Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przerywacz pompy paliwa- uno zagazowane!!

Featured Replies

Napisano

panowie...

gdzie moge wgryzc sie w instalacje,zeby podlaczyc przrywacz odcinajacy pompe paliwa po przejsciu na gaz??

interesuje mnie rzecz jasna okolica silnika,a nie pod tylna kanapa!

Napisano

> panowie...

> gdzie moge wgryzc sie w instalacje,zeby podlaczyc przrywacz

> odcinajacy pompe paliwa po przejsciu na gaz??

> interesuje mnie rzecz jasna okolica silnika,a nie pod tylna kanapa!

Przy lewym nadkolu masz plastikową puszkę z dwoma przekaźnikami i dwoma bezpiecznikami. Jeden przekaźnik odpowiada za wtryskiwacz i podgrzewanie sondy lambda a drugi za pompę (tu mogę się mylić bo dawno to robiłem a nawet nie mam książki żeby sprawdzić). Pozamieniałem kable tak by wtryskiwacz i pompę mieć pod jednym przekaźnikiem i zrobiłem odcięcie właśnie tego przekaźnika.

Napisano

> panowie...

A po co odcinać pompę? przecież jak już nabije cośnienie do układu to chodzi sobie na biegu jałowym... i nic jej nie grozi... chodzi tak samo jakby chodziła na benzynie...

No chyba, że szukamy oszczędności prądu grinser006.gif

Napisano

> A po co odcinać pompę? przecież jak już nabije cośnienie do układu to

> chodzi sobie na biegu jałowym... i nic jej nie grozi... chodzi

> tak samo jakby chodziła na benzynie...

> No chyba, że szukamy oszczędności prądu

albo staramy się wyeliminować możliwość jej zatarcia... nie zawsze jeździ się z połową baku pełną paliwa. Pomimo, że staram się mieć paliwo, to jednak udało mi się zatrzeć rok temu pompę - to zmobilizowało mnie do założenia leżącego od pół roku na półce układu odcinającego zasilanie pompy po przejściu na gaz. Polecam. Proste a rewelacyjne.

ps. ja po prostu wpiąłem sie w bezpiecznik od pompy paliwa, a bezpiecznik mam na kablu prowadzącym do układu.

Napisano

ale cały czas na tej samej benzynie - co sprzyja zacieraniu (benzyna z czasem traci swoje niektóre właściwości)

pozdr

Napisano
  • Autor

dziekuje za info...dlaczego odcinac...jezdze tylko na gazie ,a co miesiac ubywa mi z baku beny za 50 dyszek...podejrzewam jakies nieszczelnosci w ukladzie....,a to mi pozwoli zniwelowac ich dzialanie...

tak apropo staram sie miec w baku zawsze 1/2 ,a minimalnie powyzej rezerwy...

Napisano

> dziekuje za info...dlaczego odcinac...jezdze tylko na gazie ,a co

> miesiac ubywa mi z baku beny za 50 dyszek...podejrzewam jakies

> nieszczelnosci w ukladzie....,a to mi pozwoli zniwelowac ich

> dzialanie...

> tak apropo staram sie miec w baku zawsze 1/2 ,a minimalnie powyzej

> rezerwy...

odciecie robilem kiedys u jednego klubowicza - nie pamietam juz dokładnie który to kabel ale przeciecie wykonałem za przy przekaźniku pompy paliwa ( nie można odciąć całkie przekaźnika , bo z tego co pamietam coś tam jeszcze z jego obwodu jest zasilane

edit: - sprawdziłem na schemacie -przetnij przewód koloru brązowo białego idący od bezpiecznika pompy do pompy paliwa.

pozdr

Napisano

Właśnie.

Wystarczy mieć paliwo w baku waytogo.gif

U mnie pompa chodzi na gazie 221kkm i nic się nie dzieje niewiem.gif

Napisano

ja nie mam odcięcia paliwa i jakoś mi nic nie ucieka z baku,a na dodatek ja zapalam na paliwie,palenie na zimno na gazie jest spineyes.gifi parownik ci zaraz powie 30.GIF,a to nie mały koszt biglaugh.gif ,a moim zdaniem pompka paliwa powinna chodzić cały czas tak jest skonstruowana że ma chodzić na okrągło,paliwo chodzi cały czas ponieważ jest przewód z nadmiaru i wraca do baku

Napisano

U mnie w kablach za tablicą bezpieczników na brązowo-białym przewodzie była złączka konektorowa (oryginalna fabryczna instalacja). Wystarczyło rozpiąć i w szereg podłączyć przekaźnik.

PS.

Znasz powiedzenie, że organ nieużywany zanika. Dobrze byłoby aby pompka przez chwilę np. po każdym odpaleniu silnika popracowała. Stojąc bezczynnie, po jakimś czasie może wogóle nie ruszyć.

Napisano
  • Autor

> U mnie w kablach za tablicą bezpieczników na brązowo-białym

> przewodzie była złączka konektorowa (oryginalna fabryczna

> instalacja). Wystarczyło rozpiąć i w szereg podłączyć

> przekaźnik.

> PS.

> Znasz powiedzenie, że organ nieużywany zanika. Dobrze byłoby aby

> pompka przez chwilę np. po każdym odpaleniu silnika popracowała.

> Stojąc bezczynnie, po jakimś czasie może wogóle nie ruszyć.

napisalem powyzejz,ze autko zawsze odpalane jest na benzynie,wiec pompa jest mi nieodzowna...

zreszta o samej mozliwosci odpalania na gazie dowiedzialem sie calkiem niedawno,co wykorzystalem tyllko raz,awaryjnie i uratowalo mi to tylek na trasie gdzie po wskazowce jednego z forumowiczow przelaczylem sie na bene ,aby auto przpelilo sie dluzej...no i silnik zgasl na zjezdzie z gierkowki i o odpaleniu auta na benzynie nie bylo mowy...

to tyle z odpalania na gazie...

przekaznik chce wstawic gdyz jak napisalem wczesniej niepokoi mnie spore zuzycie benzyny pomimo jazdy na gazie,a takwszelkie mozliwe przyczyny takiego stany moge wyeliminowac jednym tanim urzadzenie...interesuje mnie taki:

http://allegro.pl/item393144501_przekaznik_czasowy_zwloczny_uniwersalny.html

badz taki:

http://allegro.pl/item393144501_przekaznik_czasowy_zwloczny_uniwersalny.html

jakies wskazowki?? bede wdzieczny!:)

Napisano

Jeżeli chcesz przekaźnik ze zwłoką czasową to może być ten z linki. Ja mam zwykły przekaźnik ze zwartym stykiem. Po podaniu napięcia na cewkę przekaźnika (np. z elektrozaworu gazowego) styki są rozwierane i pompka przestaje pracować.

Napisano

> panowie...

przerób bezpiecznik pompy paliwa - ja miałem do wybebeszonego bezpiecznika podpięty przekaźnik w podstawce (oczywiście w obwód wsadziłem dodatkowe gniazdo bezpiecznikowe i stosowny bezpiecznik) - przekaźnik sterowany był elektrozaworem od gazu - uniak jeździ na tym układzie do dzisiaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.