Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie w uno 1.0 1994 gaźnik

Featured Replies

Napisano

Spalanie w uno 1.0 1994 gaźnik

Witam chłopaki mam pewien problem , otóż chciałem zobaczyć ile pali to moje uno.

Wlałem 10 litrów paliwka przejechałem 133 km i wskazówka oparła się o kołeczek o co kaman ?

Czyżby miał taki apetyt ? Może rezerwa jest źle ustawiona ? Jakie ego mogą być przyczyny ?

Napisano

> Spalanie w uno 1.0 1994 gaźnik

> Witam chłopaki mam pewien problem , otóż chciałem zobaczyć ile pali

> to moje uno.

> Wlałem 10 litrów paliwka przejechałem 133 km i wskazówka oparła się o

> kołeczek o co kaman ?

> Czyżby miał taki apetyt ? Może rezerwa jest źle ustawiona ? Jakie ego

> mogą być przyczyny ?

Tak to w życiu nie sprawdzisz ile pali nono.gif Twoje wyniki będą takie jakbyś wróżył z fusów od kawy rotfl.gif Trzeba zatankować do pełna przejechać określoną ilość km i zatankować znów do pełna najlepiej na tej samej stacji. A rezerwa zawiera się w widełkach od 5 do 7 litrów. smile.gif

Napisano

Popieram przedmowce.

Wskaznik Uno pokazuje zblizone wartosci. Rezerwa to niby 5-8 litrow, ale ja przejechalem na zapalonej lampce z 60km a pozniej i tak zatankowalem 32litry paliwa do zbiornika. Spalanie mojego pojazdu to od 7-10l/100km w miescie i od 5,1 do 5,9l/100km w trasie.Pozdrawiam.

Napisano

> Spalanie w uno 1.0 1994 gaźnik

> Witam chłopaki mam pewien problem , otóż chciałem zobaczyć ile pali

> to moje uno.

> Wlałem 10 litrów paliwka przejechałem 133 km i wskazówka oparła się o

> kołeczek o co kaman ?

> Czyżby miał taki apetyt ? Może rezerwa jest źle ustawiona ? Jakie ego

> mogą być przyczyny ?

A jak jechałeś? hmm.gif Wtedy Ci powiemy, czy to dużo, czy też mało hmm.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhehe.gifok.gif

Napisano

Witaski!

Ja zatankowoałem swego unolota pod korek. Po przejechaniu 100 km, w mieście, pojechałem go dotankować. Jakież było moje zdumienie, jak zakończyłem tankowanie na 5 litrach.

Nie dowierzając wskazaniom dystrybutora tankowałem dalej, na siłę (pistolet co chwila się wyłączał), doszedłem do 6 litrów, przy czym, paliwo zaczęło wylewać się z wlewu.

Jak przejadę kolejne 100 km, w mieście, to ponownie podjadę sprawdzić aby potwierdzić, lub nie, ostatni wynik.

Napisano

> Trzeba zatankować do pełna przejechać określoną ilość km

> i zatankować znów do pełna

Przy czym do pelna rozumiemy jako "az sie przeleje" zeby.GIF.

> A rezerwa zawiera się w widełkach od 5 do 7 litrów.

Kwestia egzemplarza - u mnie jest to 11-12 litrow rotfl.gif.

Napisano

Z tym spalaniem może być różnie.

Miałem 1.0i.e to palił mi około 5.5 a jak zmieniłem na 1.1i.e na tym samym wtrysku to palił o 0,6l więcej.

nie każdy Uniak pali tak samo. A rezerwę najlepiej ustawić sobie samemu

Napisano
  • Autor

> Z tym spalaniem może być różnie.

> Miałem 1.0i.e to palił mi około 5.5 a jak zmieniłem na 1.1i.e na tym

> samym wtrysku to palił o 0,6l więcej.

> nie każdy Uniak pali tak samo. A rezerwę najlepiej ustawić sobie

> samemu

Jeszcze śmigam na tym paliwie choć wskazówka prawie się o kołek oparła . Mam zrobione już 155km , a jak tą rezerwę ustawić samemu ?

Napisano

U mnie rezerwa zapala się przy 7 litrach a gasnie przy 11 litrach.Podczas jazdy w zbiorniku się robią fale i wskazania są niedobre.

Napisano

> U mnie rezerwa zapala się przy 7 litrach a gasnie przy 11

> litrach.Podczas jazdy w zbiorniku się robią fale i wskazania są

> niedobre.

Ja patrze na to inaczej. Od momentu gdy rezerwa zapali sie ciaglym swiatlem robie w miescie do 150 km ok.gif.

Napisano

Jak kilkakrotnie powtóżysz pomiar(jazda zawsze conajmniej 130km) i wynik od max/min L/100km bedzie się różnił nie więcej od 0,5 litra/100km to będzie znaczyło,że udało ci się dobrze zmierzyć.

Napisano

Moj uniak pali na trasie od 5,5 do 6l na 100km. w miescie juz jest zupelnie inaczej, fakt ze robie male przejezdzki, do sklepu itp ( okolo 1-2km i koniec jazdy). w miescie latem podchodzi pod 10l a zima nawet 12l. smile.gif) pzd

Napisano

> Moj uniak pali na trasie od 5,5 do 6l na 100km. w miescie juz jest

> zupelnie inaczej, fakt ze robie male przejezdzki, do sklepu itp

> ( okolo 1-2km i koniec jazdy). w miescie latem podchodzi pod 10l

> a zima nawet 12l. )

Widac ostro pilujesz, u mnie nawet zima nie wchodzi ponad 8 litrow icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Widac ostro pilujesz, u mnie nawet zima nie wchodzi ponad 8 litrow .

albo gaźnik rozregulowany zlosnik.gif

Napisano

> w miescie latem podchodzi pod 10l

> a zima nawet 12l.

a może za późno wyłączasz ssanie lub jeździsz na ssaniu? niewiem.gif Ja co prawda mam na wtrysku ale w cyklu powiedzmy mieszanym wychodzi mi teraz jak bym nie liczył 6,48l/100 km. 270751858-jezyk.gif Zimą około 7l/100. W trasie z 5-cioma osobami wyszło mi 5,5l/100km.

Napisano

W sigu masz mój monitor spalania - od kiedy mieszkam w mieście, spalanie niestety skoczyło drastycznie do góry i wychodzi ponad 7l/100km. W trasie (zazwyczaj 2 osoby) standardowo ok 5,5l/100km.

Napisano
  • Autor

Ssanie wyłączam po osiągnięciu temperatury na wskaźniku 60 st.

Napisano

> Ssanie wyłączam po osiągnięciu temperatury na wskaźniku 60 st. No chyba to dzwignię ssania wyłączasz przy tych 60 st.? Dzwignia ssania gdy jest blisko pozycji wyłączenia robi to co silnik krokowy w silnikach na wtrysku-uchyla tę samą przepustnicę co pedał gazu.Dopiero mocne wyciągnięcie tej dzwigni powoduje uruchomienie ssania.Możesz to sprawdzić po zdjęciu obudowy filtra aby się upewnić kiedy ssanie jest włączone.

Napisano
  • Autor

> > Ssanie wyłączam po osiągnięciu temperatury na wskaźniku 60 st. No

> chyba to dzwignię ssania wyłączasz przy tych 60 st.? Dzwignia

> ssania gdy jest blisko pozycji wyłączenia robi to co silnik

> krokowy w silnikach na wtrysku-uchyla tę samą przepustnicę co

> pedał gazu.Dopiero mocne wyciągnięcie tej dzwigni powoduje

> uruchomienie ssania.Możesz to sprawdzić po zdjęciu obudowy

> filtra aby się upewnić kiedy ssanie jest włączone.

Tzn że mam ją wyciągac na maxa ile się tylko da ? A kiedy ją wepchnąć z powrotem . I mam jeszcze takie pytanie czy powinna się świecić lampka od ssania ?

Napisano

> Tzn że mam ją wyciągac na maxa ile się tylko da ? A kiedy ją wepchnąć

> z powrotem . I mam jeszcze takie pytanie czy powinna się świecić

> lampka od ssania ?

Wiesz, ja robię tak: Ssanie na maxa => zapłon => zmniejszam ssanie tak o ok 2/5 tj. do 800/900 obr. => jadę i gdy temperatura osiągnie 60 stopni wyłączam ssanie waytogo.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> a może za późno wyłączasz ssanie lub jeździsz na ssaniu?

Apropo sugestii w moim kierunku: gaznik dwa razy regulowany u znanego i renomowanego gaznikowca , remont glowicy, wymiana pierscieni, termostatu i pompy wody. Walczylem ze spalaniem ale juz przestalem. Wine wg mnie maja takie male odcinki, ktore pokonuje.

Napisano

czyli jak w trasie spalanie jest w normie a w mieście jak pokonujesz odcinki w granicach 1km to takie spalanie jest wg mnie w normie i nic więcej nie wykombinujesz. shhh.gif Gdzieś czytałem, że na rozruchu wtrysk podaje taką mieszankę, że spalanie wynosi około 30l/100km. beksa.gifPocieszę Cie ze wtryska spaliłby jeszcze więcej. beksa.gif

Napisano

> czyli jak w trasie spalanie jest w normie a w mieście jak pokonujesz

> odcinki w granicach 1km to takie

No masz racje. Jak sie robi tak krótkie odcinki to splanie jest dużo wyższe. Silnik zużywa więcej paliwa zanim sie rozgrzeje. M.in. dlatego też w zimie spala więcej bo się dłużej nagrzewa.

>Gdzieś czytałem, że na rozruchu

> wtrysk podaje taką mieszankę, że spalanie wynosi około

> 30l/100km.

No na pewno dużo bogatszą niż na ciepłym silniku... czy byłoby to 30/100 gdyby tak cały czas podwał to nie wiem. Na pewno dużo.

>Pocieszę Cie ze wtryska spaliłby jeszcze więcej.

Ale jak masz wtrysk do wsiadasz odpalasz i jedziesz nie martwisz sie kiedy włączyć a kiedy wyłączyć ssanie.

Trzeba po prostu cały czas jeździć żeby silnik nie stygł i po kłopocie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam obrotka zeby.GIF

Napisano

> Niestety nie mam obrotka

Jak odpowiadasz komuś, w tym wypadku Kordkowi to odpowiadaj na jego post, a nie mój.

20.GIF

Napisano
  • Autor

Zakończyłem drugi pomiar i szok 97 na blacie na 10 litrach paliwa . Odkręciłem świece niedawno były dosłownie czarne i z białym nalotem . Wyczyściłem je wkręciłem dziś rano wykręciłem i znowu to samo świece są czarne .

Trzeba będzie je wymienić razem z przewodami . Czy to może być przyczyną tak wysokiego spalania ?

Napisano

Hmm może źle ustawiony zapłon (za późny) - to by wyjaśniało czarny nalot. Ale poczekaj na opinie innych spineyes.gif

Napisano

Po twoim podpisie sądzę, że lejesz noPb98? Lej zwykłą 95 - ja na 98 miałem wyższe spalanie. Nalot na świecach sugeruje, że masz rozjechany zapłon albo gaźnik - pojedź do mechanika na ustawienie.

Napisano

Napisz jeszcze jaką srednio przejeżdżasz odległość i jaki masz olej w silniku.

Napisano
  • Autor

> Napisz jeszcze jaką srednio przejeżdżasz odległość i jaki masz olej w

> silniku.

Jutro jadę na regulacje gaźnika no chyba że będzie to zapłon .

Jeżdżę na lotosie 15w40

Napisano
  • Autor

> Jutro jadę na regulacje gaźnika no chyba że będzie to zapłon . Ile km dziennie to zależy raz 50 , raz 10 .

> Jeżdżę na lotosie 15w40

Napisano

Ja żeby sprawdzić spalanie zawsze tankuję do pełna i jeżdżę do końca (komfort zasilania LPG + PB). Jeśli gaz mi się skończy, to spalanie obliczam na podstawie ilości zatankowanego wcześniej (oczywiście na pusty zbiornik) paliwa.

Przy okazji....

Czy spalanie rzędu 9,3-9,5 l/100km gazu to dużo?

1.0 gaźnik, prawie 200000km na liczniku

Jakim cudem do zbiornika o pojemności 34 litrów mieści się 35 litrów gazu? :-/

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Więc tak , mechanik stwierdził uszkodzenia ufo ( regulatora cisnieniowego paliwa) . A co dalej napisze jak odbiorę auto smile.gif

Napisano

> Ja żeby sprawdzić spalanie zawsze tankuję do pełna i jeżdżę do końca

> (komfort zasilania LPG + PB). Jeśli gaz mi się skończy, to

> spalanie obliczam na podstawie ilości zatankowanego wcześniej

> (oczywiście na pusty zbiornik) paliwa.

> Przy okazji....

> Czy spalanie rzędu 9,3-9,5 l/100km gazu to dużo?

> 1.0 gaźnik, prawie 200000km na liczniku

> Jakim cudem do zbiornika o pojemności 34 litrów mieści się 35 litrów

> gazu? :-/

> Pozdrawiam

takie spalanie to juz sporo ale mozliwe przy ciezkiej nodze...

a co do pojemnosci - moze masz uwalony zawor. nie odbija i dystrybutor leje do pelna...

Napisano

Od domu do stacji benzynowej mam 1050 metrów i najczęściej teraz mi spala 0,3 litra,a dalej to już każdy następny kilometr 0,05 litra.Mam wlany olej 15w40.Gdy miałem wlany 10w40 to na pierwszym kilometrze spalał 0,25 litra latem.Mam mały przezroczysty zbiornik na benzyne i dlatego dokładnie wiem ile benzyny ubywa.Gdy uruchomię silnik na gazie i przejadę na gazie 150m i postoję na skrzyżowaniu na czerwonym świetle,a jak zapali się zielone to przełączę na benzynę to do przejechania 1 km spali 0,07 litra benzyny i 0,1 litra gazu.(u mnie gaz paruje w butli a nie w reduktorze więc reduktor od jazdy z zimnym silnikiem nie zamarznie).

Napisano
  • Autor

Było zwalone ufo , wymieniony został filtr powietrza , świece , kable wysokiego lekka regulacja gaźnika , obniżenie obrotów . Teraz na 15 l przejechałem już 196 km . Zasadniczo biorąc poprzedni pomiar powinno mi braknąć na niecałych 150 km waszki . Jeżdżę dalej zobaczymy . Zostało mi jeszcze ustawić zapłon .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.