Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chwalę się, wreszcie nabyłem pierwsze moto

Featured Replies

Napisano

Mój pomysł wzbudza kontrowersje wśród znajomych ale co tam, zaryzykowałem....

Kupiłem kilka dni temu Aprilie MX Pegaso 650 z 96 roku. Moto miało 3 właścicieli w Niemczech, średnia ich wieku 50 lat. Moto jest trochę zapuszczone, ma popękane plastiki, przycierki ale cena była zachęcająca. Technicznie ok. Baaardzo wygodny i zwrotny sprzęt do miasta, apetyt Rotaxa jest niewielki nawet przy dynamicznej jeździe. Silnik jest mało elastyczny, właściwie wcale nie jest elastyczny i trzeba się orobić lewą nogą... Wiedziałem o tym od początku ale po jazdach próbnych postanowiłem zaryzykować. Do końca sezonu mam zamiar jeździć bez większych wkładów finansowych. Przyjdą śniegi to się ją poskłada do kupy. Już widzę że będzie problem z częściami, jest do niej praktycznie wszystko i to w rozsądnych cenach lecz niestety NA ZAMÓWIENIE.

mam nadzieję że posłuży mi czas jakiś

Pozdrawiam Motokącikowiczów, od dziś zaglądam tu częsciej

Napisano

A niech się dobrze jeździ 20.GIF Braciak ma mniejszego brata 650tki - 125 grinser006.gif Fajne to to, ale jak mówisz, z częściami krucho, allegro itp... Masz jakieś namiary na przedstawicieli albo ciągaczy szpeju do aprili w okolicy?

Napisano

>...

> ...Technicznie ok.

>...

>Silnik jest mało elastyczny, właściwie

> wcale nie jest elastyczny i trzeba się orobić lewą nogą...

> Wiedziałem o tym od początku ale po jazdach próbnych

> postanowiłem zaryzykować. Do końca sezonu mam zamiar >jeździć bez

> większych wkładów finansowych...

Czegoś tu nie rozumiem, piszesz, że silnik jest w dobrym stanie technicznym a zaraz po tym, że nie jest elastyczny i coś o odbijaniu(?) lewa nogą...

Twierdzę, że ten silnik jest bardzo elastyczny i mocny, zresztą jak przystało na singla o pojemności 650ccm!

Jeśli w Twoim nabytku jest inaczej to może oznaczać tylko to, że masz problem i szykują się wydatki!

Napisano

> Mój pomysł wzbudza kontrowersje wśród znajomych ale co tam, zaryzykowałem....

> Kupiłem kilka dni temu Aprilie MX Pegaso 650 z 96 roku.

Pogratulować, też rozważałem Pegaso, ale wybrałem (przypadkiem) Freewinda. waytogo.gif Wrzuć jakieś zdjęcie aprilki. cfaniaczek.gif

Stety,niestety Suzuki też zbyt pospolite nie jest, więc dostęp do części też mam nie najlepszy, ale i samochód i motor mam unikatowe, więc już przywykłem. grinser006.gif Da sie z tym żyć. wink.gif

Do zobaczenia gdzieś na drodze. 30.GIF

Napisano

> Czegoś tu nie rozumiem, piszesz, że silnik jest w dobrym stanie

> technicznym a zaraz po tym, że nie jest elastyczny i coś o

> odbijaniu(?) lewa nogą...

Pewnie chodzi o wachlowanie biegami... palacz.gif

> Twierdzę, że ten silnik jest bardzo elastyczny i mocny, zresztą jak

> przystało na singla o pojemności 650ccm!

> Jeśli w Twoim nabytku jest inaczej to może oznaczać tylko to, że masz

> problem i szykują się wydatki!

W singlach trzeba bardzo pilnować poziomu oleum - może trochę mało i się już "przyciera"...? icon_rolleyes.gif

Napisano

>

> Stety,niestety Suzuki też zbyt pospolite nie jest, więc dostęp >do

> części też mam nie najlepszy, ale i samochód i motor mam

> unikatowe, więc już przywykłem. Da sie z tym żyć.

> Do zobaczenia gdzieś na drodze.

Co Ty za herezje wypisujesz?

Suzuki jest unikatowe???

Przecież w tym motocyklu pracuje silnik od DR 650 i jest BARDZO popularny, dostęp do części nieograniczony ale podobnie jak w innych wiele z nich nie leży na półce tylko trzeba zamawiać! Normalka!

Napisano

> Co Ty za herezje wypisujesz?

> Suzuki jest unikatowe???

> Przecież w tym motocyklu pracuje silnik od DR 650 i jest BARDZO

> popularny, dostęp do części nieograniczony ale podobnie jak w

> innych wiele z nich nie leży na półce tylko trzeba zamawiać!

> Normalka!

Powiadasz, to kup mi ślimak licznika (nie w aso za 530zł). Czy moto kończy sie na silniku? a choćby plastiki, tłumik czy sprężyny do amorka? To też jest od DR i jest BARDZO popularne/dostępne? cfaniaczek.gif uprzedzę Twe poszukiwania, na alledrogo jest trochę części, ale to jest jedna niekompletna maszyna i kilku rzeczy już nie ma.

BTW. Ile freewindów widziałeś na oczy? Kto zna ten model choćby ze słyszenia? cfaniaczek.gif

faktycznie...to samo co setki hornetów lub transalpów...pegaso też pewnie jeżdżą całe tabuny po PL sick.gif

Napisano

> Przyjdą śniegi to się ją poskłada

> do kupy. Już widzę że będzie problem z częściami, jest do niej

> praktycznie wszystko i to w rozsądnych cenach lecz niestety NA

> ZAMÓWIENIE.

ale w czym problem? w tym, że będziesz czekał na części? przecież przyjdą śniegi, więc jazdy nie będzie, to możesz czekać. a jeśli jesteś tak niecierpliwy, to zamawiaj już teraz - na zimę jak znalazł. cfaniaczek.gif do mojej yamaszki jest tak samo, chociaż ceny nie zawsze są atrakcyjne; zamawiam, po 3~4 tygodniach odbieram i OK.

Napisano

Miałem Pegaso 650. Jeżeli twój nie jest elastyczny to masz coś nie tak

Napisano

> W singlach trzeba bardzo pilnować poziomu oleum - może trochę mało i

> się już "przyciera"...?

w moim pegaso nie trzeba było robić dolewek między przeglądami zlosnik.gif

Napisano

> Powiadasz, to kup mi ślimak licznika (nie w aso za 530zł). Czy moto

> kończy sie na silniku? a choćby plastiki, tłumik czy sprężyny do

> amorka? To też jest od DR i jest BARDZO popularne/dostępne?

> uprzedzę Twe poszukiwania, na alledrogo jest trochę części, ale

> to jest jedna niekompletna maszyna i kilku rzeczy już nie ma.

> BTW. Ile freewindów widziałeś na oczy? Kto zna ten model choćby ze

> słyszenia?

> faktycznie...to samo co setki hornetów lub transalpów...pegaso też

> pewnie jeżdżą całe tabuny po PL

Z takim nastawieniem to na pewno cięzko ci cokolwiek kupic!

Jeśli szukacz czegokolwiek do Freewinda to najpierw popatrz w różnych katalogach czy dany element nie występuje w innych motocyklach, nawet innych marek.

Unifikacja części jest bardzo duża, gdyż każdy producent stara się wykorzystać maksimum części już istniejących na rynku.

Ty płaczesz nad brakiem części do Freewinda a inni doskonale sobie radzą z motocyklami z lat 80! hehe.gif

Niestety niektóre części trzeba kupić nowe i widzę, ze problemem u ciebie nie jest ich brak a cena jaką należy za nie zapłacić!

Na Allegro świat się nie konczy, trzeba się ruszyć i szukac w innych miejscach a nie tylko siedząc przed komputerem!

Co do ilości Freewindów które widziałem to był to jeden, na którym swojego czasu jeździłem i podobny zamierzałem kupić, ale chyba nie ilośś tu jest ważna?

Napisano

> Z takim nastawieniem to na pewno cięzko ci cokolwiek kupic!

> Jeśli szukacz czegokolwiek do Freewinda to najpierw popatrz w różnych

> katalogach czy dany element nie występuje w innych motocyklach,

> nawet innych marek.

Jakie jest to moje nastawienie? To Ty twierdzisz, że jest BARDZO dobry dostęp do części. Powiadasz katalogi i szukanie w innych markach...powiedz mi który motor ma takie plastiki jak freewind lub tylny tłumik (bo m.in. o tym pisałem w poprzednim poście) Generalnie pisałem, o tym, że jest to motorek mało spotykany, podobnie jak pegaso. I jest to jego duży plus (przynajmniej dla mnie...).

> Ty płaczesz nad brakiem części do Freewinda a inni doskonale sobie radzą z motocyklami z lat 80!

A gdzie ja płaczę nad brakiem części????????? sciana.gif Napisałem, że jest gorsza dostępność, a nie: "pomocy, nie mogę nic kupić do freewind;'a"...zacznij czytać ze zrozumieniem admin.gif Do volvo też łatwo nie jest, a jakoś od ponad 3 lat sobie radzę i "nie płaczę" nad kijową dostępnością części i co lepsze kupiłem drugie takie same.

> Niestety niektóre części trzeba kupić nowe i widzę, ze problemem u

> ciebie nie jest ich brak a cena jaką należy za nie zapłacić!

To znaczy, że jest słaba dostępność, jezeli są tylko drogie w aso. a tak wogóle to ślimak już mam zamontowany (i nawet sam go znalazłem, zamówiłem i zamontowałem) i nie płakałem na forum, że nie mogę kupić...

> Co do ilości Freewindów które widziałem to był to jeden, na którym

> swojego czasu jeździłem i podobny zamierzałem kupić, ale chyba

> nie ilośś tu jest ważna?

I w związku z tym uważasz, że jest to pospolity motor i nie ma w nim nic z unikatowości, pomimo tego, że widziałeś jeden. Dlatego, że jest suzuki to jest pospolity? a moje volvo też nie jest unikatowe, bo to volvo a nie TVR? rotfl.gif

END offtopic.gif

Napisano

>...

> lub tylny tłumik (bo m.in. o tym pisałem w poprzednim poście)

>

Hmmm, zastanawiam się w którym miejscu może być w Freewindzie przedni tłumik? hehe.gif

>...

> I w związku z tym uważasz, że jest to pospolity motor i nie ma >w nim

> nic z unikatowości,

Uważam. że nie jest to motocykl pospolity, podobnie jak wiele innych w Polsce ale nie ma nic wspólnego z unikatem!

"Unikat" to słowo zbyt duże jak na ten motocykl.

Był produkowany wiele lat i to stosunkowo nie dawno więc sporo tego jeździ po świecie, a że mało ich na Allegro, no cóż. jak wczesniej pisałem na Allegro nie kończy się świat.

Pszukaj w Googlach ile tego ludzie oferują do sprzedaży w różnych komisach i giełdach w samej tylko Polsce.

Jeśli dodasz do tego pisma ogłoszeniowe to zrobi się niezły wybór.

Napisano
  • Autor

> Czegoś tu nie rozumiem, piszesz, że silnik jest w dobrym stanie

> technicznym a zaraz po tym, że nie jest elastyczny i coś o

> odbijaniu(?) lewa nogą...

> Twierdzę, że ten silnik jest bardzo elastyczny i mocny, zresztą jak

> przystało na singla o pojemności 650ccm!

> Jeśli w Twoim nabytku jest inaczej to może oznaczać tylko to, że masz

> problem i szykują się wydatki!

napisałem orobić (czyt; napracować). Motocykl płynnie pracuje od 3500 obrotów, nie miałem dotąd żadnego doświadczenia z takimi jak w pegaso silnikami, ujeżdżałem sporadycznie cb400 i zxr750 więc może stąd takie (subiektywne) odczucia zeby.GIF. Moto nie miało żadych regulacji, biorę się za to w przyszłym tygodniu... Dam znac czy to coś pomogło, napewno skład mieszanki jest do regulacji bo go zalewa.

Napisano
  • Autor

> ale w czym problem? w tym, że będziesz czekał na części? przecież

> przyjdą śniegi, więc jazdy nie będzie, to możesz czekać. a jeśli

> jesteś tak niecierpliwy, to zamawiaj już teraz - na zimę jak

> znalazł. do mojej yamaszki jest tak samo, chociaż ceny nie

> zawsze są atrakcyjne; zamawiam, po 3~4 tygodniach odbieram i OK.

tak też będzie, już zaczynam kompletować graty zeby.GIF

Napisano

> napisałem orobić (czyt; napracować). Motocykl płynnie pracuje od 3500

> obrotów, nie miałem dotąd żadnego doświadczenia z takimi jak w

> pegaso silnikami, ujeżdżałem sporadycznie cb400 i zxr750 więc

> może stąd takie (subiektywne) odczucia .

Fakt, że po przesiadce z jakiegoś 2 - 4 cylindrowca na singla, można początkowo odnieść wrażenie mniejszej elastyczności, lecz bierze się to stąd, że w np. czwórce rzędowej można śmiało jeździc na 5 biegu już od 50km. a w singlu ta prędkość jednak musi byc większa bo występuje szkodliwe szarpanie. Generalnie dolne biegi sprawiają wrażenie krótszych Jednak kopyto przy starcie praktycznie już od wolnych obrotów, dluga i "mocna" trójka to jest to!

Piszę ogólnie o singlach dużej pojemności, na tym Rotaxie nie miałem przyjemności jeździć lecz sądząc po "papierowych" parametrach nie rożni się znacznie od innych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.