Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG do wymiany...

Featured Replies

Napisano

Panowie odkąd kupiłem samochód tj 2 lata już, na zdjęciu w zaznaczonym miejscu(sorki za jakość foto ale robione było komórka i wyszło jak wyszło) zawsze miałem troszkę zabrudzone olejem, ale jakoś nie zwracałem na to uwagi.Dziś przyglądnąłem się temu miejscu i co zauważyłem. W tym miejscu na uszczelce jest pękniecie wchodzące do"środka"silnika. Oleju w tym miejscu nigdy nie ma więcej, zawsze jest tyle samo, czyli tak jakby kapło przy nalewaniu, po umyciu silnika zawsze zrobi się taka mała plamka i tak się utrzymuje, ani nie zwieksza sie ani zmniejsza. Co z tym dalej mam robic, wymieniać uszczelkę?? Dodam, że jeżdże tak juz pewnie 2 lata i nic "złego" się nie działo...

281048352-08072008%28004%29.jpg

post-76805-14352495309793_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

nie szukam, tylko nie chce mieć niemiłej niespodzianki gdzieś w trasie poza domem. Wiem że jak 2 lata na tym przejeździłem to pewnie to nic poważnego...ale za wczasu wolę upewnić się szerszego grona ekspertów...

Napisano

> szukasz dziury w całym

nie szuka tylko znalazl, ja bym wymienil zwlaszcza ze koszt powinien zamknac sie w 400-500zl a bedziesz mial spokojne sumienie

Napisano
  • Autor

mi sie wydaje ze chyba wiekszy bedzie koszt, bo jak juz zciagne glowice to pasowaloby zrobic juz wszystko, a napewno bedzie duzo do roboty wink.gif

Napisano

> mi sie wydaje ze chyba wiekszy bedzie koszt, bo jak juz zciagne

> glowice to pasowaloby zrobic juz wszystko, a napewno bedzie duzo

> do roboty

heh... w sumie racja, w swoim mialem tylko przelozyc silnik a skonczylo sie na generalce silnika irked.gif

Napisano
  • Autor

no ale czy to peknięcie w końcu nie spowoduje, że uszczelka w końcu "padnie" i bedę stał na drodze w momencie najmniej odpowiednim, czyli znajac zycie takie rzeczy przydarzają sie jak człowiek gdzieś się spieszy... ??

Napisano

nie, bo niemasz przedmuchow miedzy kanalami/tlokami tylko na zewnatrz, jak poczujesz ze slabnie albo nierowno pracuje wtedy mozesz podjechac wymienic, poza tym obserwuj co jakis czas poziomy i barwy plynu chlodniczego i oleju

Napisano

U mnie przez dwa lata miałem pęknięcie uszczelki między kanałem olejowym a "zewnętrzem", przez co olej najpierw miesiączkował po bloku a ostatnio dość mocno wyciekał - musiałem dolewać ponad pół litra na 10 000 km.

U Ciebie nie ma tragedii, tak jak pisze Piterus_123 , można jeżdzić i obserwować płyny, ale... No właśnie wink.gif Twoja uszczelka ma tyle lat co moja. Szkoda że nie zrobiłem foty uszczelki po zdjęciu głowicy. Nie dała się (uszczelka) zdjąć w jednym kawałku smile.gif Po prostu obraz nędzy i rozpaczy. Może jednak wymień i nie czekaj aż "coś_się_wydarzy", będziesz spokojniejszy. Mi po wymianie wróciła chęć do jazdy, nawet nie zdawałem sobie sprawy jak w podświadomości mi ta uszczelka siedziała zlosnik.gif

Przy okazji zrobiłem szlif zaworów i gniazd, wymianę uszczelniaczy zaworów, planowanie, za jednym zamachem rozrząd.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> nawet nie zdawałem sobie sprawy jak w

> podświadomości mi ta uszczelka siedziała

Mi po dzisiejszym tez zaczyna ta uszczelka siedziec w głowie

> Przy okazji zrobiłem szlif zaworów i gniazd, wymianę uszczelniaczy

> zaworów, planowanie, za jednym zamachem rozrząd.

No u mnie tez pasowałoby to zrobic i dlatego narazie troche mnie hamuje wymiana jej ze wzgledów finansowych, a zdejmowac glowice tylko dla uszczelki to troche sie nie opłaca... wink.gif

Płyn i olej jak narazie w normie od dwoch lat nie dolewałem jeszcze ani kropli płynu...natomiast dolewki oleju to inna spraw i chciałbym dolewac pół litra na 10 kkm sciana.gif

Napisano

> Mi po dzisiejszym tez zaczyna ta uszczelka siedziec w głowie

Nie zaznasz spokoju... grinser006.gif Dodatkowo miałem jeszcze coś takiego: Musiałem się zmuszać aby zajrzeć pod maskę bez obrzydzenia zlosnik.gif

> troche mnie hamuje wymiana jej ze wzgledów finansowych

Części są tanie, zielik mi wyszukał wszystko porządnych firm i łącznie z płynym i olejem (przez rozrząd rozumiem: pasek, napinacz i dolne kółko) zamknęło się poniżej 300 zł. Za robotę różnie biorą: np. szlifowanie zaworów i gniazd od 5 do 25zł od "punktu" (u siebie robiłem sam, więc przyoszczędziłem smile.gif ), za wymianę uszczelniaczy i spięcie zaworów 100zł, podobnie za planowanie oraz za sprawdzenie szczelności. Myślę, że jak za robotę zapłacisz 600 - 700 zł to będzie OK.

> a zdejmowac glowice tylko dla uszczelki to troche sie nie opłaca...

No dokładnie tak.

> chciałbym dolewac pół litra na 10 kkm

No ja już prawie 5000 po wymianie UPG i na bagnecie nie ubyło nic smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Myślę, że jak za

> robotę zapłacisz 600 - 700 zł to będzie OK.

czyli z częściami(uszczelniacze, pierścienie, rozrzad - tez mam juz do wymiany) wyjdzie ok. +/- 1000 zl. a wiadomo w domu zona.gif taka kwota zawsze znajdzie swoje zapotrzebowanie tak, że nie wiem niewiem.gif co robic...ale zanim podejme decyzje o naprawie to musze pomyslec czy wogole sie oplaca, autko ma swoje juz lata i napewno dlugie lata nie bede nim juz jezdzil...a pakować kasę w auto i za niedługo pozbyc sie go to chyba nie ma sensu... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.