Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepalanie sie kabli idących do cewki (kolejny raz)

Featured Replies

Napisano

Hej. Dziś jadąc z zakupów poczułem zapach palonych kabli. Zatrzymałem się otwarłem maskę i jeszcze ciut dymku poleciało w okolicach cewki przy wlewie oleju. Odkręciłem obudowę filtra powietrza i okazało się, że kable idące do cewki są zupełnie poprzepalane (izolacje ich).

Wstępnie na szybko zaizolowałem je taśmą włożyłem każdy osobno w peszle (są 3 kable) ale muszę jechać z tym do mechanika. Jaka może być przyczyna przepalania kabli ? Już raz taka sytuacja miała mieć miejsce z pół roku temu (tak zostałem poinformowany przez serwis, podobno mieli wymienić wiązkę do tej cewki (ta sama co teraz) - oczywiście nie zrobili tego tylko zaizolowali sick.gifsick.gifsick.gif i wymienili wtedy tą cewkę.

Macie jakieś pomysły ? Za duże napięcie idzie ? Co może być za to odpowiedzialne ? Motor 1.4 16v 4 cewki każda osobna na cylinder. Help, bo palące się kable to niezbyt miłe wydarzenie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jedziesz do serwisu, tell the story i po temacie......

Auto już na serwisie ok.gif

Napisano

> Auto już na serwisie

Ktory serwis pracuje w niedziele w KrK ?

Napisano
  • Autor

> Ktory serwis pracuje w niedziele w KrK ?

Ten, w którym mam znajomego zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Na razie na parkingu zaholowane i czeka do rana na serwis ok.gif

Napisano
  • Autor

Znajomy mechanik wymienił mi przetarty od złego umiejscowienia kabel do czujnika położenia walu, który dał spięcie - takie mamy serwisy w Krakowie smirk.gif firma BTR w Skotnikach no.gifno.gifno.gif.

Dodatkowo część kabla idącego do cewki nr 1 licząc od lewej strony też została wymieniona. Niestety problem dalej występuje, tzn bardzo rozgrzewa się kabel idący do cewki nr 1. Mój mechanik nie robi stricte elektryki i wysyła mnie do dobrego elektryka który musi na to popatrzeć, ale może macie jakieś pomysły ?

Czy uszkodzona cewka może tak wpływać na kable i je palić ? Jaki jeszcze może być problem ? Jakiś regulator napięcia ? Zastanawiam sie do kogo się zgłosić, może ktos zna dobrego elektryka w Krakowie ? Jako wyznacznik tego czy uda się naprawić auto jest to, że w instalacji car audio słyszę delikatnie obroty silnika i lekkie strzelanie przy dodawaniu gazu - wcześniej tego nie było, więc chyba dalej jest jeszcze gdzieś jakieś zwarcie na kablu...

Napisano

> Czy uszkodzona cewka może tak wpływać na kable i je palić ?

Może ma jakieś zwarcie międzyzwojowe hmm.gif wtedy pobiera większy prąd i stąd to grzanie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Może ma jakieś zwarcie międzyzwojowe wtedy pobiera większy prąd i

> stąd to grzanie

Okazało się, że kawałki osłony filtra pospadały na kolektor i sie paliły i stąd smród. Czyli mechanik wymienił kable i ejst spokój a te plastiki co się topiły mnie przestraszyły wink.gif Wszystko już ok tylko jeszcze musze obudowę filtra powietrza zamówić nowa (260 zł buu.gif) bo na razie jeżdzę bez i z pończocha na rurze zlosnik.gif Może się coś stać czy tydzień mogę tak przejeździć ?

Napisano

A po co nówkę, na szrocie znajdziesz za 100zł

Napisano
  • Autor

> A po co nówkę, na szrocie znajdziesz za 100zł

do 1.4 ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> od stilo nie bedzie pasowala?

zdaje się zaczepy inaczej są choć sprawdzę ok.gif

Napisano

> Może się

> coś stać czy tydzień mogę tak przejeździć ?

chyba sobie żarty stroisz...

Napisano
  • Autor

> chyba sobie żarty stroisz...

tzn ? Jaśniej proszę

Napisano

> tzn ? Jaśniej proszę

Przez pończochę to ci mucha wpadnie do dolotu , chłopaku , to tak jakbyś Canonem robił foto przez woreczek foliowy zlosnik.gif zamiast poprzez szklarnię zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przez pończochę to ci mucha wpadnie do dolotu , chłopaku , to tak

> jakbyś Canonem robił foto przez woreczek foliowy zamiast

> poprzez szklarnię

Podwójna pończocha jest założona i myślę, że dopóki obudowa nie przyjdzie (przyszły tydzień) to chyba tragedii nie ma ?

Napisano

> Podwójna pończocha jest założona i myślę, że dopóki obudowa nie

> przyjdzie (przyszły tydzień) to chyba tragedii nie ma ?

pończocha to zatrzyma ci większe zanieczyszczenia , a co z kurzem , ziarenkami piasku itp. jak już musisz jeździć to wytnij kawałek filtra powietrza i zamocuj dodatkowo prowizorycznie niech tam jakaś bibuła jednak zatrzymuje zanieczyszczenia powietrza ...

Napisano
  • Autor

> pończocha to zatrzyma ci większe zanieczyszczenia , a co z kurzem ,

> ziarenkami piasku itp. jak już musisz jeździć to wytnij kawałek

> filtra powietrza i zamocuj dodatkowo prowizorycznie niech tam

> jakaś bibuła jednak zatrzymuje zanieczyszczenia powietrza ...

Wiadomo ze nie zatrzyma wszystkiego. Jeździć muszę to oczywiste... z wycięciem dobry pomysł, skombinuję chwilowy pseudo filtr wink.gif Niestety muszę czekać do końca przyszłego tygodnia na nową obudowę crazy.gif

Napisano

> Podwójna pończocha jest założona i myślę, że dopóki obudowa nie

> przyjdzie (przyszły tydzień) to chyba tragedii nie ma ?

jest trageda smirk.gif

Kup se za 15 zeta filtr powietrza od Skody 105,kawałkiem kibelrury z castoramy i taśmexem umocujesz elegancko do rury ssącej Punto ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.