Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A ja wiem jak działa przepływomierz!

Featured Replies

Napisano

Właśnie posiadłem wiedze co tak naprawde mierzy przepływomierz. Czy wszyscy tu są tacy mądrzy czy tylko ja? smile.gif P.S. Dziękuje za odpowiedzi typu:"przepływomierz mierzy ilość powietrza",.. wiadomo,..ale chodzi o to jak?!

Napisano

Jak wiesz to sie podziel , a nie tak , chociaz zapewne ma czujniku we/wy i poprzez przeliczenie predkosci przeplywu wylicza sobie mase

Napisano

> Właśnie posiadłem wiedze co tak naprawde mierzy przepływomierz. Czy

> wszyscy tu są tacy mądrzy czy tylko ja? P.S. Dziękuje za

> odpowiedzi typu:"przepływomierz mierzy ilość powietrza",..

> wiadomo,..ale chodzi o to jak?!

Akurat w JTD sygnał na wyjściu przepływomierza typu HFM nie jest odzwierciedleniem ilości powietrza przepływającego przez niego tylko masy 270751858-jezyk.gif

Przepływomierze objętościowe - np. klapkowy nie są już od kilku lat stosowane .

Napisano
  • Autor

> spamujemy na ssp

> a o co Ci biega?

Jaki spam?!..i o nic mi nie biega. Poprostu wyczytałem w pewnej publikacji bosch'a jak to działa i dosyć mnie to zaskoczyło. smile.gif

No więc: sam czujnik składa się z dwóch punktów pomiaru temperatury przedzielonych grzałką ( wszystko oczywiście w miniaturowej skali ). Kiedy nie ma przepływu powietrza oba punkty pomiaru temperatury mają tą samą temperature. Ale kiedy zaczyna się ruch (opływ) powietrza, to najpierw to powietrze opływa punkt pomiaru temp. nr.1 i go schładza. Potem opływa grzałke i sie ogrzewa ( powietrze). Potem to ogrzane powietrze opływa i podgrzewa punkt pomiaru temp. nr. 2. W zależności od masy powietrza opływającej cały czujnik mamy większą lub mniejszą różnice temperatur pomiędzy punktami pomiarowymi nr.1 i 2. Dalej komputer już wie jak to zinterpretować. Proste i genialne ! old.gif

Napisano
  • Autor

> to dlaczego takie drogie i tak zawodne

Zasada działania prosta- konstrukcja z pewnością nie smile.gif

I jeszcze małe sprostowanie. Interpretacja różnicy temperatur z czujników dokonana jest z pewnością już w układzie elektronicznym przepływomierza i zamieniona w jakąś wartość napięcia, a nie w kompie samochodu. W przeczytanym materiale nie było to opisane, ale pomyślałem sobie, ze skoro z przepływomierza wychodzi tylko jeden styk sygnałowy to nie moze on zawierac informacji o dwóch różnych temperaturach tylko już przetworzony sygnał na konkretne napięcie. Dopiero to napięcie EDC odczytuje jako jakąś tam mase powietrza.

Napisano
  • Autor

Chyba za dużo czytam smile.gif

Właśnie znalazłem inną zasade działania przepływomierza.

A mianowicie jest mały element grzejny, który stara się utrzymać stabilną i konkretną temperature. Czym więcej opływa go powietrza tym bardziej sie schładza i tym więcej prądu potrzebuje na dogrzanie się do "swojej" założonej temperatury. I ten prąd przetwarzany jest na informacje o masie przepływającego powietrza. Mam nadzieje, że już nic więcej nie znajde smile.gif

P.S. Która koncepcja bardziej Was przekonuje? smile.gif

Napisano

Może to ok.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem dlaczego, ale mnie przekonuje wersja Modulatora

I słusznie,..bo są tam obie koncepcje o których wspomniałem.

Napisano

> Może to

W JTD - tak jak już zresztą wcześniej napisałem - zastosowano przepływomierze masowe Boscha typu HFM czyli z tzw. goracym filmem .

Trochę więcej na ten temat można poczytać TUTAJ .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.