Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność, rozbieżność - jak to w końcu jest

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szykuję się do zmiany końcówek. będę robił to sam i wiadomo trzeba ustawić zbieżność i tu mam dylemat w książce H.R.Etzold pisze że ustawia się rozbieżność i parametry od -2,5 do -0,5 mm. Skoro jest - to chyba znaczy że koła są zbieżne, czy w końcu rozbieżne, niech mi to ktoś wytłumaczy łopatologicznie, jak w końcu mają być koła przodem względem siebie, rozbieżnie czy zbieżnie. Ustawiał będę zbieżność miarą wysuwaną od krawędzi felg (wiem nie jest to idealne ale zawsze coś, a koła mam w miarę równe).

Napisano

Myślę, ze raczej chodzi o zbieżność. Wartośc zerowa zbiezności oznacza równoległość płaszczyzn obrotu kół, wartośc ujemna zbieganie się tych płaszczyzn patrząc od przodu auta, rozbiezność odwrotnie.

W wikipedii piszą, że zbiezność kół w naszych autach bierze się z konieczności do zapewnienia równoległego ich toczenia się podczas jazdy, kiedy na koła działają siły dążące do odchylania na zewnątrz. Natomiast rozbieżność kół stosuje się rzadko, głownie wówczas, gdy poprzeczne drążki kierownicze są umieszczone przed osią kół.

Wynika z tego, że Etzold walnął literówke, bo tak to wyglada... zlosnik.gif

Napisano

> Etzold pisze że

> ustawia się rozbieżność i parametry od -2,5 do -0,5 mm.

Coś mi się wtdaje, że Etzold albo tłumacz przeinżynierował problem.

IHMO

zbieżność ze znakiem minus = rozbieżność

a rozbieżność ze znakiem minus = zbieżność

Napisano

według mojego myslenia dla sposobu w jaki bedziesz ustawial to zbieznosc/rozbieznosc podawana w [mm] to jest roznica odleglosci pomiedzy obreczami koł (odleglosci przed osia i za osia), gdzie A- odlegloscza osia, B- Odległośc przed osią czyli A-B=zbieznosc/ rozbieznosc. Jezeli B>A wowczas wartosc ujemna i koła sa rozbiezne, gdy A>B to koła sa zbiezne...

post-76805-14352495142207_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

zanim przeczytałem Etzolda myślałem że wiem wszystko, ale sformułowania tam zawarte wprawiły mnie w konsternację. Zawsze brałem pod uwagę prawa fizyki i nie mając pojęcia jak powinno być ustawiałem zawsze ok. 0,5 mm zbieżności i gum nie cięło więc łapałem się w tolerancji, jednak słowo rozbieżność mnie wprawiła w zakłopotanie, czyzbym źle robił,ale przy parametrach pojawia się - więc itd. Wolałem się dopytać. Więc koła maja być zbieżne według tych parametrów a on sobie napisał rozbieżność i podał wartość ujemną więc wszystko sprowadza się do jednego.

Napisano

znak "minus" przed wartością zbieżności oznacza takie ustawienie kół \---------/ (przód auta u góry) a więc koła ustawione są rozbieżnie . Większość aut z przednim napędem ma przednie koła ustawione właśnie rozbieżnie .

Napisano
  • Autor

> znak "minus" przed wartością zbieżności oznacza takie ustawienie kół

> \---------/ (przód auta u góry) a więc koła ustawione są

> rozbieżnie . Większość aut z przednim napędem ma przednie koła

> ustawione właśnie rozbieżnie .

Masz rację, generalnie - jakaś wartość to rozbieżność. Poświęciłem pare groszy i pojechałem to stacji gdzie ustawiają profesjonalnie te sprawy i okazało się że astra ma rozbieżność a znak - właśnie to oznacza, + oznacza zbieżność.

Sprawa jest zamknięta i jasna. Dzięki za wszelkie podpowiedzi, ale naprawdę wprowadziło to niemałe zamieszanie w mojej głowie wink.gif

Napisano

> Masz rację, generalnie - jakaś wartość to rozbieżność. Poświęciłem

> pare groszy i pojechałem to stacji gdzie ustawiają

> profesjonalnie te sprawy i okazało się że astra ma rozbieżność a

> znak - właśnie to oznacza, + oznacza zbieżność.

> Sprawa jest zamknięta i jasna. Dzięki za wszelkie podpowiedzi, ale

> naprawdę wprowadziło to niemałe zamieszanie w mojej głowie

Witam!

Mam pytanko odnośnie tej zbieżności, a mianowicie wczoraj byłem na przeglądzie i na taśmie wykazało mi zbiezność +1.1 do +1.4 z przodu i rozbieżność -4 do - 5 tył, podaję przedziały ponieważ wjeżdżałem kilka razy na taśmę. Diagnosta powiedział że jest gites ale jakoś mi się nie chce wierzyć że tak jest ok. Możecie mi powiedzieć jakie powinny być prawidłowe parametry geometrii kół dla opla astry kombi 1.6 z 1996roku.

Pozdrawiam

tomo26

Napisano

> Witam!

> Mam pytanko odnośnie tej zbieżności, a mianowicie wczoraj byłem na

> przeglądzie i na taśmie wykazało mi zbiezność +1.1 do +1.4 z

> przodu i rozbieżność -4 do - 5 tył, podaję przedziały ponieważ

> wjeżdżałem kilka razy na taśmę. Diagnosta powiedział że jest

> gites ale jakoś mi się nie chce wierzyć że tak jest ok. Możecie

> mi powiedzieć jakie powinny być prawidłowe parametry geometrii

> kół dla opla astry kombi 1.6 z 1996roku.

> Pozdrawiam

> tomo26

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?

Napisano

> Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?

za Etzoldem:

281048669-zbieznosc.JPG

oczywiście do pomiaru muszą być zachowane odpowiednie warunki, ale o tym to już diagnosta powinien sam wiedzieć wink.gif

post-30072-14352495311537_thumb.jpg

Napisano

> za Etzoldem:

> oczywiście do pomiaru muszą być zachowane odpowiednie warunki, ale o

> tym to już diagnosta powinien sam wiedzieć

Czyli u nie nie jest za ciekawie z tą geometrią przód zamiast rozbieżny to jest zbieżny.

Natomiast z tyły na belce nie ma żadnej regulacji zbiezności ani pochylenia koła a u mnie na tylnej osi koła są rozkraczone i tną opony jak ....

Ciekawy jestem od czego tak się zrobiło? I czy zeby wszystko wróciło do normy to trzeba wymienić cała belkę w kombiaku?

Pozdrawiam

tomo26

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.