Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co steruje załączaniem pompy wspomagania w Astrze G?

Featured Replies

Napisano

Astra G 1,6 16v ekotec rok 1998 - pytanie, jak w temacie?

Napisano

> Astra G 1,6 16v ekotec rok 1998 - pytanie, jak w temacie?

Pompa (sterownik pompy wbudowany w sama pompę) mierzy sobie napięcie w instalacji, i jak uznaje że ładowanie OK (czyli napecie pewnie gdzieś powyżej 13.5V) to się włacza. Problemy ze wspomaganiem to czesto kiepski akumulator, kiepskie styki po drodze, kiepski alternator.

Napisano
  • Autor

Ok, naprowadza mnie to częściowo na przyczyny powstania usterki, ale chciałem zapytać, skąd konkretnie bierze się sygnał załączający pompę? Jest on doprowadzany do pompy przewodem dwużyłowym, wtyczka jest czarna z niebieską gumką. Czy załączenie pompy następuje pod wpływem ukształtowanego sygnału (załóżmy, że cyfrowego?) czy może zmiana stanu z wysokiego na niski lub odwrotnie (z 12v na 0v lub z 0v na 12v)? W tej chwili pompa za cholerę nie chce się załączyć, a uszkodzenie pompy wykluczam, bo została podłączona inna - sprawna.

Napisano

> Ok, naprowadza mnie to częściowo na przyczyny powstania usterki, ale

> chciałem zapytać, skąd konkretnie bierze się sygnał załączający

> pompę? Jest on doprowadzany do pompy przewodem dwużyłowym,

> wtyczka jest czarna z niebieską gumką. Czy załączenie pompy

> następuje pod wpływem ukształtowanego sygnału (załóżmy, że

> cyfrowego?) czy może zmiana stanu z wysokiego na niski lub

> odwrotnie (z 12v na 0v lub z 0v na 12v)? W tej chwili pompa za

> cholerę nie chce się załączyć, a uszkodzenie pompy wykluczam, bo

> została podłączona inna - sprawna.

Nie ma specjalnego sygnału włączającego pompę. Pompa sama startuje jak uzna że ładowanie działa czyli napięcie w instalacji jest powyżej jakiegos tam (nieznam dokładnie jakiego) progu. Poza zasilaniem (gruby kabel ) są jeszcze dwa kabelki. Jeden to sygnał prędkości pojazdu, służy do zmniejszania siły wspomagającej wraz ze wzrostem prędkości a drugi przewód idzie do złącza diagnostycznego. Dzięki niemu można się połaczyć ze sterownikiem pompy diagnozą typu TECH2 czy Opelscanner.

Napisano
  • Autor

> są jeszcze dwa kabelki. Jeden to

> sygnał prędkości pojazdu, służy do zmniejszania siły

> wspomagającej wraz ze wzrostem prędkości

I właśnie szukam informacji, gdzie dokładnie podłączony jest ten (dokładnie ten) przewód: do sterownika głównego? do jakichś urządzeń pomocniczych? A może masz dostęp do dokumentacji, w której będzie opisane, który pin jakiego urządzenia i jaką rolę to urządzenie pełni (zakładam, że jest to sterownik)?

Napisano

> I właśnie szukam informacji, gdzie dokładnie podłączony jest ten

> (dokładnie ten) przewód: do sterownika głównego? do jakichś

> urządzeń pomocniczych? A może masz dostęp do dokumentacji, w

> której będzie opisane, który pin jakiego urządzenia i jaką rolę

> to urządzenie pełni (zakładam, że jest to sterownik)?

To wszystko można wyczytać na schematach. Funkcje i kształty tych sygnałó to już lata grzebania, doświadczeń i eksperymentów (cudzych i własnych) wink.gif

Sygnał prędkości pojazdu bierze się z modułu ABS lub jeżeli ABS nie ma z czujnika w lewym przednim kole poprzez układ elektroniczny formowania impulsów. Dalej ten sygnał leci po całym samochodzie, w zależności od tego co jest zainstalowane:

- sterownik silnika

- MID / TID

- radio

- tempomat

- automatyczna klima

- sterownik skrzy automatycznej

- sterownik wspomagania

Ten sygnał to impulsy prostokątne, których częstotliwość jest proporcjonalna do prędkości. Jak auto stoi to nie ma sygnału.

Ale wspomaganie bez tego sygnału działa zupełnie dobrze, przecież wspomaga jak auto stoi zanim ruszysz.

Napisano
  • Autor

Dzięki za naprowadzenie na temat: teraz pozostaje mi jedynie zlokalizowanie problemu, bo pompa i tak nie wspomaga, niestety.

Napisano

> cholerę nie chce się załączyć, a uszkodzenie pompy wykluczam, bo

> została podłączona inna - sprawna.

Czy masz 100% pewności, że ta pompa jest sprawna?

Ja u siebie mam też problem z pompą, ale wygląda to tak, że po uruchomieniu silnika wspomaganie raz jest od razu a raz po kilku-kilkunastu sekundach. Byłem w Salonie Opla i tam nie wiedzą co może być przyczyną. W każdym bądź razie w ostatnim okresie dwa razy wysiadł mi alternator i raz akumulator. Pewnie ma to jakiś związek z pompą ale nikt tego nie może zdjagnozować. Za kilka dni znów pojadę do Opla i jeszcze raz będą mi mierzyć wszystkie napięcia związane z ladowaniem i pompą i zobaczymy co z tego wyjdzie? Jak by coś to dam znać.

Napisano

Do pompy dochodzą:

A. zasilanie:

- +12V czarny gruby 10 przewód przez bezpiecznik F7 (pod maską, siódmy licząc od szyby) tylko do pompy! sprawdź!

- masa brązowy gruby 10 przewód

B. Sterowanie - złacze X33:

pin 1 - niebiesko-biały lub biało-żółty gr. 0,5 - napięcie ładowania z altka

pin 2 - czarny gr. 0,5 - +12V po stacyjce

pin 3 - brązowo-biały gr. 0,5 - diagnostyka.

Pompa sprawna nie działa, gdy:

- bezpiecznik F7 przepalony

- nie właczony zapłon

- nie właczony silnik

- uszkodzenia na ww. przewodach

Sprawdż napięcie na pin 1 i 2 złacza, czy jest ok. 14V. Sprawdź zasilanie pompy, również masę.

Jesli możesz to podłacz się Techem lub innym ABComem i sprawdź, czy są jakieś błędy...

Pozdr.

Napisano

> Pompa sprawna nie działa, gdy:

> (...)

> - nie właczony zapłon

> - nie właczony silnik

hmm.gif

a gdy zapłon włączony a silnik nie "chodzi" (bo raczej na odwrót

nie da rady hahaha.gif) to pompa działa?

Napisano

Normalnie to pompa nie będzie działać, bo napięcie na pin 1 X33 będzie za niskie, co jest sygnałem dla sterownika pompy, że silnik nie pracuje.

Ale sądzę, że np. przed uruchomieniem silnika z tzw. obcego źródła prądu (połaczony kablami rozruchowymi z innym samochodem z włączonym silnikiem) sterownik pompy odnotuje wyższe napięcie w instalacji samochodu i uruchomi pompę mimo, iz silnik nie pracuje...

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.