Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapryśna elektronika ...

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu miałem taki objaw , że podczas jazdy nagle zapala mi się kontrolka immobilajzera ( zółta kłodka) i jednoczaśnie wskaźnik paliwa robi reset czyli leci w dól na maksa i zapala się kontrolka rezerwy i po sekundzie wraca do normy , "zółta kłódka" wytestowuje się i gaśnie przy następnym rozruchu ... wszystko bez żadnych innych objawów ... dzisiaj znowu się powtórzyło , postanowiłem przejrzeć wszystkie złączki przy bezpiecznikach w kokpicie i w komorze silnika , ruszałem nimi itp. ... potem próbuje odpalić auto , zlosnik.gif odpaliłem , nie zgasła kontrolka wspomagania kierownicy , sprawdzam "City" nie działa icon_eek.gif ... jako człowiek mający do czynienia z kompami , myślę reset pomoże zlosnik.gif , odpiąłem akumulator , zapiąłem , odpalam , wspomaganie się wytestowało i działa !!! skromny.gif ale nie wytestowała się kontrolka wtrysk/EOBD "żólty silnik" się pali icon_eek.gif ... pytanie zagadkowe co za błąd zarejestrował ... pozostało mi wybulić na podpięcie Examinera i skasowanie błędu ... old.gif

To pisałem ja trener pierwszej klasy Jarząbek ...

Napisano

Ja miałem podobne objawy w GT-ku, z tym że zamiast immo zaświecała się kontrolka absu, i tak samo wskaźnik paliwa robił skok. U mnie winną okazała się masa przy karoserii od razu za aku.... a takie cyrki były, dopiero się połapałem, jak usłyszałem, że przekaźnik nie łapie tylko bzyczy... Komp też nazbierał błędów... na szczęście nadciąga mój euroscan i będą porządki wink.gif

Jak widać elektronika lubi żyć własnym życiem....w szczególności z powodu nieprzewidzianych różnic potencjałów i większej rezystywności przewodów....

Napisano
  • Autor

> podpięcie Examinera i skasowanie błędu ...

1. Błąd czujnika prędkości

2. błąd sondy lambda nr 2

skasowano zlosnik.gif

Napisano

> 1. Błąd czujnika prędkości

> 2. błąd sondy lambda nr 2

> skasowano

samo skasowanie nic nie da, predzej czy póżniej powtórzy sie,

trzeba szukać przyczyny . hmm.gif

Napisano

> 1. Błąd czujnika prędkości

> 2. błąd sondy lambda nr 2

> skasowano

a miałes kidys przerabianie zasilanie do czujnika prędkości ?? bo w boje_sie.gif to była jakaś usterka fabryczna związana z tym, z reszta w "Typowych usterkach..." jest to opisane.... ja jak odebrałem auto ok 16 z salonu to o 6 rano stałem juz pod drzwiami ASO wlaśnie z ta usterką zlosnik.gif

może pośrednio ona też jest winowajcą ??

Napisano
  • Autor

> a miałes kidys przerabianie zasilanie do czujnika prędkości ??

nigdy tego nie robiono i nie było problemów hmm.gif jak się powtórzą problemy ze wspomaganiem to się zainteresuję ok.gif

PS. Zapomnialem powiedzieć , że jak mechanik wsiadł i odpalił auto żeby podjechać do Examinera to kontrolka wtrysk/EOBD wytestowała się i zgasła zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif , normalnie o mało się nie przewróciłem zlosnik.gif

EDIT: Przeczytałem wątek Waldiego i rzeczywiście ja sprawdzałem te wiązki i może tam coś nie stykać , bo po moim szarpaniu wspomaganie przestało dzialać , ale powróciło po odpięciu akumulatora i wtedy pojawił się błąd hmm.gif nic musze obejrzeć tę wiązkę , jedyne co mnie wk... to 70 PLN za kasowanie błędów no.gif

Napisano
  • Autor

> samo skasowanie nic nie da, predzej czy póżniej powtórzy sie,

> trzeba szukać przyczyny .

zgadza się ok.gif

Napisano

> nigdy tego nie robiono i nie było problemów jak się powtórzą

> problemy ze wspomaganiem to się zainteresuję

mi tak sie to objawiło: wywaliło check i awarię wspomagania, po paru uruchomieniach i paru km zgasła awaria wspomagania a checka dopiero ASO na drugi dzień skasowalo. Oczywiście podczas świecenia sie błędu wspomagania CITY nie dzialało.

Po naprawie w aso czyli położeniu kabla bezpośrednio z akumulatora do czujnika prędkości problem zniknąl.... ale na jakiś czas, potem jeszcze 2 czy 3 razy mi sie tak stalo... zapalał sie ccheck i wposkamganie, p jakimś czasi gaslo jedno i drugie

jak sie w innym aso elektrykowi na to poskarżyłem, to powiedział, że tak sie dzieje, że w części samochodów, doprowadzenie zasilania załatwia sprawę, a w niektórych konieczne jest załadowanie softu nowego do kompa. a że boje_sie.gif był jeszcze na gwarancji, to tez uczyniono. Od tamego czasu nigdy więcej sie awaria nie powtórzyła.

Napisano
  • Autor

> hał macz?

70 PLN w niezależnym warsztacie zlosnik.gif

W ASO chcieli 136 PLN zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.