Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody hamulcowe w PI kontrola - do rocznika 1999

Featured Replies

Napisano

Dziś w polcarze dowiedziałem sie że kontrolą i ewentualną wymianą przewodów hamulcowych zostały objęte wszystkie roczniki Punto I a nie jak kiedyś do '95 czy cos koło tego.

[PunTomas] Tutaj odpowiedni link...

Napisano

Az sobie skrobnolem maila do FAP w tej sprawie... ciekawe czy cos odpisza... jutro dzwonie do serwisu Fiata pewnie zrobia yikes.gif jak poprzednim razem i powiedza ze moj numer nadwozia sie nie kwalifikuje... no ale moze... lepiej spac spokojnie i miec pewnosc ze przewodow szlak nie trafi...

Krawiec

Napisano

> Az sobie skrobnolem maila do FAP w tej sprawie... ciekawe czy cos odpisza...

Ja też zadłubałem do nich co nieco... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ja jestem umowiony na sobote ... jak cos wypatrzą to się w sporą porcję prasy muszę zaopatrzyć bo wymiana to pono 4 godziny

> Az sobie skrobnolem maila do FAP w tej sprawie...

> ciekawe czy cos odpisza... jutro dzwonie do serwisu

> Fiata pewnie zrobia jak poprzednim razem i

> powiedza ze moj numer nadwozia sie nie

> kwalifikuje... no ale moze... lepiej spac spokojnie

> i miec pewnosc ze przewodow szlak nie trafi...

> Krawiec

Napisano

jakiś czas temu dzwoniłem (właśnie do Carserwisu) jak tylko dowiedziałem się, o rocznikach "95". Okazało się, że wszystko jest OK. Teraz patrzę na numerki , porównuję i ... trza jechać.

Dobre w tym tylko to, że lepiej poźno niż po... nono.gif

Napisano

Mnie sie tez to tyczy frown.gif rozumiem ze moge jechac do dowolnego ASO i mi to sprawdza za darmo ???

Napisano
  • Autor

W zasadzie tak powinno być ale to info jest potwierdzone narazie tylko w pol-carze

> Mnie sie tez to tyczy rozumiem ze moge jechac do

> dowolnego ASO i mi to sprawdza za darmo ???

Napisano
  • Autor

Z tego co sie dowiedzialem nowe wytyczne dostali dwa tygodnie temu

> jakiś czas temu dzwoniłem (właśnie do Carserwisu) jak

> tylko dowiedziałem się, o rocznikach "95". Okazało

> się, że wszystko jest OK. Teraz patrzę na numerki ,

> porównuję i ... trza jechać.

> Dobre w tym tylko to, że lepiej poźno niż po...

Napisano

> Z tego co sie dowiedzialem nowe wytyczne dostali dwa

> tygodnie temu

Podejrzewam, że nowe wytyczne to nowsze roczniki, ale co tam - zadzwoniłem i dowiedziałem się, że nawet jak są dobre to i tak będą malowane. Czyli trzeba zostawić auto sick.gif i piechotką do pracy (albo urlop oslabiony.gif)

Napisano
  • Autor

Z tego co mowili w polcarze to zrobia to od reki (jezeli "do czterech godzin" mozna nazwac od reki)

> Podejrzewam, że nowe wytyczne to nowsze roczniki, ale co

> tam - zadzwoniłem i dowiedziałem się, że nawet jak

> są dobre to i tak będą malowane. Czyli trzeba

> zostawić auto i piechotką do pracy (albo urlop )

Napisano

No i zadzwonilem dzisiaj do serwisu fiata w Krakowie... Pan potwierdzil kampanie sprawdzil moj numerek nadwozia i zaprosil na 20 maja na 7:00 na kontrole...

Operacja polega na sprawdzeniu przewodow i pomalowaniu ich jakims antykorozyjnym swinstwem. W razie stwierdzenia korozi wymieniaja - tyle ze ponoc trzeba nawet zbiornik paliwa odkrecac...

Krawiec

Napisano

Kurcze Ja jak byle we fiacie to mie powiedzieli ze samochod łapie sie na ta kampanie, teraz jak sprawdzilem numer to faktycznie sie lapie, ale mi powiedzieli ze fiat wysyla powiadomienia poczta, a bylem jakies 2-3 tygodnie temu i do tej pory nic nie dostalem, chyba pojade i sie spytam co onie sobie mysla, albo jest akcja albo jej nie ma, niech sprawdzaja i zadnych wykretow

> Dziś w polcarze dowiedziałem sie że kontrolą i

> ewentualną wymianą przewodów hamulcowych zostały

> objęte wszystkie roczniki Punto I a nie jak kiedyś

> do '95 czy cos koło tego.

> [PunTomas] Tutaj odpowiedni link...

Napisano

Tydzien temu na przegladzie rejestracyjnym okazalo sie ze

jeden z przewodow hamulcowych cieknie... oczywiscie nie przedluzyli mi rejestracji i kazali naprawic.

Teraz okazuje sie ze moje Puntko kwalifkuje sie do kontroli i ewentualnej wymiany tych przewodow ... 9dzwonilem i umowilem sie na poniedzialek na ogledziny.. nie wspomnialem ze juz cieknie)

Jak myslicie wymienia sie czy moga się wykrecić na jakiejśc podstawie???

Wycieklo mi juz tyle plynu ze prawie w ogole nie hamuje frown.gif No ale do najblizszego ASO mam 500 metrow zlosnik.gif

Napisano

Dziękuję za przypomnienie - ja już miałem dwa razy konserwowane, niestety nie chcą mi wymienić, he he

Napisano

Zapodałem do FAP maila, jak w temacie. Zapytałem się o to, czy sprawdzeniu i wymianie podlegają również korektory hamowania, które u mnie są zasyfione, zardzewiałe i prawdopodobnie już przestały spełniać swoją rolę... Dostałem maila, ale nie od FAP, tylko z Carserwisu - pewnie go przekierowali... zlosnik.gif

Treść jak poniżej:

[...]

Potwierdzam, że zakres akcji związanej z przewodami hamulcowymi zotał rozszerzony przez FAP i teraz akcja dotyczy także samochodów PUNTO wyprodukowanych w roku 98 i 99.

Wspomniane przez Pana elementy także podlegają sprawdzeniu.

W celu realizacji zapraszam do CARSERWISu /tel. 57 37 237/

pozdrawiam

Krzysztof Wierzejski

[...]

Napisano
  • Autor

Popatrzyli, oczyścili, popryskali i tyle. W sumie specjalnie się tym nie martwię że nie trzeba było wymieniać

> Dziś w polcarze dowiedziałem sie że kontrolą i

> ewentualną wymianą przewodów hamulcowych zostały

> objęte wszystkie roczniki Punto I a nie jak kiedyś

> do '95 czy cos koło tego.

> [PunTomas] Tutaj odpowiedni link...

Napisano

Ja juz mam wymienione - roczek '95

Wymieniali mi w Carserwisie w Warszawie. Na początku nie za bardzo wiedzieli co ze mna zrobic jak przyszedlem i powiedzialem ze chce sprawdzic i ewentualnie wymienic przewody.

Jak sprawdzili, ze taka akcja jest we Fiacie to gosc powiedzial, ze oni tylko zabezpiecza, bo sa OK. Jednak po ok. 30 min. czekania na auto (mialo to trwac ok. 1 godz.) gosciu przyszedl i powiedzial, ze sa bardzo skorodowane i ze musza je wymienic. Wymienili tylko same przewody. Na poczatku mowili cos, ze trzeba zdjac zbiornik paliwa, ale potem zmienili zdanie i z tego co wiem to nie byl on ruszany. Cala operacja trwala ok. 5 godzin.

Wymienili tez przy okazji plun hamulcowy tonguea.gif

ps. Tak przy okazji, czy to, ze jak ruszam po kilkugodzinnej przerwie i przez jakies 5 min. hamulce piszcza przy hamowaniu moze miec cos z ta wymiana przewodow wspolnego confused.gif Dodam, ze tak sie dzieje od jakiegos tygodnia, a przewody byly wymieniane ok. 2 m-ce temu.

Napisano

Niestety nie wszyscy dilerzy Fiata tak chętnie podejmuja temat....

Autorex - przyjechać, obejrzymy, pewnie sie zabezpieczy,

Dukiewicz - Pana numer nadwozia nie podlega wymianie (na moje że podlega, bo wszystkie podlegają) - Sprawdzimy w bazie danych, proszę zadzwonić za pare dni mad.gif.

Carserwis claps.gif- Prosze przyjechać na początek zmiany (na 14), sprawdzimy i wymienimy.

Przyjechałem, obejrzeli i... wymienili wszystkie poza dwoma przednimi, które rzeczywiście były nienaruszone (pozostałe miały niewielkie oznaki korozji).

Czysto, miło i w miarę czybko (telefon : auto do odebioru o 19).

Wymienili płyn hamulcowy.

Wszystkie koszty - 0 zł ok.gif

Jestem mile zaskoczony

Pozdrawiam

Napisano

Tu widać rozbieżność ASO!!!

Mi dwa razy już konserwowali, mam nadzieję, że po tym lecie jak nie w pol-carze to gdzie indziej mi wymienią!!

Napisano

Witam!!!

Czy aby wymienili uszkodzone przewody hamulcowe autko musi byc serwisowane???

Pozdrawiam

Osa_a

Napisano

> Witam!!!

> Czy aby wymienili uszkodzone przewody hamulcowe autko musi byc

> serwisowane???

Nie, to może być nawet auto ściągnięte zza gramanicy, które nie widziało w życiu polskiego ASO... zlosnik.gif

Napisano

> Czy aby wymienili uszkodzone przewody hamulcowe autko musi byc

> serwisowane???

Logika podpowiada, ze nie zlosnik.gif

Koniecznosc serwisowania auta to jeden z wymogow gwarancyjnych, a taka akcja ma sie nijak do gwarancji tongue.gif To bardziej obawa producenta za jakosc/bezpieczenstwo wyprodukowanego towaru niz naprawa gwarancyjna ok.gif

Napisano

Jestem drugim właścicielem, wysłałem druk (oryginalny) uaktualniający zmianę właściciela do Fiat Auto Poland i do tej pory nie otrzymałem żadnego pisma nt. hamulców. O akcji dowiedziałem się wyłącznie z naszego kącika... Ciekawe jak Fiat traktuje właścicieli swoich aut prawda...? wrrr.gif Może ktos zna jakis tel do FAP ?

Napisano

> Jestem drugim właścicielem, wysłałem druk (oryginalny) uaktualniający

> zmianę właściciela do Fiat Auto Poland i do tej pory nie otrzymałem

> żadnego pisma nt. hamulców. O akcji dowiedziałem się wyłącznie z

> naszego kącika... Ciekawe jak Fiat traktuje właścicieli swoich aut

> prawda...? Może ktos zna jakis tel do FAP ?

Do FAP najlepiej napisać poprzez formularz na stronie www Fiata. To jest oficjalny "pisemny" kanał kontaktowy, i prawie zawsze odpowiadają. Zobacz mój post "Dostałem maila" poniżej... Powiadamianie pisemne - no cóż - raczej nie praktykowali tego do tej pory, to i nie sądzę, żeby rozsyłali teraz.

Napisano

EEEE - jak kiedyś pisałem i ...................

................. przestałem już!! rzadko odpowiadają!!

Proponuję dzwonić do ASO!!

Napisano

> EEEE - jak kiedyś pisałem i ...................

> ................. przestałem już!! rzadko odpowiadają!!

> Proponuję dzwonić do ASO!!

Mi odpowiadali zawsze, nawet jak pytałem o rzeczy "dziwne"... Inna rzecz, że merytoryczność niekórych odpowiedzi nie powala na kolana wink.gif ale to dobrze, że firma nie olewa maili klientów...

Napisano

> Na www.fiat.com.pl ?

Tak, zgadza się. ok.gif

Napisano

hym, więdzą pewnie że pisze Szef FORUM PUNTO - to odpowiadają, a jak ja pisze (jedyne 1400 postó) to mnie olewają, he he he

cool.gifcool.gifcool.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Po przeczytaniu tego watku wyslalem swojego ojca jeszcze raz do ASO Fiata.Poprzednio zostal splawiony ze niby nie ten Vin ale powiedzialem mu to co tu przeczytalem i poskutkowalo.Co prawda czekal troche w kolejce bo jego przewody byly niby jakies mniej typowe , ale wreszcie ma zmienione.

Ja osobiscie nie jezdze punto ale nieraz tutaj zagladam.

P.S

Jedynym warunkiem jaki musial spelnic ojciec bylo posiadanie ksiazeczki gwarancyjnej.Zaznaczam iz nigdy ojciec nie wysylal zadnego pisma o tym ze nabyl to auto i ze jest 2 wlascicielem.

Aha , ojca model to 97r 55KM z obrotomierzem (nie wiem czy to sx czy s)

Napisano
  • Autor

> P.S

> Jedynym warunkiem jaki musial spelnic ojciec bylo

> posiadanie ksiazeczki gwarancyjnej.Zaznaczam iz

> nigdy ojciec nie wysylal zadnego pisma o tym ze

> nabyl to auto i ze jest 2 wlascicielem.

> Aha , ojca model to 97r 55KM z obrotomierzem (nie wiem

> czy to sx czy s)

Ja ksiazeczki nie mialem ze soba ... dostalem tylko zaswiadczenie ze akcja zostala przeprowadzona, a pan stwierdzil ze jak bede do nich kiedys jechal to zeby ja wziasc do dobija.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.