Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mechanik Legionowo UPG i co jeszcze ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj pod Płońskiem jechałem Vectra B z silnikiem 2.0 16V zagrzał mi się silnik jechałem tak ze 2 min zanim zauważyłem i stanąłem dolałem wody, ruszyłem. Z rury leciał biały dym/zasłona dymna czyli pewnie UPG. Miałem do domu jakieś 50 km to ruszyłem dalej powoli z nadzieją że mi się uda. Jak znów zaczął się grzać, chciałem dolać wody i silnik odmówił posłuszeństwa, już nie odpalił frown.gif Zadzwoniłem po teścia i po kilku godzinach byłem z samochodzikiem w domku. Teraz potrzebuje jakiegoś dobrego mechanika, Legionowo, Jabłonna możecie kogoś polecić ? I czy to tylko UPG do wymiany ? frown.gif 3-5 miesięcy temu wymieniałem UPG więc wolałbym innego mechanika 270751858-jezyk.gif

I przy okazji zapytam, Co można zrobić jeżeli samochód był po zalaniu i śmierdzi z nawiewu ? Wystarczy filtr czy czyścić cały nawiew ?

Napisano

o mechanika to sie pytaj na kąciku warszawskim

ps.

zrobiłeś największą głupotę jaką mogłeś.

nie dolewa sie wody do przegrzanego, gotującego się silnika. trzeba najpierw dac mu minimum kilkanaście minut, żeby ostygł.

Nie bede cie straszył konsekwencjami, ale w skrajnie pesymistycznej wersji możesz zaczac sie rozgladac za nowym silnikiem. W wersji optymistycznej moze sie okazac, że wymienisz tylko upg i bedzie ok, ale powiem szczerze, że dośc mocno igrałeś z losem smirk.gif

Napisano

zes niezle urzadzil glowice teraz bez remontu sie nie obejdzie, zalanie zagotowanej glowicy zimna woda tylko pogorszylo jej stan, glowica na peno si epokrzywil ai trzeba bedzie sporo planowac oraz sprawdzic osiowosc walkow rozrzodu

Napisano
  • Autor

Hmmmm tak od razu to tej wody nie wlałem frown.gif Trochę minęło zanim znalazłem kogoś z kranem tylko że temp na wskaźniku wtedy jeszcze nie spadła frown.gif Teraz mam rozwodniony olej. Mam nadzieje że będzie ok.

Napisano

> Teraz mam rozwodniony olej. Mam nadzieje że

> będzie ok.

co to znczy rozwodniony?

gdyby woda poszła do oleju, to byłby on biały idea.gif lub jak kawa z mlekiem.

Odczuwalnie taki olej z woda jak jest zimny to jest bardziej gesty niż zwykle

Napisano
  • Autor

Wygląda jak kawa z mlekiem i jest gęstszy frown.gif Wtedy nie palił bo cylindry były zalane wodą ? Czy może się zatarł od wody ? frown.gif Rozrusznikiem kręcił...

Napisano

jak rozrusznik kręci, to zatarty nie jest idea.gif. zdejm głowice, oddaj do sprawdzenia i bedzisz wiedział co i jak.

mam tylko ndziej, że blok został cały i prosty

Napisano
  • Autor

Czyli blok może być jeszcze walnięty ? frown.gif

Napisano

> Czyli blok może być jeszcze walnięty ?

raczej nie jest, ale w skrajnie psymistycznej wersji mógł się przegrzac i stracic płaszczyzne

Napisano
  • Autor

Jutro samochód idzie do mechanika mam nadzieję że nie będzie aż tak źle frown.gif

Rozglądałem się za głowicami /jakby się okazało że pękła/ mam nadzieję że się zmieszczę w 1200 ze wszystkim...

Napisano

> Jutro samochód idzie do mechanika mam nadzieję że nie będzie aż tak

> źle

> Rozglądałem się za głowicami /jakby się okazało że pękła/ mam

> nadzieję że się zmieszczę w 1200 ze wszystkim...

glowice mozna pospawac zeby.GIF

Napisano
  • Autor

oooo smile.gif To może trochę mniej wyjdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> oooo To może trochę mniej wyjdzie

koszt spawania glowicy

spawanie 440

prowadnice 120

spiecie na nowych uszczelniaczach 60

suma 620PLN (netto)

ceny u mnie w robocie

Napisano

> Jutro samochód idzie do mechanika mam nadzieję że nie będzie aż tak

> źle

> Rozglądałem się za głowicami /jakby się okazało że pękła/ mam

> nadzieję że się zmieszczę w 1200 ze wszystkim...

Do którego mechanika wstawiłeś autko? Ja jak miałem opla to robiłem na parkowej, kiedyś specjalizował się w oplach, teraz niby robi wszystkie marki, jak do tej pory nie zawiodłem się na nim.

Napisano
  • Autor

na parkowej a dokładnie ?

Samochód poszedł pod wiadukt do jakiegoś znajomego ojca chyba 270751858-jezyk.gif

Mam jeszcze Astrę z kontrolką poduszek. Ten mechanik na parkowej miał możliwość podpięcia pod komputer ?

Napisano

> na parkowej a dokładnie ?

> Samochód poszedł pod wiadukt do jakiegoś znajomego ojca chyba

> Mam jeszcze Astrę z kontrolką poduszek. Ten mechanik na parkowej miał

> możliwość podpięcia pod komputer ?

Tak ma możliwość podpięcia pod komputer, to jest na Parkowej, jedziesz ulicą Jagiellońską od strony policji i na drugim rondzie skręcasz w prawo tak jak na przejazd kolejowy i to jest pierwsza brama po prawej stronie.

Napisano
  • Autor

No to tak, samochód oddali ale po przejechaniu 100 metrów znów to samo. Biały dym i samochód unieruchomiony frown.gif Wymienili UPG planowali głowicę, sprawdzali szczelność, przy okazji rozrząd... Co to może być ? frown.gif Ojciec mówił że są jakieś podkładki na tłokach i to tamtędy może lecieć... Co o tym myślicie ?

Napisano

> No to tak, samochód oddali ale po przejechaniu 100 metrów znów to

> samo. Biały dym i samochód unieruchomiony Wymienili UPG

> planowali głowicę, sprawdzali szczelność, przy okazji rozrząd...

> Co to może być ? Ojciec mówił że są jakieś podkładki na tłokach

> i to tamtędy może lecieć... Co o tym myślicie ?

a sprawdzli szczelnosc bloku moze tuleja peknieta jest

Napisano
  • Autor

Podobno sprawdzali...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.