Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badania aut sprowadzonych z EU

Featured Replies

Napisano

> ...bezprawne...?

> Co tym razem wymyśli nasz rząd (vide opłata ekologiczna zamiast

> akcyzy)...?

czyli co ide do stacji diagnostycznej i mowie oddajcie pieniądze, bo niezgodnie

z prawem te wasze badania? Przecież mnie wyśmieją zlosnik.gif

Napisano

a ja jestem za tym zeby było badanie techniczne po sprowadzeniu auta zza garnicy - na swiecie jest wiele niuansów (np. mozliwosc uzywania roznego bieznika na kazdym z kół pod warunkiem zachowania rozmiaru) i powinno byc to jakos nadzorowane podobnie jak sciaganie aut uszkodzonych ktorych uszkodzenie nie zostalo zgloszone ubezpieczycielowi przez poprzedniego własciciela (wiec nigdzie nie figuruje jako wypadkowe) wiec nikt nie zweryfikuje jego stanu po naprawie bo nie bedzie podstawy do tego...

Napisano

> ...bezprawne...?

Quote:

Gdyby wszyscy wystąpili o zwrot, kosztowałoby to budżet ok. 700 mln zł

To nie tyle właśnie mają wynieść wpływy z podwyżki akcyzy na LPG? yikes.gifhehe.gif

W sumie ja się zastanowić, można zaryzykować stwierdzenie że 100% sprowadzonych aut jeździ właśnie na gazie, więc pieniądze zostaną w rodzinie hehe.gifrotfl.gif

Napisano

> Quote:

> Gdyby wszyscy wystąpili o zwrot, kosztowałoby to budżet ok. 700 mln

> zł

> To nie tyle właśnie mają wynieść wpływy z podwyżki akcyzy na LPG?

> W sumie ja się zastanowić, można zaryzykować stwierdzenie że 100%

> sprowadzonych aut jeździ właśnie na gazie, więc pieniądze

> zostaną w rodzinie

No nie bardzo. Z Eu raczej 70% do tej pory sprawdzanych to były diesle. Struktura może sięzmieni przy obecnych cenach ropy.

Napisano

> (...)

coz - kolejna akcja z cyklu "chcieliscie unie, to ja macie" zlosnik.gif

Inna sprawa, ze ja nie widze w tym nic zlego - po prostu do polskiego dowodu rejestracyjnego wpisywac termin badania technicznego z TUV'u czy innego MOT'u , a kolejne juz u nas. I tyle ... Przynajmniej w jednym bedzie normalnosc.

M.

P.S.

Na kilkadziesiat aut, ktore przywiozlem tylko jedno mialo aktualny TUV, a drugie wlasnie jedzie do mnie z MOT'em ...

Napisano

> ...bezprawne...?

> akcyzy)...?

Przecież to oczywiste. Produkt przekraczający granicę któregokolwiek kraju UE nie może być traktowany inaczej niż produkt krajowy. Łamie to podstawowe swobody traktatowe. ok.gif

Napisano

> Przecież to oczywiste. Produkt przekraczający granicę któregokolwiek

> kraju UE nie może być traktowany inaczej niż produkt krajowy.

> Łamie to podstawowe swobody traktatowe.

ale w dalszym ciągu w krajach unijnych są rózne przepisy odnosnie wyposazenia auta: gasnica, kamizelka, zawartosc apteczki, bieznik opon...

Napisano

> ale w dalszym ciągu w krajach unijnych są rózne przepisy odnosnie

> wyposazenia auta: gasnica, kamizelka, zawartosc apteczki,

> bieznik opon...

Zależy czy i w jakiej formie Unia ujednolica przepisy. Jeśli to dyrektywa, to jest czas na jej implementację. Co nie znaczy, że kraj członkowski wprowadzi ja w tym terminie do swojego porządku prawnego. wink.gif

Napisano

> Zależy czy i w jakiej formie Unia ujednolica przepisy. Jeśli to

> dyrektywa, to jest czas na jej implementację. Co nie znaczy, że

> kraj członkowski wprowadzi ja w tym terminie do swojego porządku

> prawnego.

Juz widze, jak np. UK przjmuje sie przepisami EU rotfl.gif. Pamietasz jakis czas temu (3-4 lata temu) w Polsce zaczeto usuwac powtarzajace sie sygnalizacje swoetlne na skrzyzowaniach - bo taki wymog EU. W UK sie tym nie przejeli, sygnalizatory sa powtarzane i nikt sie Unia nie przejmuje. Tak samo, jak wspomnial Majkel - rozne biezniki na jednej osi, brak wymogu trojkata ostrzegawczego, apteczki, etc. Midzy innymi wlasnie za to lubie Anglie, ze jest tak niezalezna i nie slysze co chwile - bo tak jest w Uni claps.gif

Napisano

> coz - kolejna akcja z cyklu "chcieliscie unie, to ja macie"

Problem w tym, że nie mamy UE, tylko to, jak ją sobie wyobrażają nasi urzędnicy, którzy na siłę usiłują "ulepszać" albo "poprawiać" to, czego wymaga UE i z fatalnymi skutkami dla ludzi, ale zawsze z wpływami do budżetu. I póki ich ludzie nie zaczną masowo skarżyć do sądów, to w poczuciu bezkarności będą tak dalej robić.

Napisano

> a ja jestem za tym zeby było badanie techniczne po sprowadzeniu auta

> zza garnicy - na swiecie jest wiele niuansów (np. mozliwosc

> uzywania roznego bieznika na kazdym z kół pod warunkiem

> zachowania rozmiaru) i powinno byc to jakos nadzorowane podobnie

> jak sciaganie aut uszkodzonych ktorych uszkodzenie nie zostalo

> zgloszone ubezpieczycielowi przez poprzedniego własciciela (wiec

> nigdzie nie figuruje jako wypadkowe) wiec nikt nie zweryfikuje

> jego stanu po naprawie bo nie bedzie podstawy do tego...

Zawsze było, tylko normalne, takie jak obecne za 99 zł. Zasada była taka, że nowe auto kupione od dealera w kraju, pierwsze badanie miało po 3 latach, drugie po 2, a trzecie i następne po roku.

Jeżeli sam sprowadzałeś nowe auto z zagranicy, to pierwsze badanie musiało mieć od razu, a potem następne co roku. I to było normalne badanie w zwykłej stacji diagnostycznej, a nie w okręgowej. Ale nasi urzędasi postanowili poprawić prawo unijne, jak zwykle na tym zarabiając.

Napisano

> Problem w tym, że nie mamy UE, tylko to, jak ją sobie wyobrażają nasi

> urzędnicy,

wiem - ja sie tylko smieje z narzekania na wyroki ETS ...

> I póki ich ludzie nie zaczną masowo

> skarżyć do sądów, to w poczuciu bezkarności będą tak dalej

> robić.

ano. Ja sie w tym tygodniu wybieram do swojego wydzialu komunikacji zapytac jak widza rejestracje pojazdu w swietle tego wyroku zlosnik.gif Bo wlasnie jedzie do mnie auto z waznym przegladem zlosnik.gif

M.

Napisano

> ...bezprawne...?

> akcyzy)...?

niech lepiej zniosą te cholerna akcyze smirk.gif

Napisano

> zapytac jak widza rejestracje pojazdu w swietle tego wyroku Bo

> wlasnie jedzie do mnie auto z waznym przegladem

To daj znać, sam jestem ciekaw.

Napisano
  • Autor

> To daj znać, sam jestem ciekaw.

A wyrok ETS nie daje czasu na zmianę przepisów? hmm.gif

Bo jeżeli daje, to trzeba będzie sprawę rozstrzygnąć w sądzie (vide wcześniejsze emerytury mężczyzn po orzeczeniu TK).

Napisano

> wiem - ja sie tylko smieje z narzekania na wyroki ETS ...

> ano. Ja sie w tym tygodniu wybieram do swojego wydzialu komunikacji

> zapytac jak widza rejestracje pojazdu w swietle tego wyroku Bo

> wlasnie jedzie do mnie auto z waznym przegladem

> M.

Jeśli czegoś się dowiesz, to sam chętnie przeczytam, bo w planach mam sprowadzenie 2-latka w stanie niewymagającym ponownego przeglądu.

Napisano

> Juz widze, jak np. UK przjmuje sie przepisami EU.

Ale UK to nie wyjątek. Jeśli spojrzeć w przeszłość, od początku istnienia WE kraje członkowskie z ujednolicaniem prawa były raczej na bakier. Ciężko im było zaakceptować, że "jakaś tam łunia" wydaje rozporządzenie czy dyrektywę, a kraj przez zasadę lojalności musi się do niej zastosować.

Co więcej - Unia nie wymaga rygorystycznie wypieprzania z porządków prawnych państw członkowskich przepisów sprzecznych z prawem wspólnotowym. Najważniejsze, żeby nie były one stosowane. zlosnik.gif A że są... zlosnik.gif Poszkodowani mogą domagać się naprawienia szkody, rekompensaty. Ale primo mało komu się chce, secundo postępowanie przed Komisją jest dosyć złożone i długo trwa.

Powoli prawo się ujednolici. Wiele dyrektyw może być stosowanych bezpośrednio, reszta też pewnie kiedyś będzie implementowana. Póki co jest burdel na kółkach. zlosnik.gif

> Pamietasz jakis

> czas temu (3-4 lata temu) w Polsce zaczeto usuwac powtarzajace

> sie sygnalizacje swoetlne na skrzyzowaniach - bo taki wymog EU.

Bo my zawsze chcemy być o krok do przodu przed innymi. zlosnik.gif Szkoda, że z reguły na pokaz. tongue.gif

> Midzy innymi wlasnie za to lubie Anglie, ze jest

> tak niezalezna i nie slysze co chwile - bo tak jest w Uni

zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.