Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za rura

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wziąłem się za wymianę filtra powietrza, wymontowałem sobie wszystko pięknie, wyjąłem puszkę filtra i nagle zauważyłem jakiś wąż który nigdzie nie jest podłączony, był tylko zaczepiony o obudowę filtra powietrza. I teraz mam problem bo nie widzę żadnej możliwości podpięcia tego węża gdziekolwiek, a na pewno kiedyś był gdzieś podłączony, bo jest na nim opaska zaciskowa. A tak w ogóle to wydaje mi się, że nie mam go gdzie podłączyć bo brakuje mi czegoś w okolicach filtra powietrza confused.gif Takiej małej puszki przyczepionej od dołu niewiem.gif. Czy to właśnie do niej ma być przyczepiony ten wężyk, bo wygląda mi właśnie na to oslabiony.gif. Za co odpowiada ta puszka przy filtrze, czy można ją osobno dokupić i ile kosztuję grinser006.gif. A, i czy ona w ogóle jest potrzebna cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

heh wychodzi na to iż ten cieńszy wąż, o którym mówisz to jest podłączony do tej małej puszki, ta "mała puszka" o której mówisz to rezonator, zobacz na pewno czy jej nie masz.... cool.gif

Napisano
  • Autor

> to rezonator, zobacz na pewno czy jej nie masz....

na 100% nie mam tego rezystora, a rura nie jest podłączona do niczego, czym to grozi. Z tego co widzę to takiego rezystora nie można kupić osobno frown.gif

A co on w ogóle daje??

Napisano

"Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie . Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika "dołek" w wykresie momentu obrotowego" a tak od siebie to z rezonatorem ponoć silnik jest tez znacznie cichszy...

Napisano
  • Autor

> tak od siebie to z rezonatorem ponoć silnik jest tez znacznie

> cichszy...

ok, czyli tego potrzebuję skoro to dosyć ważne chyba. W jaki sposób jest to montowane do puszki filtra??

Może komuś udało się takie coś kupić kiedyś osobno, może ktoś ma takie coś na sprzedaż, wie gdzie to kupić food.gifhmm.gif

Napisano

hmm wiesz co...oglądałem ten filtr na e-learnie do stilo i wydaje mi się że to jest jeden cały element czyli obudowa+ rezonator...może więc poszukaj obudowy filtra powietrza do stilo confused.gif

Napisano
  • Autor

> hmm wiesz co...oglądałem ten filtr na e-learnie do stilo i wydaje mi

> się że to jest jeden cały element czyli obudowa+

> rezonator...może więc poszukaj obudowy filtra powietrza do stilo

wiem już patrzyłem w eperze i widziałem, że to niby jedność, ale jakoś nie chce mi się znowu 300zł na puszkę filtra wydawać frown.gif

Napisano

Tak to stanowi jedną całość z obudowa filtra powietrza.

Dziwi mnie jednak że nie odczułeś tego że ta rura Ci tak dynda?

Moja rada - zaślep ją jakimś korkiem i zabezpiecz opaską. To jest bezpośrednio połączone z dolotem i w czasie jazdy ta rura zasysa wszystko wokół....

Chociaż jak się teraz zastanawiam nad tym to tam jednak powinno dmuchać (turbo), ssanie będzie tylko na jałowym.

Tak czy inaczej jak urwałem owy rezonator odczułem to od razu pod prawą nogą. Auto straciło moc. Już nie jechało a tylko toczyło się...

Po zaślepieniu nie widać różnicy w stosunku do stanu przed incydentem.

A na razie nie mam czasu zrobić naprawy, kupować nowego raczej nie będę...

Napisano
  • Autor

> A na razie nie mam czasu zrobić naprawy, kupować nowego raczej nie

> będę...

auto kupiłem jak się właśnie okazało już bez tego angryfire.gif

w jaki sposób to zatkałeś, gdzie upchnąłeś tą rurę confused.gif Czemu usunąłeś ten rezystor (sam się usunął)??

Napisano

> auto kupiłem jak się właśnie okazało już bez tego

> w jaki sposób to zatkałeś, gdzie upchnąłeś tą rurę Czemu usunąłeś

> ten rezystor (sam się usunął)??

To nie rezystor a rezonator smile.gif Chociaż niektórzy twierdzili że to zbiornik na olej/pary oleju z dolotu. W sumie nie wiadomo na 100 % ale nie jest to takie istotne.

Usunął się hmmmm.... sam a pomogła mu przesuwająca się poniżej nawierzchnia. Po prostu urwałem go na nierówności terenu smile.gif

Zaślepiłem czymś co akurat znalazłem w bagażniku, był to taki korek do mocowania siatki na zakupy w tymże bagażniku zeby.GIF Po zapięciu opaski trzyma się do dzisiaj. Rurę upchnąłem nad metalową belką przednią... prawie sama się tam usadowiła.

Jeśli będę montować ten rezonator po naprawie to chyba spróbuję go zamontować w innym miejscu. Oryginalnie strasznie zmniejsza prześwit pod autem i jest jako pierwszy do urwania gdy nie po osłony pod silnikiem.

A najlepiej zamontować osłonę, szczególnie alu smile.gif

Napisano
  • Autor

> A najlepiej zamontować osłonę, szczególnie alu

ok, dzięki za pomoc 20.GIFbow.gif. Też narazie tylko zaślepię tą rurę, a kiedyś może się kupi nową puszkę filtra mad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.