Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tankowanie LPG - dziwna sprawa

Featured Replies

Napisano

Mam do Was pytanie, bo spotkała mnie trochę dziwna rzecz dzisiaj.

Otóz tankowałem gaz (zawsze do zbiornika wchodziło 29-31 l. - zbiornik podobno cały ma 36l. ale wiadomo ze całego sie nie napełnia bo jest zawór bezpieczenstwa). A dziś na stacji (Petrochemia) facet zatankował mi aż 37,5 l. gazu i gdyby nie to że zdziwiony powiedziałem zeby przestał to pewnie by jeszcze troche weszło - zawór nie odbił. Poprzednie tankowanie miałem w poniedzialek na Orlenie i tam wszystko działało super - weszło 29 l. i zawór odbił. Co to mogło być....czy Petrochemia tak zarabia na nieswiadomych klientach, czy moze skład gazu byl w innych proporcjach i dlatego tyle weszło???????

Dodatkowo po zatankowaniu i ruszeniu w trasę paliła mi sie kontrolka rezerwy gazu ( zawsze ta kontrolka swieci mi sie po przejechaniu ok 120 km od pełnego tankowania). Ale po przejechaniu od tankowania okolo 50 km rezerwa zgasła.

Co to może być? Czy ktoś z Was miał już podobny przypadek????

Jeżdzę na gazie 3 rok, tankuje średnio 3 razy w m-cu (ostatnio co 2 dni bo do pracy 50Km dojezdzam) i nigdy takiej sytuacjai nie miałem.

Napisano

Ten limit, żeby weszło 20% mniej niż nominalna pojemność zbiornika uzyskiwany jest pływakiem. Pływak określa aktualny poziom gazu (skroplonego) w zbiorniku i po przekroczeniu jakiegoś tam położenia wielozawór odcina tankowanie (odbijanie).

Ten sam pływak używany też jest do wskazywania poziomu gazu w butli.

Widać, że u ciebie pływak przyblokował się w dolnej pozycji, na rezerwie więc nie odciął przy napełnieniu butli do nominalnej pojemności.

Spoko, w sumie nie groźne. Znam wielu ludzi co mają przerobione tak, aby wchodziło więcej gazu do butli i właśnie działanie tego pływaka mają przyblokowane. Problem by się mógł pojawić tylko wtedy gdybyś zatankował pełno zimnego gazu, nie przejechał prawie nic po tankowaniu i postawił auto w pełnym słońcu w upale. Wtedy po paru godzinach prawdopodobnie zawór bezpieczeństwa upuściłby część gazu..

Napisano

tankowałeś tam wcześniej hmm.gif

zdarzyło Ci się wcześniej coś takiego hmm.gif

P.S. mnie się wydaje że na tej stacji w ten sposób właśnie zarabiają

na życie no.gif

Napisano

> tankowałeś tam wcześniej

> zdarzyło Ci się wcześniej coś takiego

> P.S. mnie się wydaje że na tej stacji w ten sposób właśnie zarabiają

> na życie

motyw z kontrolką rezerwy zdaje sięprzeczyć tezie o oszustwie na stacji. Ale wszystko oczywiście możliwe.

PS i OT. Słyszałem o pewnym sposobie oszustwa stacyjnego z LPG:

Z dystrybutora wystaje sobie wąż zakończony końcówką do tankowania. Po zakończeniu tankowania, w wężu zostaje sobie gaz w fazie ciekłej oczywiście. Tego węża jest parę metrów, czasami naprawdę sporo, wieć i gazu się parę litrów uzbiera. Jak nie ma klientó, to "sprytni" operatorzy stacji poprzez specjalną przejściówkę przlewają sobie ten gaz z węża do butli, bez włączani dystrybutora. Potem, jak podjeżdża auto do tankowania, to pierwsze litry ida na wypełnienie węża zamiast do zbiornika u klienta.

I w ten sposób panowie stacyjniaki sobie dorabiają.

Napisano

hmm tak by sobie gaz ciekly przelewali? Troche to naciagane, moim zdaniem, no ale polak potrafi275123014-zielony.gif

Co do tankowania gazu strasznie duzo ci weszło, az za duzo.

Na shell'u wchodzi mi do 2 litrów wiecej niż na "przydroznych" stacjach LPG, no ale robie okolo 20km wiecej na szelowskim gazie.

Napisano

> hmm tak by sobie gaz ciekly przelewali? Troche to naciagane, moim

> zdaniem, no ale polak potrafi

A jaki niby ci tankują do zbiornika ? wink.gif

A jak się butle napełnia, np turystyczne lub te tzw. "wiejskie" 20 litrowe ?

Widać się gazem nigdy nie bawiłeś wink.gif

> Co do tankowania gazu strasznie duzo ci weszło, az za duzo.

> Na shell'u wchodzi mi do 2 litrów wiecej niż na "przydroznych"

> stacjach LPG, no ale robie okolo 20km wiecej na szelowskim

> gazie.

Przeca pisze jaka pewnie jest przycyzna: się pływak przywiesił i do pełnej objętości butli weszło.

Napisano

> Przeca pisze jaka pewnie jest przycyzna: się pływak przywiesił i do

> pełnej objętości butli weszło.

a te półtorej litra to gdzie ?

Kol pisze że ma butle 36L, a zatankował 37.5L hmm.gif

ja bym chyba nie zapłacił i wezwał policję, bo jak można wlać więcej niż pojemność wodna butli ?

jakby weszło 35L do butli 36L to ok, może się zdarzyć,

choć wątpię, mnie nawet jak nie odbijał zawór, to do 34L butli wchodziło coś niecałe 32L i dystrybutor się zatrzymywał

Napisano

> Widać się gazem nigdy nie bawiłeś

czajnik mam elektryczny, mikrofalowke tez, a tankuje V-Power - wiec pewnie masz racje 275123014-zielony.gif

instalacje co prawda załozylem ale z niej nie kozystam juz dwa lata

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.