to np. tak: 11 dni temu auto przejechało 20km po mieście. Dziś opaliłem przed południem - zakręcił, ale coś patrzę, że na zegarku 23:40. A poniżej widzę, że światła podniesione na zero. Także rozrusznik wziął tyle prądu, że spowodował chwilową utratę świadomości body computera. Kolejnego dnia już by chyba tylko zabebłał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.