Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik story

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem, że o klimie było już "prawie" wszystko, potrzebuję tylko paru konkretów; więc treściwie w paru punktach; z góry dzięki za porady:

1) niespodziewanie przestała działać klima; odwiedziłem serwis; wykonano usługę: sprawdzenie szczelności + wymiana czynnika + dezynfekcja - odebrałem Stilo z komentarzem:

układ jest szczelny, było tylko 90g czynnika, teraz jest OK, ze względu na dezynfekcję prośba o nie uruchamianie klimy przez 24h bo tak trzeba...

2) minęła doba.. i klima nie uruchomiła się; powrót do serwisu i... stwierdzono, że jest dziurawa słynna rurka

teraz pytania:

1) czy aparatura do sprawdzania ciśnienia układu może nie wykryć dziurawej rurki??? (wg serwisu - dziura może być tak mała, że to możliwe)

2) będę tę rurkę wymieniał i.... czy możliwy jest demontaż starej rurki, tak aby ją zabrać, potem nie wiem zespawać czy co? i mieć na wszelki wypadek na wymianę na przyszłość?

PS

jak wracałem, to na wybojach włączył mi się airbag failure sciana.gif

nie ma to jak "trzynasty"

Napisano

> względu na dezynfekcję prośba o nie uruchamianie klimy przez 24h

> bo tak trzeba...

A po wymianie oleju proszę nie uruchamiac silnika przez kilka godzin spineyes.gif

Gdyby istotnie prawdziwe było to zalecenie co do klimy,

to oznacza to że usługa nie została zakończona i na ciebie przerzucają

odpowiedzialność za jej skuteczność.

Napisano

> 1) czy aparatura do sprawdzania ciśnienia układu może nie

wykryć

> dziurawej rurki??? (wg serwisu - dziura może być tak mała, że

>to możliwe)

I co po dobie aparatura zmądrzała i wykryła nieszczelność.Leją wodę nie sprawdzali

szczelności.

> 2) będę tę rurkę wymieniał i.... czy możliwy jest demontaż starej

> rurki, tak aby ją zabrać, potem nie wiem zespawać czy co? i mieć

> na wszelki wypadek na wymianę na przyszłość?

Rurkę możesz zabrać na pamiątkę a nawet i pospawać.Swoją po wymiane też dostałem.

Napisano

U mnie też maszyna po zrobieniu próżni nie wykrywała nieszczelności. A ta jednak była i to spora, bo już na drugi dzień klima nie działała. Dopiero marker UV wskazał dziurę w chłodnicy. Po wymianie jest git. A z rurką też miałem problemy (jeśli to o tej mowa), zepsuty był zaworek z kulką i nie dało się podłączyć maszyny. Zaworek niewymienialny - wymieniono całą rurę.

Napisano

kiedyś bawiłem sie w to zawodowo ( założyłem kilkadziesiąt klimatyzacji w nowych autach - Toyota/ oraz serwisowałem Volvo )wiec wiem, że:

Jeśli test szczelności jest przeprowadzony zbyt szybko to można nie wykryć nieszczelności układu...

Klime po napełnieniu można włączyć od razu old.gif

Napisano

Juz na kilku samochodach przekonałem się, że te automaty do obsługi klimy sprawdzają szczelność, ale słabo. Małych nieszczelności nie wykryją. Dlatego warto korzystaś z serwisów, które szczelność sprawdzają inaczej,... chyba obecnie najmodniejszy jest test azotem(?,.. jeśli nic nie pokręciłem smile.gif )

Napisano
  • Autor

Tak czy inaczej:

rurka wymieniona

czynnik nowy gratis

przy okazji gratis wymazany nieszczęsny błąd airbaga

(poprawiono kostkę za schowkiem po stronie pasażera)

wszystko działo się w EUROMOBIL

koniec końców z całości obsługi jestem usatysfakcjonowany

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.