Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator - co się mogło spalić?

Featured Replies

Napisano

Uszkodziła mi się uszczelka gdzieś w okolicy pokrywy zaworów lub simering wałka rozrządu. Nie zauważyłem tego za wczasu i w efekcie olej zalał alternator. Zorientowałem się dopiero dziś popołudniu - wyjeżdżając z garażu poczułem smród i zobaczyłem dym, zapaliła się też kontrolka ładowania. po otwarciu maski stwierdziłem, że dym poszedł z alternatora. Samochód był zapalony nie więcej niż pół minuty.

Alternator wymontowałem i jutro będę szukał fachury, który podejmie się naprawy (lub stwierdzenia jej nieopłacalności), ale możecie mi powiedzieć, co mogło się spalić? Wydaje mi się, że wirnik raczej nie, coś z układów mostka prostowniczego lub regulatora napięcia chyba - mam rację, czy też się mylę i mam nastawić się na duuże pieniądze?

Napisano

Przede wszystkim oczyścić z oleju, obejrzeć szczotki i pierścienie. Jeżeli olej zalał szczotki i wlazł pomiędzy nie a pierścienie to mogło dojść do przerwania lub znacznego zmniejszenia prądu wzbudzenia i alternator nie ładował.

Oczywiście mógło tez paśc coś z elektroniki, ale to już trzeba sprawdzić miernikiem.

Napisano

> ale możecie mi powiedzieć, co mogło się spalić?

Olej -> szczotki -> większa rezystancja (olej jest izolatorem) -> więcej mocy wydzielanej w okolicy szczotek (nagrzewanie się okolicy styku) -> opary oleju i iskrzące szczotki w końcu doprowadziły do zapalenia się oleju.

Tak jak pisze kolega - trzeba obejrzeć / przeczyścić okolice szczotek... no i miernikiem pomierzyć czy nie poleciało nic innego...

Napisano

> Olej -

> Tak jak pisze kolega -

niestety z własnego doświadczenia wiem, że nie przewodzi olej transformatorowy, ale takiego w silniku nie uświadczysz.....

Napisano

> niestety z własnego doświadczenia wiem, że nie przewodzi olej

> transformatorowy, ale takiego w silniku nie uświadczysz.....

Olej transformatorowy jest lepszym izolatorem od innych olejów co nie oznacza, że one nie izolują w jakimś stopniu.

Może słyszałeśo metodzie chłodzenia komputera polegającej na zanużeniu go w oleju spożywczym.

Napisano

Bardzo możliwe ze spaliła sie izolacja na uzwojeniach stojana-wtedy wiele nie pomoże

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.