Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik cdti

Featured Replies

Napisano

Witam, nie mogą mi naprawić mojej astry bujam się już ponad 2 miechy, nie łudzę się już że ktoś ją szybko doprowadzi do sprawności. Dlatego szukam nowego auta, dti mam już dosyć o oploskich dieslach też już wiele słyszałem. Ciekawi mnie jednostka cdti. Od którego roku ją montują, czy w astrach G jest ten sam silnik co w H. Czy to sa już silniki z filtrem cząstek stałych? Jak z awaryjnością, co się psuje , itd? W ten weekend wybieram się na szukanie bryki.

Napisano

A co się dzieje z tym twoim dti? To tak z ciekawości. Bo mam też isuzu ale starsze i ciekawi mnie co Ci się zepsuło, że aż tak masz go dość?

Napisano

> A co się dzieje z tym twoim dti? To tak z ciekawości. Bo mam też

> isuzu ale starsze i ciekawi mnie co Ci się zepsuło, że aż tak

> masz go dość?

No właśnie co się mogło popsuć tak że nie mogą tego naprawić od dwóch miesięcy hmm.gif

Napisano

> No właśnie co się mogło popsuć tak że nie mogą tego naprawić od dwóch

> miesięcy

pewnie chodzi o te problemy jakiś tekst

Pozdro

Napisano

> Witam, nie mogą mi naprawić mojej astry bujam się już ponad 2 miechy,

> nie łudzę się już że ktoś ją szybko doprowadzi do sprawności.

> Dlatego szukam nowego auta, dti mam już dosyć o oploskich

> dieslach też już wiele słyszałem. Ciekawi mnie jednostka cdti.

> Od którego roku ją montują, czy w astrach G jest ten sam silnik

> co w H. Czy to sa już silniki z filtrem cząstek stałych? Jak z

> awaryjnością, co się psuje , itd? W ten weekend wybieram się na

> szukanie bryki.

Jeździłem przez prawie rok Astrą II kombi 1. 7 CDTI 80KM i zrobiłem ponad 20 000km silnik oszczędny i cichy ( w porównaniu z wersją 100KM) jak na diesla średnie spalanie 5,7 l (min w trasie 5 l a max w mieście w zimę 6,5 l) nie jest to rakieta szczególnie z pod świateł ale daje radę. Ten silnik wkładają do II od 2003r. i cały czas jest wkładany w Gliwicach natomiast do III był wkładany w latach 2004 i 2005 a później zastąpiony przez 1.3 CDTI 90 KM. Co do awaryjności to nic się z nim nie działo ale i przebieg z jakim ją sprzedałem 92 500km nie jest imponujący jak na diesla. Do Asty II ten silnik wystarczy do spokojnej jazdy ale do III według mnie jest za słaby i polecam wersje 100 KM aktualnie mam ten silnik ale w Merivie i dużo fajniej się zbiera i ma zupełnie inną charakterystykę, bardziej płynna charakterystyka jest w wersji 80 KM w wersji 100KM czuć bardziej turbo dziurę ale potem odjeżdża bardzo fajnie ale to wynika głównie z zastosowania innych turbin.

Jeśli masz wystarczającą ilość kasy to szukaj III w wersji 100KM a jeśli nie to II 80KM też pojeździ i będzie oszczędniejsza. A osobiście polecam Merive 1.7 CDTI 100KM dużo fajniejsza niż Astra II

Napisano
  • Autor

A jak meriva ze spalaniem wygląda, jakby nie patrząc buda troche większa od II. Przejrzałem kilkanaście wątków z opcji szukaj i mam pytanko, była tam dyskusja o pochodzeniu silników, czy każdy 1,7 cdti to CR dodany do isuzu, czy sa też silniki w tej pojemności fiatowskie. Był taki post gdzie ktoś twierdził, ze 1,9 i 1,3 to fiatowskie silniki, a każdy 1,7 to made in Gliwice. Ale to było odosobnione stwierdzenie. a jak z tym filtrem cząstek stałych w jakiś silnikach one są?

Napisano

od 6 miechów posiadam asterke 1,7 cdti, jak narazie zrobiłem ok 10tys (przebieg 140tys). nie wiem czy ma filtr cząstek stałych, bo jak depne (obroty ponad 2800) to z tyłu robi się ciemno...

auto jest sprowadzone więc nie znam jego historii (ponoć nie było bite, ale w to nie wierze...)

jak narazie wymieniłem lewą przednią piaste (470 zł), czujnik obrotu (położenia) wału korbowego (340 zł - używka) i sprężarke klimy bo była zatarta (820 zł z wymianą - używka).

spalanie przy spokojnej jeździe poniżej 5l, z klimą do 5,5l na trasie jeszcze nie testowałem ale myśle że poniżej 4,5l

Napisano

> A jak meriva ze spalaniem wygląda, jakby nie patrząc buda troche

> większa od II. Przejrzałem kilkanaście wątków z opcji szukaj i

> mam pytanko, była tam dyskusja o pochodzeniu silników, czy każdy

> 1,7 cdti to CR dodany do isuzu, czy sa też silniki w tej

> pojemności fiatowskie. Był taki post gdzie ktoś twierdził, ze

> 1,9 i 1,3 to fiatowskie silniki, a każdy 1,7 to made in Gliwice.

> Ale to było odosobnione stwierdzenie. a jak z tym filtrem

> cząstek stałych w jakiś silnikach one są?

Co do spalania Merivy to po przejechaniu ponad 2000km wychodzi 6,25 l z tego często na klimie czyli pali około 0,5 do 0,6 l na 100km więcej, biorąc pod uwagę że ma 20 KM więcej i jest 140kg cięższa niż Astra II kombi 1.7 CDTI to raczej dobry wynik . Wszystkie silniki 1.7 CDTI są produkcji Isuzu a 1.3 i 1.9 CDTI są Fiatowski co do filtra cząstek stałych to nie orientuje się. Co do Merivy to ustępuje tylko komfortem zawieszenia Astrze II, ma bardziej sztywne zawieszenie przez to że jest dużo cięższa i wyższa a jakość naszych dróg każdy zna

Napisano
  • Autor

> pewnie chodzi o te problemy jakiś tekst

> Pozdro

Właśnie o to chodzi, check , tryb awaryjny ( jeździ ale tylko w przedziale 1300 - 1500 obr/min.) nie działa pedał elektryczny. Błędów kupa, teraz jest w czwartym czy piątym warsztacie sam już nie wiem. Wszyscy zaczynają od pedału gazu, potem sterownik silnika itd. i dupa. Jeden już jak wyczerpał wszystkie jego zdaniem możliwości to stwierdził że musi to byc pompa. Wstawiłem do gości którzy macają pompy powiedzieli że pompa to na pewno nie jest itd itd. Poczytałem troche różnych forów i tam same mało przychylne rzeczy piszą o oplach, typu : http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=22257&st=180 . Ja już wymiękam. Muszę szukac innego auta, i zacząć normalnie funkcjonować, a tamto juz powoli na spokojnie bez stresu naprawić. Po kilku lekturach , opini i takich tam róznych opisach diesli oplowskich zacząłem też szukać o innych dieslach np. tdi, czy hdi, czy D4D i powiem, że aż tyle kiepskich opini jak o oplowskich dieslach nie ma. Czyżby były lepsze, nie wiem, ja do tej pory ze swojego isuzu też byłem zadowolony, nic się nie psuło, tylko płyny i filtry i jazda.

Napisano
  • Autor

Astra jest dla mnie za miękka , czasami jeżdżę peugeotem 307, ma zawiasy trochę sztywniejsze niż astra i to mi pasi. Mam kupla który jeździ merivą muszę się z nim umówić na próbę, może być dobrze jak mówisz że jest sztywniej niż w astrach.

Napisano

> Właśnie o to chodzi, check , tryb awaryjny ( jeździ ale tylko w

> przedziale 1300 - 1500 obr/min.) nie działa pedał elektryczny.

> Błędów kupa, teraz jest w czwartym czy piątym warsztacie sam już

> nie wiem. Wszyscy zaczynają od pedału gazu, potem sterownik

> silnika itd. i dupa. Jeden już jak wyczerpał wszystkie jego

> zdaniem możliwości to stwierdził że musi to byc pompa. Wstawiłem

> do gości którzy macają pompy powiedzieli że pompa to na pewno

> nie jest itd itd. Poczytałem troche różnych forów i tam same

> mało przychylne rzeczy piszą o oplach, typu :

> http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=22257&st=180

> . Ja już wymiękam. Muszę szukac innego auta, i zacząć normalnie

> funkcjonować, a tamto juz powoli na spokojnie bez stresu

> naprawić. Po kilku lekturach , opini i takich tam róznych

> opisach diesli oplowskich zacząłem też szukać o innych dieslach

> np. tdi, czy hdi, czy D4D i powiem, że aż tyle kiepskich opini

> jak o oplowskich dieslach nie ma. Czyżby były lepsze, nie wiem,

> ja do tej pory ze swojego isuzu też byłem zadowolony, nic się

> nie psuło, tylko płyny i filtry i jazda.

Przyznam się szczerze, że ja kupując Astrę G nie chciałem jeszcze ryzykować diesela. Rzeczywiście jest sporo złych opinii, z tego co wiem Opel nawet zrobił swój własny silnik 2.0 DTI, na który też ludzie narzekają. Mam nadzieję, że te Fiatowskie silniki CDTI są bardziej udane, przynajmniej tak wynika z dotychczasowych opinii, które się czasem pojawiają. Sam chcę w przyszłości kupić raz jeszcze diesela, moje doświadczenia z TDI są pozytywne (choć te silniki też nie są pozbawione wad - np. wycieki oleju i problemy z turbo) bo brakuje mi trochę tej frajdy przy dieselu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.