Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Chrysler 300C 5.7 V8 HEMI 340KM

Featured Replies

Napisano

Chrysler 300C 5.7 V8 HEMI 340KM

Miesiąc temu dowiedziałem się że w moje ręce trafi flagowy model ze stajni Chryslera. Mowa tu oczywiście o modelu 300C 5.7 HEMI, który swoją oryginalną stylizacją przyciąga jak magnes spojrzenia każdego przechodnia. Tym samochodem nie da się przejechać przez miasto nie zauważonym!

Krótka historia

Premiera modelu 300C nastąpiła w 2003roku w Nowym Yorku. Lecz wtedy jeszcze nosił miano prototypu. Rok później model ten trafił do salonów sprzedaży.

Ocena wnętrza oraz komfortu jazdy

Wsiądźmy do tej limuzyny. A tutaj możemy się pławić w luksusowym wnętrzu. Wszystkie fotele pokryte są najwyższej jakości skórą. Przednie są dobrze wyprofilowane i zapewniają komfortowe podróżowanie, a dla marznących w zimie jest opcja podgrzewania. Fotel kierowcy jak i pasażera posiada elektroniczną regulację z możliwością zapisania dwóch ustawień. Dodatkowo jest możliwość elektronicznego ustawienia wysokości pedałów co daje stuprocentową pewność że każdy kierowca znajdzie prawidłową pozycje za sterami amerykańskiego krążownika. Podróżując na tylnej kanapie możemy się poczuć kimś bardzo ważnym. Jest bardzo wygodnie nawet dla wysokich osób.

Deska rozdzielcza jest ergonomiczna. Plastiki wykorzystane do pokrycia deski są dobre, lecz bardzo podatne na jakiekolwiek zarysowania. Co w aucie za prawie ćwierć miliona złotych nie powinno mieć miejsca!

Komfort podróżowania umilać Nam będzie rewelacyjny system audio, którym możemy sterować przyciskami umieszczonymi na kierownicy. Składa się on z radia CD (ze zmieniarką na 6 płyt ), 7 głośników oraz subwoofera. Dla melomanów jest to prawdziwa gratka. Po raz pierwszy w samochodzie tego typu spotkałem się z zastosowaniem kompasu, który wyświetla Nam kierunek podróżowania (np. West). Jest to moim zdaniem mało przydatne w limuzynie.

Zawieszenie Chryslera 300 C, mimo że jest zbudowany na płycie podłogowej Mercedesa Classe E, to jest typowe dla amerykańskich aut. Co na polskich koleinach nie wpływa korzystnie na komfort podróżowania. Gdyby było trochę bardziej twardsze lepiej by się spisywało w Polsce.

Ocena silnika i osiągów

Przejdźmy teraz do silnika. A tu mamy prawdziwego potwora HEMI o pojemności 5654ccm. Jednostka o oryginalnej konstrukcji z półkolistymi komorami spalania wzorowana jest na silnikach Chryslera z lat 60 i 70. Zastosowany tutaj elektroniczny system sterowania MDS, który pozwala automatycznie odłączyć połowę dostępnych cylindrów. A mamy ich tutaj aż osiem. Polega to na tym że gdy podróżujemy spokojnie ze stałą prędkością silnik pracuję tylko na czterech cylindrach. Lecz gdy tylko dodamy gazu pod maską budzi się prawdziwa V8. Konstrukcja ta bardzo dynamicznie rozpędza prawie dwutonowego potwora do 100km/h w niecałe 6.5 sekundy. Zasługą tego jest bardzo duży moment obrotowy wynoszący 525Nm przy 4000obr./min oraz rozwijana moc 340KM. Napęd jest przekazywany na potężne 18 calowe tylne koła o rozmiarze 225/60.(przednie opony mają taki sam rozmiar) Samochód bez żadnych problemów można rozpędzić do jego ograniczonej elektronicznie prędkości maksymalnej 250km/h. Silnik jest spięty z pięciobiegową automatyczną skrzynią, która bardzo dobrze współpracuje z zamontowanym silnikiem. Dla lubiących ręczną zmianę biegów istnieje możliwość sekwencyjnej zmiany przełożeń.

Taki potwór pod maską musi się zaspokajać odpowiednią ilością paliwa 98-oktanowego. A trzeba przyznać że nie mało go potrzebuje! W mieście ten silnik potrafi spalić nawet 25 litrów na 100km. Nie lepsze jest też spalanie średnie które w teście sięgało aż 17.3 litra na 100km.

Podsumowując:

Moja opinia MaxArtur

Chrysler 300 C 5.7 HEMI jest bardzo ciekawą propozycją dla osób którym nie przeszkadzają ciągłe spojrzenia innych ludzi. Po prostu nikt nie przejdzie obojętnie obok tego samochodu. Więc jak ktoś nie lubi na Siebie zwracać uwagi to radzę nie kupować tego auta! Drugą ważną rzeczą jest posiadanie grubego portfela. I nie chodzi mi tu tylko o sam zakup tego auta, ale o bardzo częste przymusowe zajeżdżanie na stację po 98 oktanowe paliwo. A te paliwo bardzo szybko znika z 68 litrowego baku. Jeśli spełniasz wyżej wymienione warunki to bez wahania kupuj ten samochód.

Ja jak na razie nie spełniam tego drugiego warunku, więc pozostaną mi tylko wspomnienia i fotografie po przygodzie z tym wyjątkowym i pięknym autem.

Plusy

- Oryginalna stylizacja

- Cena (porównując np. Audi A8 z podobnym silnikiem)

- Dobre osiągi

Minusy

- Bardzo duże spalanie

- Mały zbiornik paliwa

- Średnie własności jezdne

Dane techniczne:

Pojemność silnika: 5664ccm. HEMI(benzyna)

Liczba cylindrów/zaworów: 8/16

Moc: 340KM przy 5000obr./min

Moment obr.: 525Nm przy 4000obr./min

Skrzynia biegów: 5 biegowy automat z możliwością sekwencyjnej zmiany.

Napęd: tylny

Pojemność bagażnika: 504/[-] l [po rozłożeniu siedzeń]

0-100km/h: 6.3sek.

Vmaks: 250km/h (ograniczona elektronicznie)

Zużycie paliwa: 25.0/13.0/17.5 (l/100km) [miasto/poza miastem/cykl mieszany]

Pojemność baku: 68 litrów

Wymiary: 4999/1881/1483 [długość/szerokość/wysokość] (w milimetrach)

Wyposażenie: wersja HEMI poduszki czołowe, 2 kurtyny, ABS, ESP, kontrola trakcji, dwustrefowa klimatyzacja automatyczna, reflektory ksenonowe, elektryczna regulacja foteli przednich i kierownicy, 2 pamięci ustawienia foteli, elektryczne szyby przednie i tylne, elektryczne lusterka i podgrzewane, komputer pokładowy, tempomat, radio CD(sterowane z kierownicy) ze zmieniarką, 7 głośnikowy zestaw audio z subwooferem, czujnik ciśnienia w oponach, dwukolorowa skórzana tapicerka, podgrzewane fotele przednie, elektrycznie sterowany szyberdach, elektryczna regulacja pedałów z pamięcią, podwójna chromowana końcówka układu wydechowego, alufelgi 18”, lakier metaliczny(+2800zł), koło kierownicy pokryte drewnem kalifornijski orzech włosk oraz skórą i dźwignia zmiany biegów pokryta drewnem kalifornijski orzech włosk(+1700zł)

Cena: 248256zł. [wersja testowana]

AUTOR: MaxArtur (ał)

Już niedługo kolejny samochód

P.S. Czekam na Wasze opinie smile.gif

Pozdrawiam

(!Wszelkie prawa do publikacji bez uzgodnienia ze mną zastrzeżone!)

Mini galeria

Serdeczne podziękowania dla kolegi za możliwość przetestowania tego modelu!

275336614-3054.jpg

275336614-mix300Ca.jpg

Napisano

Jeździłem co prawda wersją z silnikiem 3.5 V6, ale odczucia mam podobne do Twoich. Tylko o zawieszeniu mam trochę inne zdanie - IMHO w połączeniu z tymi kołami doskonale wybiera naszee dziury.

Po za tym wsio OK... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

mnie sie nie podoba(z wyglądu)

cenowo jest ok

ma duuuze drzwi pełno blachy ale malutkie szyby

Napisano

> ma duuuze drzwi pełno blachy ale malutkie szyby

I o dziwo bardzo dobrą widoczność. No może tylko nie do tyłu... 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> I o dziwo bardzo dobrą widoczność. No może tylko nie do tyłu...

Zgadza sie do tylu widocznosc jest nie za dobra.

Napisano

w kolorze czarnym przyciagalby wzrok jeszcze bardziej.nie wiem dlaczego ale te auto przywodzi na mysl samochod 'gangstera' czy innego mafiosa

Napisano

> w kolorze czarnym przyciagalby wzrok jeszcze bardziej.nie wiem

> dlaczego ale te auto przywodzi na mysl samochod 'gangstera' czy

> innego mafiosa

widziałem takie w kombiaku czarne i chwilę porozmawiałem z właścielem, który notabene w ten sam dzień odebrał to z salonu... biglaugh.gif zatankował jakieś 60 literków noPb98 i poszedł zapłacić rotfl.gif

Napisano

A ja widziałem takie autko w Lublinie koło sądu

bardzo sie ludzie patrzyli no i ja tez ...ale nie wiedziałem że to takie fajne claps.gif

Napisano
  • Autor

> A ja widziałem takie autko w Lublinie koło sądu

> bardzo sie ludzie patrzyli no i ja tez ...ale nie wiedziałem że to

> takie fajne

A pamietasz moze poczatek numerow rejestracyjnych?? I kiedy to bylo hmm.gif

Napisano

> i to jest w nim piękne

Multipla ma za duzo powierzchni szyb i tez jest nieładna zlosnik.gif

Napisano

Zadzwoń do redakcji Fakta, tam masz pracę od zaraz 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

> Zadzwoń do redakcji Fakta, tam masz pracę od zaraz

hmm.gif zbytnio niewiem.gif oco Tobie chodzi tym razem wink.gif

Napisano

dzisiaj mijałem takiego tylko w wersji kombi i wyglądał naprawdę sympatycznie

Napisano

> zbytnio oco Tobie chodzi tym razem

Zero polotu, zero polotu smirk.gif

Napisano

> A pamietasz moze poczatek numerow rejestracyjnych?? I kiedy to bylo

Pamietam ze padał deszcz.chyba w Maju/Czerwcu a nr niewiem.gifale chyba rozpoczynające sie literą W..

Pamietam że zaciekawił mnie przód tego auta bo był bardzo wysoki.Stał na głównej ulicy w Lublinie po tej samej stronie co MDonalds w okolicy pomnika Piłsudskiego(na koniu)własnie bliżej sądu.

Ogólnie nie przyglądam sie autą ale ten wzbudził bardzo moje zanteresowanie bo jest inny

Napisano

> Pamietam ze padał deszcz.chyba w Maju/Czerwcu a nr ale chyba

> rozpoczynające sie literą W..

> Pamietam że zaciekawił mnie przód tego auta bo był bardzo wysoki.Stał

> na głównej ulicy w Lublinie po tej samej stronie co MDonalds w

> okolicy pomnika Piłsudskiego(na koniu)własnie bliżej sądu.

> Ogólnie nie przyglądam sie autą ale ten wzbudził bardzo moje

> zanteresowanie bo jest inny

jesli maj to ja nie wiem czy to byl napewno HEMI

Napisano

Piękne auto - ameryka nie straciła nic ze swojego stylu. No i jesyny słuszny silnik brawo.gif

Napisano

Takim autem w wersji combi pogina Otylia Jedrzejczak.

Kiedyś ja namierzyłem w łodzi i poginałem za nią.

W jej wykonaniu wolne było to autko.

Napisano

> Takim autem w wersji combi pogina Otylia Jedrzejczak.

> Kiedyś ja namierzyłem w łodzi i poginałem za nią.

> W jej wykonaniu wolne było to autko.

może to nie było Hemi ? wink.gif ma jeszcze 2 silniki

Napisano
  • Autor

Tak tak wiem ze ma taki model. Dostała go z programu "Najlepsi wspierają najlepszych" Równiez jest z silnikiem 5.7 HEMI serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> może to nie było Hemi ? ma jeszcze 2 silniki

Zgadza się są jeszcze:

2.7 V6 193KM(niedostepny w modelu kombi)

3.5 V6 253KM

Napisano

> Tak tak wiem ze ma taki model. Dostała go z programu "Najlepsi

> wspierają najlepszych" Równiez jest z silnikiem 5.7 HEMI

tak całe oklejone własnie tym hasłem. A dostała od jakiegos dealera chyba z Sosnowca.

Napisano

> tak całe oklejone własnie tym hasłem. A dostała od jakiegos dealera

> chyba z Sosnowca.

i po Lodzi jezdzi?!

Napisano

> i po Lodzi jezdzi?!

Przez łodz i ł-ce grinser006.gif

Napisano

zwyczajnie nie wziela Cie powaznie hehe.gif

Napisano

> Zero polotu, zero polotu

IHMO ban nie za własne zdanie, tylko za złośliwość... banned.gif

Napisano

> IHMO ban nie za własne zdanie, tylko za złośliwość...

Jeżeli uważasz, że jakiś post narusza regulamin użyj przycisku "powiadom moderatora".

Od takich komentarzy proszę się raczej powstrzymywać...

mar00ha

Napisano

> Jeżeli uważasz, że jakiś post narusza regulamin użyj przycisku

> "powiadom moderatora".

> Od takich komentarzy proszę się raczej powstrzymywać...

> mar00ha

Punkt "10 d" Regulaminu Forum. Celowo postąpiłem tak jak postąpiłem, choć miałem zamiar naciśnąć wspomniany przycisk... Uważam iż naszemu szanownemu koledze MaxArturowi nalezy się szacunek i konstruktywna krytyka, a nie jak wywnioskowałem kolejny złośliwy tekst usera...

Napisano

> Jeżeli uważasz, że jakiś post narusza regulamin użyj przycisku

> "powiadom moderatora".

Sorry za OT ale gdzie jest ten przycisk? wink.gif Ja tu od niedawna jestem...

Napisano

> Sorry za OT ale gdzie jest ten przycisk? Ja tu od niedawna jestem...

Pod każdym postem jest mała ikonka notifymod.gif

mar00ha

Napisano

Już mam. Dobrze wiedziec cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> tak całe oklejone własnie tym hasłem. A dostała od jakiegos dealera

> chyba z Sosnowca.

A tego to ja nie wiem czy z Sosnowca.

Wiem tylko że Adam Małysz też dostał auto z tej fundacji tylko że najnowszego Jeep Grand Cherokee 5.7 V8 HEMI

Napisano

> Punkt "10 d" Regulaminu Forum. Celowo postąpiłem tak jak postąpiłem,

> choć miałem zamiar naciśnąć wspomniany przycisk... Uważam iż

> naszemu szanownemu koledze MaxArturowi nalezy się szacunek i

> konstruktywna krytyka, a nie jak wywnioskowałem kolejny złośliwy

> tekst usera...

Dokładnie - kolega Lacetti słynie z docinek biglaugh.gif

Co do przycisku powiadom moderatora, to jak każda władza totalitarna - tak i ta rozwija aparat donoszenia i szpiclowania hahaha.gif

No i znów nie piszę na temat - znów mnie zbanują icon_rolleyes.gif

OK: Fajowy ten Chrysler rotfl.gif

Napisano

Ile kilometrów miałeś przyjemność przejechać tym autkiem i czy miałeś pełną swobodę, czy też ktoś Cię pilnował? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ile kilometrów miałeś przyjemność przejechać tym autkiem i czy miałeś

> pełną swobodę, czy też ktoś Cię pilnował?

Przejechałem Nim około 90km(za kierownicą) oraz 90km(jako pasażer). Owszem siedział obok mnie moj znajomy ale można powiedziec ze mialem pelna swobode zlosnik.gif

Napisano

kiedyś w mysłowicach na giełdzie był testowy model i można sie było chyba umówić na jazde ...

piękny serduszka.gif chociaż w sumie dobra fura dla rodzica a dla młodszych oczywiście Crossfire Coupe ... jump.gif

Napisano
  • Autor

> kiedyś w mysłowicach na giełdzie był testowy model i można sie było

> chyba umówić na jazde ...

> piękny chociaż w sumie dobra fura dla rodzica a dla młodszych

> oczywiście Crossfire Coupe ...

Ja jedzilem Crossfire ale Cabrio biglaugh.gif Po prostu rewelka ok.gif

Napisano

> Ja jedzilem Crossfire ale Cabrio Po prostu rewelka

ROADSTER smile.gif

Napisano
  • Autor

> ROADSTER

No tak masz racje wink.gif

Napisano
  • Autor

> Piękne auto - ameryka nie straciła nic ze swojego stylu. No i jesyny

> słuszny silnik

Pod względem osiagow to masz racje zer to jedyny sluszny wybor wink.gif Ale jesli chodzi o Nasz portfel to ja poczekalbym na diesla (pojawic sie ma okolo października) a jak juz cos to wziolbym 3.5 V6 wink.gif

Napisano

Także miałem przyjemność pojeździć tym samochodem i muszę stwierdzić, że po przejechaniu prawie 500 kilometrów miałem wielki niedosyt... Auto jest cholernie komfortowe!!!

Niestety jak na autko za prawie ćwierć miliona ma wiele mankamentów, które psują wizerunek marki:

- konsola środkowa to plastik imitujący aluminium oslabiony.gif

- małe schowki na różne pierdułki, są źle (bądź w ogóle!!!) nie przymocowane i przy próbie wyciągnięcia przedmiotu schowek zostaje nam w ręku... sick.gif

- górna część kierownicy, która przypomina drewno, w rzeczywistości jest tworzywem o podobnej charakterystyce jak to, które było montowane w fiatach 126p na drążku zmiany biegów (z wtopioną miniaturką fiacika - pamiętacie to....?)... rotfl.gif

- kolej na bagażnik... Otwierałeś to "cudo"...??? Wykładzina w moim lanosie jest na duuuuuużo wyższym poziomie pod względem jakości jak i montażu..... Za to Chrysler otrzymuje czerwona.gif

Jeśli chodzi o silniczek (3.5 V6) - bez problemu na trasie można osiągnąć wynik poniżej 10 litrów - zapinamy tempomat na 110km/h i śmigamy w trasę.... zlosnik.gif

P.S. Pomimo swoich niedociągnięć - autko jest godne uwagi, ale nie za tę cenę....

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Także miałem przyjemność pojeździć tym samochodem i muszę stwierdzić,

> że po przejechaniu prawie 500 kilometrów miałem wielki

> niedosyt... Auto jest cholernie komfortowe!!!

> Niestety jak na autko za prawie ćwierć miliona ma wiele mankamentów,

> które psują wizerunek marki:

> - konsola środkowa to plastik imitujący aluminium

> - małe schowki na różne pierdułki, są źle (bądź w ogóle!!!) nie

> przymocowane i przy próbie wyciągnięcia przedmiotu schowek

> zostaje nam w ręku...

> - górna część kierownicy, która przypomina drewno, w rzeczywistości

> jest tworzywem o podobnej charakterystyce jak to, które było

> montowane w fiatach 126p na drążku zmiany biegów (z wtopioną

> miniaturką fiacika - pamiętacie to....?)...

> - kolej na bagażnik... Otwierałeś to "cudo"...??? Wykładzina w moim

> lanosie jest na duuuuuużo wyższym poziomie pod względem jakości

> jak i montażu..... Za to Chrysler otrzymuje

> Jeśli chodzi o silniczek (3.5 V6) - bez problemu na trasie można

> osiągnąć wynik poniżej 10 litrów - zapinamy tempomat na 110km/h

> i śmigamy w trasę....

> P.S. Pomimo swoich niedociągnięć - autko jest godne uwagi, ale nie za

> tę cenę....

Z tego co piszesz to jezdzileś ta pośrednią wersja wyposażeniowa a nie w wersji ktora ja opisuje czyli najbogatszej. Jeśli chodzi o takie nie dociagniecia jak piszesz to w moim modelu tego nie spotkałem żebu cos odpadlo lub zostalo w reku wink.gif Jakosc materialu w bagazniku moim zdaniem jest ok.gif A jesli chodzi o spalanie w silniku 5.7, to nie da sie zejsc do granicy 10 litrow wink.gif

waytogo.gif dzieki za opinie smile.gif

> Pozdrawiam

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Z tego co piszesz to jezdzileś ta pośrednią wersja wyposażeniowa a

> nie w wersji ktora ja opisuje czyli najbogatszej.

Zgadza się.... ok.gif

> Jeśli chodzi o

> takie nie dociagniecia jak piszesz to w moim modelu tego nie

> spotkałem żebu cos odpadlo lub zostalo w reku

Moim zdaniem było to już lekkim przegięciem... Tym bardziej że autko miało "przelatane" raptem 11 kkm.... oslabiony.gif

> Jakosc materialu

> w bagazniku moim zdaniem jest

Kojarzy mi się z tą, którą była "wyścielona" podłoga w maluchu.... rotfl.gif

> A jesli chodzi o spalanie w

> silniku 5.7, to nie da sie zejsc do granicy 10 litrow

Wiadomo - duuuuuużo większy silniczek to i spalanie mniej umiarkowane..... zlosnik.gif

> dzieki za opinie

> Pozdrawiam

Bardzo proszę... 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.