Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i lipton

Featured Replies

Napisano

Niestety lekarz który mnie badał na prawko nie dał mi zdolności na prowadzenie motocykli, za to na kat. B dał mi bezterminowe ( icon_rolleyes.gif ) Ale że się nie poddam i na jednośladzie będę jeździł i tak czy siak, więc tu moje pytanie... czy w wyborze Skutera (tak, tak) kierować się w stronę używanego "markowego" (aprilla, piaggio, suzuki...), czy raczej nowego "taniego" (CPI, Keeway, Kingway, Kymco...). Jak wygląda sprawa z dostępnością części w tańszych modelach. Z przeczytanego TEMATU zainteresowały mnie modele Kymco, ze względu na ich pozytywne opinie, tylko jak napisałem, chciałbym się dowiedzieć jak prezentuje się sprawa z częściami i serwisem.

Pozdrawiam

Brolu wink.gif

Napisano

> Niestety lekarz który mnie badał na prawko nie dał mi zdolności na

> prowadzenie motocykli, za to na kat. B dał mi bezterminowe ( )

na B sa inne kryteria - np. na A badaja widzenie obuoczne a na B nie. nie wiem czym dokladnie sie rozni, tylko to mi powiedzieli jako przyklad.

> Ale że się nie poddam i na jednośladzie będę jeździł i tak czy

> siak, więc tu moje pytanie... czy w wyborze Skutera (tak, tak)

> kierować się w stronę używanego "markowego" (aprilla, piaggio,

> suzuki...), czy raczej nowego "taniego" (CPI, Keeway, Kingway,

> Kymco...).

to moge o 'markowym' sie tylko wypowiedziec - mam peugeota speedfighta 2 i jest to naprawde fajna maszynka. przez 3 latka nic sie nie dzieje, regularne przeglady to okolice 100 pln (w ASO Hondy), tylko leje i jezdze.

odblokowany smiga ok 80 - mam wersje chlodzoną powietrzem. na miasto generalnie wystarcza, tylko w dwie osoby pod gorke mogloby byc lepiej, no ale wiadomo ze to 50ccm.

generalnie polecam sprzecik ok.gif

pozdrawiam

Napisano

> prowadzenie motocykli

> siak,

Jeżeli lekarz nie dał Ci uprawnień bo Twoje zdrowie nie pozwala na bezpieczną jazdę na szybkich jednośladach to po co chcesz się pchać na ulicę? Zrobisz jeszcze komuś krzywdę i dopiero będzie...

>więc tu moje pytanie... czy w wyborze Skutera (tak, tak)

jak nowy tańszy to bierz kymco (lepsze od chińczyków) chyba że znajdziesz w dobrym stanie markowe używki mało jeżdżone.

A może lepiej na quada się przerzucić smile.gif jeździ się na tym na kat. B

Napisano

ujezdzalem kiedys Yamahe Why, wzro cnot wszelkich (silnik ten sam co w Yamaszce Neos) nawet w zimie podczas mrozow po 2 tygodniach stania palila na dotyk, wiec polecalbym uzywke generalnie

Napisano
  • Autor

> Jeżeli lekarz nie dał Ci uprawnień bo Twoje zdrowie nie pozwala na

> bezpieczną jazdę na szybkich jednośladach to po co chcesz się

> pchać na ulicę? Zrobisz jeszcze komuś krzywdę i dopiero będzie...

Może dlatego że powiedział że nie powinienem jeździć nawet na rowerze, podczas gdy na rowerze jeżdżę prawie codziennie... Nie sądzę by wada wzroku na 1 oko dyskwalifikowała mnie z ruchu na skuterze, na którym jeździ się niewiele więcej niż na rowerze smile.gif Jestem zachwycony jednośladami i na pewno z nich nie zrezygnuję wink.gif A poza tym nigdy mnie nie kręciły ścigacze, więc wariatem drogowym na pewno bym nie był smile.gif Relaksacyjna jazda na chopperze by mi odpowiadała, ale skoro nie mogę dosiąść takiej maszyny to został mi skuter smile.gif

Przeglądałem już różne testy skuterków i muszę powiedzieć że Kymco wypadały bdb smile.gif

Napisano

> Może dlatego że powiedział że nie powinienem jeździć nawet na

> rowerze, podczas gdy na rowerze jeżdżę prawie codziennie...

tylko wiesz na rowerze jeździ się wolno smile.gif, skuterem można śmigać bo jeszcze nie osiąga dużych prędkości, ale na moto wcale tak się wolno człowiek nie ślimaczy. BTW miałeś pecha/szczeście żeś trafił na tak rzetelnego lekarza, zazwyczaj na kursach są tacy co podbijają pieczątki i spokój.

> Przeglądałem już różne testy skuterków i muszę powiedzieć że Kymco

> wypadały bdb

ok.gif jak chcesz oszczędny to bierz czterosuwa (np super 8), jak szybszy to bierz dwusuwa (super 9 chyba)

Napisano
  • Autor

> zazwyczaj na kursach są tacy co podbijają pieczątki i spokój.

Jak zrobię już na B to będę próbował zrobić na A w innych ośrodkach zeby.GIF

> jak chcesz oszczędny to bierz czterosuwa (np super 8), jak szybszy to bierz dwusuwa (super 9 chyba)

Słyszałem zaś że czterosuwy są bardziej awaryjne i droższe w naprawach icon_rolleyes.gif Na razie i tak chcę skończyć jazdy eLą a potem będę się przymierzał konkretniej smile.gif

Napisano

> Jak zrobię już na B to będę próbował zrobić na A w innych ośrodkach

> Słyszałem zaś że czterosuwy są bardziej awaryjne i droższe w

> naprawach Na razie i tak chcę skończyć jazdy eLą a potem będę

> się przymierzał konkretniej

skoro masz próbować robić kat.A gdzie indziej, to po prostu załatw sobie badania........ale ja tam nie wiem, do kogo, z kim itp. słyszałem, że ludzie sobie radzą, albo w cudowny sposób zdrowieją palacz.gif

Napisano
  • Autor

> skoro masz próbować robić kat.A gdzie indziej, to po prostu załatw

> sobie badania........ale ja tam nie wiem, do kogo, z kim itp.

> słyszałem, że ludzie sobie radzą, albo w cudowny sposób zdrowieją

Będę próbował ale wątpię bym dał radę coś uzyskać, a w łapę na pewno nie dam angryfire.gif

Znalazłem kilka ciekawych ofert "markowych" firm:

Yamaha Rapi , Honda City Bike Sport (chociaż zastanawiam się czy to rzeczywiście jest Honda niewiem.gif ), i 2 modele Piaggio Pepe : Pierwszy i Drugi

Możecie mi powiedzieć czy to są normalne ceny tych egzemplarzy czy raczej może ktoś się pomylił lub są wadliwe, a może w ogóle nie warto zwracać na nie uwagi?

Napisano

BTW miałeś pecha/szczeście żeś

> trafił na tak rzetelnego lekarza, zazwyczaj na kursach są tacy

> co podbijają pieczątki i spokój.

Jak byłem na badaniach na prawo jazdy to dali nam lekarza jakiegoś dziadka. Poszedłem do tego gościa i odrazu usłyszałem: "50zł i bezterminowo" dałem 50 i nic mnie nie badał. A kolega który badał się po mnie (stałem obok i wszystko widziałem) nie zrozumiał chyba o co lekarzowi chodzi (powiedzial mu to samo co mi) i nie dał odrazu tych pieniędzy. Dopiero jak lekarz powiedział że podejrzewa u niego daltonizm (kolega jeden kolor pomylił bo nie wiedział dokładnie o który gościowi chodzi) dał mu 50zł i było po badaniu:) Przez takich ludzi na drogach są kierowcy którzy ze względu na swoje zdrowie nie powinni jeździć bo stwarzają zagrożenie...

Do autora tematu:

Uważam że jeśli lekarz powiedział ci że nie nadajesz się do jazdy to nawet nie próbuj wsiadać na skuter... Możesz zrobić krzywdę sobie i innym! Rower to co innego! Jedziesz po poboczu i prędkości są tak małe że nawet jakbyś przez przypadek wyjechał na jezdnię to zdążysz wyhamować. Przemyśl wszystko zanim kupisz skuter!

Napisano

> Będę próbował ale wątpię bym dał radę coś uzyskać, a w łapę na pewno

> nie dam

> Znalazłem kilka ciekawych ofert "markowych" firm:

> Yamaha Rapi , Honda City Bike Sport (chociaż zastanawiam się czy

> to rzeczywiście jest Honda ), i 2 modele Piaggio Pepe :

> Pierwszy i Drugi

> Możecie mi powiedzieć czy to są normalne ceny tych egzemplarzy czy

> raczej może ktoś się pomylił lub są wadliwe, a może w ogóle nie

> warto zwracać na nie uwagi?

Skoro nie masz zdolności to nie kombinuj a spróbuj za jakiś czas.Nie po to są badania aby je załatwiać..

Co do skuterów to wszystko zależy czy i ile kasy na "zabawkę" chcesz poświęcić. Kiedyś tez miałem taki dylemat czy chińczyk czy "markowy".Wziąłem na próbę chińczyka bo mam serwis i sklep z częściami niedaleko- zrobiłem 7 tyś km i nic się nie zepsuło. Poza tym stawiam byle gdzie i nie martwię się,że ukradną bo kto chiniola weźmie;).

Markowe są sporo droższe a kupionych w polsce praktycznie nie na na rynku wtórnym. Wszystko to sprowadzone z krajów południowych-a jak może nie byłeś tam to Ci powiem,że we Włoszech 2-3 letnie skutery maja po 8-10 tyś km zrobione bo tam się jeździ cały rok - to ile będzie miał taki rocznik 2001 czy 2002? A taki mały silniczek kręcony ma max-a cały czas to max 25-30 tys przejdzie. I nie łudź się,że handlarze to charytatywnie do polski zworzą i wybierają te w najlepszym stanie- jak potem twierdza oferując.

Markowe ostatnio są na wtrysku i posiadają np elektryczne otwieranie schowka - wiec jeśli chodzi o serwisowanie to na pewno to nie zrobisz sam wiec będzie kosztować

Markowe prawie tylko 2-sówy czyli spalanie ok 3,5l + olej. Chiński 4-sów 2-2,5l w zalezności od poj;)

Poza tym wiadomo,że markowe są wytrzymalsze, mają lepsze plastiki. W chinczyku jak zrobisz większego szlifa to plastiki do wymiany - ale inna sprawa,że są tanie więc będziesz miał nowe a nie klejone i malowane;).

Chińczyki to w większosci 4-suwy.Sa słabsze (upgreade na 70 lub 80 ccm leczy sprawe- koszt koło 150-200 zł - a nie powoduje jakiegoś wielkiego wzrostu spalania i wał jest przygotowany bo pierwsze chińczyki przychodziły o poj 70ccm-ponoć w chinach taki standard - lecz wymagania homologacji zmusiły ich do zmniejszenia średnicy cylindra i tłoka) ale wszystko gaźnikowe i proste w obsłudze "jak drut" praktycznie wszystko samemu można zrobić.Części na Allegro w bród i taniocha.Powiedzą,że się psują częściej-jasne ale zauważ,że chińczyka kupisz nowego lub prawie nowego z gwarancją często, a w markowym jak cos się zepsuje (np moduł ok 1500) to prawie 3/4 ceny chińczyka. W chinczyku ważne aby go dobrze poskrecac to potem miło sie odźwięczy:) .

Dlatego jak chcesz ekonomicznie to chińczyk, jak masz kasę to kup "markowy" i nie oszczędzaj na zakupie sprowadzonego kieruj się stanem technicznym a nie przebiegiem bo ten jest taki jak zechcesz;)- lepiej dać więcej i nie prowadzić/wozić skutera pare kilometrów jak cos się stanie. Ale najlepiej kupic nowy.

> Znalazłem kilka ciekawych ofert "markowych" firm:

> Yamaha Rapi , Honda City Bike Sport (chociaż zastanawiam się czy

> to rzeczywiście jest Honda ),

Te na 98% to chińczyki - rozpoznać można na zdjęciach po typowych elementach dla chińczyka.

Napisano

> Słyszałem zaś że czterosuwy są bardziej awaryjne i droższe w

> naprawach

czterosuwy są mniej awaryjne, za to bardziej skomplikowane w budowie, chociaż nie ma co robić scen to nie F1 wink.gif. Dwusuwy szybciej wymagają remontów

Napisano

> prowadzenie motocykli, za to na kat. B dał mi bezterminowe ( )

> siak, więc tu moje pytanie... czy w wyborze Skutera (tak, tak)

> kierować się w stronę używanego "markowego" (aprilla, piaggio,

> suzuki...), czy raczej nowego "taniego" (CPI, Keeway, Kingway,

> Kymco...). Jak wygląda sprawa z dostępnością części w tańszych

> modelach. Z przeczytanego TEMATU zainteresowały mnie modele

> Kymco, ze względu na ich pozytywne opinie, tylko jak napisałem,

> chciałbym się dowiedzieć jak prezentuje się sprawa z częściami i

> serwisem.

> Pozdrawiam

> Brolu

idź do takiego lekarza co nie bedzie cie badał zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> idź do takiego lekarza co nie bedzie cie badał

Nie smile.gif

Kudłaty

> dałem 50 i nic mnie nie badał.

> Przez takich ludzi na drogach są kierowcy którzy ze względu na swoje zdrowie nie powinni jeździć bo stwarzają zagrożenie...

> Do autora tematu:

> Uważam że jeśli lekarz powiedział ci że nie nadajesz się do jazdy to

> nawet nie próbuj wsiadać na skuter... Możesz zrobić krzywdę

> sobie i innym! Rower to co innego! Jedziesz po poboczu i

> prędkości są tak małe że nawet jakbyś przez przypadek wyjechał

> na jezdnię to zdążysz wyhamować. Przemyśl wszystko zanim kupisz

> skuter!

Po pierwsze, nie mam zamiaru nabijać kieszeni jakiemuś dziadydze...

Po drugie, za miesiąc, może 2 zamierzam kupić sobie skuter. Nie mam zamiaru go podkrecac, tym bardziej ze zamierzam kupic sobie nowy, a z nowym wiąże mnie 2 letnia gwarancja. Po 2 latach pewnie bedzie juz nakaz ze motocykle beda mogli prowadzic ludzie ktorzy ukonczyli 24 rok zycia, a do tego czasu pewnie bede juz po korekcie okulistycznej oka, w koncu zrobie to prawko kat. A i bede sie wozil jakims chopperkiem zeby.GIF

Po trzecie, na rowerze nie jeżdżę wolno, osiągam prędkości dorównujące skuterom, a często je przewyższające. Na rowerze jeżdżę od kiedy pamiętam, także po ulicy.

Tomek_

Dzięki za obszerne informacje, mam nadzieje ze posłużą także innym smile.gif

A jak wygląda sprawa z tymi Piaggio? Bo jeśli te też by były zawodne, to w grę jak na razie wchodziłyby Kymco smile.gif

bielaMatiz

Z tego co piszesz to wychodzi że czterosuwy są po prostu lepsze i myślę że jeśli portfel na to pozwoli to będę szukał coś z tego typu smile.gif

Dzięki za info smile.gif

Napisano

> Z tego co piszesz to wychodzi że czterosuwy są po prostu lepsze i

> myślę że jeśli portfel na to pozwoli to będę szukał coś z tego

> typu

> Dzięki za info

Więc tak dużym plusem dwusuwa są osiągi lepsze od czterosuwa i prostsza budowa. Za to minusem jest spalanie, kultura pracy silnika i szybsze remonty. Najlepiej jakbyś się przejechał na jednym i drugim to byś wiedział co i jak smile.gif

Napisano

> ...... za miesiąc, może 2 zamierzam kupić sobie skuter. Nie mam

> zamiaru go podkrecac, tym bardziej ze zamierzam kupic sobie

> nowy, a z nowym wiąże mnie 2 letnia gwarancja.

Myślę,że jak kupisz 4-sówa i pojeździsz chwile to będziesz chciał podkręcić i absolutnie nie dlatego aby się pościgać na drodze ale dla bezpieczeństwa. Jak Cię zaczną samochody wyprzedzać na centymetry a potem Ci zajeżdzać to stwierdzisz,że lepiej było by jechać normalnie w "sznurku" a do tego w mieście wystarczy mieć max-a ok 70km/h. Poza tym po podkręceniu będzie się lepiej zbierał i wówczas nie będziesz blokować aut w czasie przyspieszania i nie będą Cię na siłę wyprzedzać.

2-sówa wystarczy,że odblokujesz i do 70-tki się rozpędzi.

> Tomek_

> Dzięki za obszerne informacje, mam nadzieje ze posłużą także innym

> A jak wygląda sprawa z tymi Piaggio? Bo jeśli te też by były zawodne,

> to w grę jak na razie wchodziłyby Kymco

Te Piaggio to prawdopodobnie są Benelli Pepe- to włoska firma robiąca jednoślady-tyle,że są dość tanie i obawiam się,że chińczyki tam mieszały swoimi raczkami wink.gif.To nowe modele wiec po takich zdjęciach niewiele można powiedzieć

Napisano

> Myślę,że jak kupisz 4-sówa i pojeździsz chwile to będziesz chciał

> podkręcić i absolutnie nie dlatego aby się pościgać na drodze

> ale dla bezpieczeństwa. Jak Cię zaczną samochody wyprzedzać na

> centymetry a potem Ci zajeżdzać to stwierdzisz,że lepiej było

> by jechać normalnie w "sznurku" a do tego w mieście wystarczy

> mieć max-a ok 70km/h.

i tu też wiadomo czterusuw czterosuwowi nierówny... o kymco s8 wypowiadali się bardzo dobrze, że mało już brakuje do osiągów dwusuwa no ale to jeszcze zainteresowany niech poszuka opini itd bo ja głową nie ręczę hehe

Napisano

> Te Piaggio to prawdopodobnie są Benelli Pepe- to włoska firma robiąca

> jednoślady-tyle,że są dość tanie i obawiam się,że chińczyki tam

> mieszały swoimi raczkami .

z tego co wiem to benelli przejęty został właśnie przez chińczyków, więc pewnie tam są robione

Napisano
  • Autor

No właśnie coś mi nie pasowało w tej cenie wink.gif A szkoda bo wyglądają rewelacyjnie smile.gif

Napisano

> No właśnie coś mi nie pasowało w tej cenie A szkoda bo wyglądają

> rewelacyjnie

styl benelli ma zaj...ty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.