Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby cewka??

Featured Replies

Napisano

Po pierwsze chcialem sie pochwalic - padaka sie zepsula zlosnik.gif pierwszy raz od nie pamietam jakiego czasu grinser006.gif. Wracajac do meritum - wczoraj po odpaleniu i przejechaniu jakis 500 metrow silnik zaczal nierowno pracowac, pozniej zaczely sie strzaly - na poczatku myslalem ze to wina gazu, przelaczylem na benzynke, ale dalej to samo. Przeturlalem sie jeszcze jakies 2 km i odstawilem padake na parking. Sprobowalem szczescia ponownie wieczorem - objawy nierowna praca silnika na wolnych obrotach, powyzej 1600 rpm juz OK. Ogolnie dalo sie ruszyc autkiem, ale trzeba ostroznie operowac gazem i sprzeglem, przy probie mocniejszego wcisniecia gazu, konczylo sie szarpaniem calym samochodem i nie bylo mowy o dalszej jzdzie. Dzisiaj rano nie udalo mi sie juz odpalic samochodu - rozrusznik kreci, silnik jakby chcial zaskoczyc, ale nic z tego. Jak myslicie co sie popsulo - ja na pierwszy rzut oka obstawiam cewke. Ogolnie na jutro jestem umowiony z mechaniorem, ale chcialbym juz teraz mniej wiecej wiedziec ile kasiory szykowac smirk.gif

Napisano

Jak mi padła cewka w punciaku to trzęsło, chybotało itp.

Ale jechać pojedzie ...

Obstawiam raczej cos innego.

Napisano

Hmm cewka albo coś z paliwem.

Ew. mapa zapłonu.

Kiedy filtr paliwa wymieniany był?

Hmmm ja nie wiem, ale może ktoś zna czy to nie są podobne objawy do włka do wymiany...

Napisano
  • Autor

elektryk ma wolne dopiero jutro, także dzisiaj jeszcze cały dzień spróbuje powalczyć sam. Przed chwilą wrócilem z garażu - wstepnie wykluczylem cewke - na kazdej swiecy jest iskra. To co mnie zaniepokoilo to mokre swiece - w gniazdach swiec bylo niespalone paliwo. Teraz wszystko sie suszy na slonku. Sprobuje odpalic za jakas godzinke, jak sie nie uda podskocze do sklepu po kable i swiece. Swiece maja jakies 20 kkm, takze nie zaszkodzi ich wymiana. Natomiast kable i tak mialem na dniach wymieniac. Wstepnie obstawiam, ze moglo cos sie zamoczyc po ostatnich burzach - fajki od przewodow wysokiego mialy mokre powierzchnie w miejscu gdzie stykaja sie z cewka/blokiem silnika

Napisano

> elektryk ma wolne dopiero jutro, także dzisiaj jeszcze cały dzień

> spróbuje powalczyć sam. Przed chwilą wrócilem z garażu -

> wstepnie wykluczylem cewke - na kazdej swiecy jest iskra. To co

> mnie zaniepokoilo to mokre swiece - w gniazdach swiec bylo

> niespalone paliwo. Teraz wszystko sie suszy na slonku. Sprobuje

> odpalic za jakas godzinke, jak sie nie uda podskocze do sklepu

> po kable i swiece. Swiece maja jakies 20 kkm, takze nie

> zaszkodzi ich wymiana. Natomiast kable i tak mialem na dniach

> wymieniac. Wstepnie obstawiam, ze moglo cos sie zamoczyc po

> ostatnich burzach - fajki od przewodow wysokiego mialy mokre

> powierzchnie w miejscu gdzie stykaja sie z cewka/blokiem silnika

Poszukaj sobie w manualach jak znaleźć i zmierz też rezystancję czujnika położenia wału i sprawdź kabelki od niego idące - gdyby suszenie nie przyniosło skutku. Może tu jest problem.

Kable i świece - jeśli są stare - i tak warto wymienić.

a jesteś pewien że nie rozjechała Ci się mapa wtrysku z powodu instalacji gazowej ?

Napisano
  • Autor

Wszem i wobec pragne oglosic ze padaka znow zyje zlosnik.gif a to, ze zaniemogla to tylko i wylacznie moja wina spineyes.gif Powodem chwilowej niemocy byly kable wysokiego napiecia - prawdopodobnie zlapaly odrobine wilgoci i mialy gdzies przebicie - mialy prawo - nie byly wymieniane od 1997 roku oink.gif Ale teraz zapodalem nowe kabelki i nowe swiece i znow padaka jak noofka sztuka palacz.gif

Napisano

Jakie są objawy rozjechanej mapy :> Pytam z ciekawości. I jak to się naprawia skromny.gif bo się nie znam.

Napisano

> Jakie są objawy rozjechanej mapy :> Pytam z ciekawości. I jak to się

> naprawia bo się nie znam.

Nierówna praca silnika, niewłaściwe ustawianie mieszanki oraz wyprzedzenia zapłonu spowodwane niewłaściwym odczytem z któregość z czujników odpowiedzialnych za pracę układu wtryskowo-zapłonowego (często winna jest zła emulacja sondy lambda). Często winny bywa też uszkodzony czujnik.

Zwykle wystarczy zresetować adaptację i pozwolić się jej nauczyć na nowo - oczywiście zakładając że usunięto przyczynę powstania problemu.

Mam nadzieję że jasno wytlumaczyłem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.