Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna nadsterowność Astry G

Featured Replies

Napisano

Nie wiem, jak powinna się zachowywac Astra G, ale moja jest dość silnie nadsterowna. To znaczy zimą zawsze najpierw przyczepność traci tył i auto dość mocno zacieśnia zakręt. Sprawdzałem to potem latem na mokrym i suchym asfalcie. To samo. Co może być przyczyną? Za kilka dni kończy mi się gwarancja i chciałbym jeszcze to zgłosić.

Napisano

1. opony

2. zbieżność a dokładniej jej brak

3. amortyzatory

4. luzy w zawieszeniu

Napisano

Większość samochodów jest nadsterowna, to bezpieczniejsze niż podsterowność, łatwiej wyprowadzić auto nadsterowne z poślizgu. Moja Astra też jest lekko nadsterowna, nie wiem, jak u ciebie to zjawisko jest silne, może za szybko wchodzisz w zakręty albo za mało gazu dodajesz na łuku? Próbowałem kiedyś dla dobra nauki jeździć po krętej drodze z włączonym tempomatem (stała prędkość) i tył auta latał jak chorągiewka. Nie da się.... Trzeba jeszcze na prostej przed zakrętem lekko przyhamować, ale cały zakręt brać na lekkim bądź mocniejszym przyśpieszaniu, zależnie od prędkości i promienia zakrętu. Tempomat tego nie potrafi. U mnie to nawyk i nie widzę problemu, auto jedzie jak tramwaj po szynach.

Ale być może z geometrią u Ciebie coś nie tak jest lub z tylnymi amorkami (wtedy właśnie tyłem zarzuca). Trzeba sprawdzić, głupio się zabić wiedząc o niesprawności auta.

Pozdr.

Napisano

A tak bez moralizowania...czy kolega zapoznał się z podstawami?

Wiki - nadsterowność

Nie zawsze to co nam się wydaje zależy od auta lecz od kierowcy

Napisano
  • Autor

Wiem, co to jest pod- i nadsterowność. Moja astra jest prawie tak nadsterowna jak Maluch, a znam Malucha dość dobrze. Czy tak ma być w Astrze G??

Dodam: Na śniegu na luzie jest silnie nadsterowna. Przy wchodzeniu z nogą na gazie (stała prędkość) też jest nadsterowna.

Napisano

Może warto się przyjżeć tylnym oponkom, bo wbrew ogólnym opiniom na tylnej osi opony powinny być lepsze.

Napisano
  • Autor

> Może warto się przyjżeć tylnym oponkom, bo wbrew ogólnym opiniom na

> tylnej osi opony powinny być lepsze.

Są w takim samym stanie wszystkie 4. Auto zachowuje się tak samo na letnich i zimowych.

Napisano

> Są w takim samym stanie wszystkie 4. Auto zachowuje się tak samo na

> letnich i zimowych.

No to nie pozostaje Ci nic innego jak sprawdzić dokładnie zawieszenie - tak jak kolega podawał wcześniej.

Możesz mieć w kilku miejscach nieznaczne luzy które w ostrym przechyle w zakręcie się sumują i auto leci jak chce a nie jak powinno.

Napisano
  • Autor

> No to nie pozostaje Ci nic innego jak sprawdzić dokładnie zawieszenie

> - tak jak kolega podawał wcześniej.

> Możesz mieć w kilku miejscach nieznaczne luzy które w ostrym

> przechyle w zakręcie się sumują i auto leci jak chce a nie jak

> powinno.

A jak zachowują się Wasze astry G? Są nad- czy podsterowne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.