Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rysy na tulei cylindra

Featured Replies

Napisano

Witam !!

Od pewnego czasu trapiła mnie w moim aucie jedna rzecz, pokazywał się olej w płynie chłodniczym. Została sprawdzona chłodniczka oleju, okazała się szczelna więc padło na walniętą uszczelkę pod głowicą. Po demontażu głowicy moim oczom ukazał się taki widok icon_eek.gif

281184210-IMG_0029.jpg

281184210-IMG_0030.jpg

Wyraźnie uszkodzona uszczelka na pierwszym cylindrze, głowica pojechała do sprawdzenia do Łomianek, okazała się szczelna, jutro czeka ją jeszcze planowanie, wymiana uszczelniaczy na zaworach oraz regulacja luzów zaworowych. Dzisiaj po pracy wziąłem się za czyszczenie bloku cylindrów i martwi mnie jedna rzecz, rysy na tulei pierwszego cylindra, delikatne wypalenia tłoka(zaznaczone czerwonym kwadratem) oraz wyraźnie większy luz tłoka niż w przypadku trzech pozostałych.

281184210-IMG_0038.jpg

281184210-IMG_0042.jpg

Na wszystkich czterech cylindrach progi są minimalne. Nie wiem czy teraz wymieniać ten pierwszy tłok ale przy tych rysach na tulei nie wiem czy jest sens czy to zostawić tak jak jest w tej chwili. Samochód do czasu rozbiórki uruchamiał się na dotyk i nie zużywał zbyt dużo paliwa. Ubywało troszkę oleju ale to raczej przez mały wyciek na uszczelce pokrywy zaworów.

Edit:

Auto kupiłem z uszkodzoną pompą wodną, schodził przez nią płyn i przypuszczam że poprzedni właściciel przegrzał silnik a konkretnie pierwszy cylinder. Mam nadzieje że gdzieś nie jest pęknięty blok i olej do płynu dostawał się tą uszczelką pod głowicą.

post-19618-14352496157701_thumb.jpg

Napisano

Witam

Jednak niezbedny bedzie szlif cylindra, bo rys jest zbyt duzo i sa dosyc glebokie (tragedii nie ma, ale nowe pierscienie dlugo nie pochodza). Najlepsza sytuacja dla silnika byloby przeszlifowanie wszystkich cylindrow na pierwszy wymiar naprawczy, ale dopuszczalne jest zastosowanie pierwszego wymiaru na jednym cylindrze. Jezeli tloki nie sa drogie, mozesz zastanowic sie nad wymiana wszystkich, oczywiscie sa to wzgledy ekomoniczne.

Pozdrawiam

Napisano

A nie mierzyłeś mu ciśnienia sprężania wcześniej ?

Powiedziałbym że nie ma tragedii al z ciekawości chociażby wyjąłbym ten pierwszy tłok i zobaczył co tam słychać z pierścieniami..

Napisano
  • Autor

Ciśnienia sprężania wcześniej nie mierzyłem bo w sumie nic nie wskazywało na to że jest coś nie tak z pierwszym cylindrem, teraz po zdjęciu głowicy wiem że powinienem to zrobić. Sprawdziłem jeszcze szczelinomierzem(wiem że tak nie powinno się mierzyć luzów tłok-cylinder zlosnik.gif) bo nic innego nie miałem pod ręką jakie są luzy między tłokami i tuleją. Na 2,3 i 4 cylindrze wchodzi czubek listka 0.3 mm a na pierwszym 0.45 mm. Szlif cylindrów w tym silniku nie wiem czy jest opłacalny i czy lepiej nie kupić drugi silnik beksa.gif

Napisano

Hmm, kupno nowego silnika ma sens tylko wtedy gdy:

1. kupujesz silnik od kogos, kto moze zareczyc glowa i reszta czlonkow swoego ciala o jego dobrym stanie, ew, mozesz go sprawdzic w dzialaniu przed kupnem (np w rozbitym wozie).

2. kupujesz silnik (tzw dół, słupek bez glowicy i mozesz wtedy sprawdzic namacalnie jego stan (jest wtedy taniej niz za silnik kompletny).

Mamy taki przypadek na warsztacie. Skladamy silnik 602 Mercedesa 2,5 l Diesel 5 cylindrow, i klient zdecydowal sie na jego remont (wymiana tlokow i pierscieni, wymiana jednej tulei cylindrowej, bo byla strasznie zrysowana;Twoej rysy to nic przy tym...), poniewaz caly silnik kosztowal dana kwote, a wyremontowanie silnika klienta niecaly 1000 PLN wiecej. Tu wlasnie powstaje dylemat: czy chcesz kupic uzywke w niewiadomym stanie (oczywiscie sprzedawca mowi ze swietny motor i td.) czy zrobic powazny remont przy nieduzym w koncu doinwestowaniu, ale w pelnej swiadomosci, ze wszystko co niezbedne zostalo wymienione i zrobione uczciwie...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czyli jak dobrze rozumiem albo zostawić tak jak jest albo robić szlif pierwszej tulei i dopasować do niego tłok i pierścienie. Sama wymiana tłoka i pierścieni przy tych rysach raczej nie ma sensu ??

Napisano

Czy rozgrzałeś chłodniczkę oleju??? i wtedy sprawdziłeś??? bo na zimno to i moja padnięta ma mikropęknięcie i minimalnie pokazywał się olej w płynie chłodniczym!!! trzyma czyli nie puszcza powietrza jak ją "napompujesz powietrzem". MUSI być rozgrzany olej i woda i wtedy możesz ją sprawdzić. Jak sprawdzono Ci chłodniczkę????

Napisano

> Czyli jak dobrze rozumiem albo zostawić tak jak jest albo robić szlif

> pierwszej tulei i dopasować do niego tłok i pierścienie. Sama

> wymiana tłoka i pierścieni przy tych rysach raczej nie ma sensu

> ??

Absolutnie nie ma sensu, raz ze nowy tlok trzeba spasowac do tulei cylindrowej (ktora w wyniku zuzycia jest zowalizowana, wiec nowy, okragly tlok na pewno w niej sie zatrze), a drugie to rysy na gladzi. Jesli sa naprawde delikatne, to jeszcze przejdzie wymian apierscieni bez wymiany tloka, z tego co widzie to juz niesttety tylko szlif i nowy tlok z pierscieniami. W takim wypadku i tak trzeba rozebrac silnik, wiec warto sprawdzic (pomierzyc czopy walu korbowego, ewentualnie przeszlifowac wal i dac nowe, nadwymiarowe panewki, dobry warsztat, ktory obrabia glowice i bloki sam stwierdzi, czy jest koniecznosc ). Oczywiscie w takim przypadku nie warto zalowac kasy na wszelkie nowe uszczelniacze i uszczelki.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Sprawdzano to w warsztacie więc nie wiem jak oni to sprawdzali, ale twierdzili że jest szczelna. Uszczelkę i tak musiałem wymienić bo jak widać na zdjęciach były przedmuchy, po złożeniu wszystkiego do kupy okaże się czy olej będzie się pojawiał dalej czy nie.

Napisano

ja bym nic nie ruszał.

tragedii nie ma

oleju nie brał to i narazie brał nie będzie

skoro zapalał, to tym bardziej jestem za nic nie robieniem.

szkoda pakować się w koszty, jeśli prócz oleju w wodzie reszta była ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.