Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator chłodnicy silnika i klimy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie o lokalizację przekażnika tych wentylatorów w astrze 1.6 8zaworowej 75 koników klnie.gif

Napisano

W sumie w sterowaniu wentylatorami w instalacji z klimą udział biorą 4 przekaźniki. Są w środku tam przy bezpiecznikach i w skrzynce na podszybiu.

Napisano

Witam

Mam kłopot z tym tematem związanym

Pali mi się kontrolka autka z kluczykiem czyli mam błąd sterowania 2 przekaźnika dmuchawy wentylatora chłodnicy – diagnostyka komputerowa. Ponieważ błąd pojawia się i znika, a zwłaszcza z rana go nie ma to sprawa jest prosta zaśniedziałe jakieś złącze po drodze.

Od strony przekaźnika wszystko jest w porządku. Tylko jedno pytanie gdzie są te złącza i gdzie je szukać. Astra G Silnik 1.6 V8. Przyznam, że nie bardzo mam ochotę rozebrać całą deskę rozdzielczą, a obawiam się że komputer może mi poprzez wadliwe działanie układu kontroli napięcia na tranzystorze wyłączyć ten obwód i to w chwili gdy najbardziej będzie potrzebny  , A dalej uszczelka pod głowicą etc. Jeżeli ktoś może orientuje się w rozkładzie elektryki prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję

Napisano

Sprawdź rezystancję połaczeń (przewodów):

- A12 ECM - przewód brązowo-żółty - styk 85 przekaźnika

- A14 ECM - przewód brązowo-biały - styk 85 przekaźnika

ewentualnie oba połaczenia zmostkuj dodatkowym, nowym przewodem 0,75.

Nie trzeba rozbierać deski, przewody są w przedziale silnikowym.

Pozdr.

Napisano

Przepraszam bardzo jak pisałem od str. przekaźnika jest wszystko w porządku. To co kolega zaproponował, a ja się na tym nie znam bo nie mam odp. danych , to groźba uszkodzenia tranzystora sterującego wentylatorem w komputerze - puszczenie go na zwarcie w przypadku załączenia tranzystora. Przekaźnik ma cewkę na zaciskach 86 i 85 . Owszem można tak zrobić, ale ja bym zastosował zamiast przewodu żarówkę 5 W i wtedy sprawdził.

Po prostu nie wiem czy komputer ma końcówkę mocy zabezpieczoną przed zwarciem i stąd maja obawa - ja bym tego nie sprawdzał .

A może kolega ma lepszy schemat (np. ze złączami) ode mnie

Pozdrawiam

PR

Napisano

Wszystkie wejścia i wyjścia ECM są dobrze zabezpieczone i często nadzorowane. Master22221 proponuje sprawdzenie rezystancji przewodów, czyli złącze ECM jest odłączone.

Napisano

Odłaczasz wtyk od ECM, wyjmujesz przekaźniki, sprawdzasz omomierzem połaczenia odpow. pinów na wtyku z pinami pod przekaźniki, jak wyżej napisałem... gdzie tu ryzyko uszkodzenia ECM?

Jak znajdziesz przerwę, wymieniasz przewód lub podłączasz do niego równolegle nowy, sprawny...

Jesli to za trudne - polecam ASO Opel... Pozdr.

Napisano

> X16SE

Takiego to nie ma... może Z16SE? Który to rocznik?

PS. Nr pinów podałem dla silnika X16SZR, dla Z16SE są inne: 31 i 39, kolory przewodów te same.

Pozdr.

Napisano

MASZ OCZYWIŚCIE RACJĘ Z16SE Tj 1.6 62 kW 2001r pols

ki . Ale powiedz mi gdzie się znajduje jednostka centralna bo pod prawym słupkiem pasażera jej nie ma, ani pod siedzeniem. Pasażera., Jest coś przy silniku na wielozłączce ale czy to to czy tylko układ sterujący wtryskiem akurat ja nie wiem. Jak tylko podasz mi namiary gdzie jest koniec tego obwodu to sobie jakoś dam radę jestem przemysłowym, elektronikiem. Pozdrawiam PR

Napisano

ECM powinien być przykręcony na 4 śruby do kolektora dolotowego. Ale niech się wypowie właściciel takiego auta - u mnie jest przykręcony do kolektora od strony akumulatora. Wygląda jak mały kaloryferek z dwoma prostokątnymi wielostykowymi gniazdami. Pozdr.

Napisano

Te złączki już czyściłem i nie dało efektu, ale także nie miałem bezpośredniego przejścia na sterowanie cewki przekaźnika. Teraz jak podajesz to jutro wezmę się do pracy i przedstawię efekty.

Dziękuje i Pozdrawiam PR

Napisano

Witam! Miałeś rację zidentyfikowałem połączenia bo akurat wszystko było w porządku. Muszę teraz dołożyć sobie małą diodę świecącą aby znaleźć czy nacięcie mi ginie za przekaźnikiem czy wcześniej. Oczywiście jak tylko zamknąłem maskę i pojechałem w miasto to za 10 minut błąd powrócił. Prawdopodobnie coś się dzieje przy wtyczce do CPU. Może coś jest z lutem na końcówce jutro wrócę do tematu. Pozdrawiam PR

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wracam do tematu choć ciągle on trwa i się dzieje. Pojawiły się nowe problemy dlatego nie pisałem - auto przechodzi w stan awaryjnego sterowania. Poszukiwania uciekającego napięcia nic nie dały. Dioda na wejściu sterownika się świeci a ten twierdzi że nie widzi napięcia które zasila tą diodę. Do tego doszło dziwne zachowanie autka - uciekła mu moc. Znowu poszukiwania może cewka - nic. Okazało się że silnik przechodzi w stan awaryjnego sterowania - powód niezgodność potencjometrów w pedale gazu. Rano na zimny jest wszystko w porządku a jak się rozgrzeje to ... wyciągamy się na skrzyżowanie. ASerwis i diagnoza komputer na 90% bo nie mają czy go podmienić i cena w aserwisie ponad 3700zł.

W związku z tym mam pytanie jakie są nadzieje i jak to robią bo są ludzie na allegro którzy podobno naprawiają hybrydy czy może ktoś ma doświadczenie.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Może ta informacja się komuś przyda. Mam nadzieję że temat zakończyłem. Naprawa sterownika - koszt 600 zł plus przesyłki. Na razie jeżdżę od trzech dni. Pobojowisko w sterowniku było niezłe, jeszcze cztery ścieżki były pęknięte choć w błędach nie zdążyły się ujawnić. Ciekawe jaki mocarz od Opla wymyślił, aby umieścić sterownik na silniku.

Pozdrawiam wszystkich czytających.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.