Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto mam problem z parowaniem szyb po deszczu w astrze F ??

Featured Replies

Napisano

Witam,

pytanko jak w temacie... Miałem taki problem ale sobie z nim poradziłem, mianowicie linię gdzie plastikowe podszybie teoretycznie przylega do szyby przedniej posmarowałem czarnym silikonem. Efekt jest taki ze teraz nawet po dużej ulewie szyby w aucie nie parują, przedtem nawet po mżawce parowały. Niby uszczelka podszybia dolegała, ale chyba nie wystarczająco mocno i woda leciała na filtr nawiewu... cool.gif

Napisano

Muszę cię zmartwić ale ameryki nie odkryłeś. O kolejnych miejscach wartych uwagi przy parowaniu szyb można poczytać >>tutaj<<

Napisano
  • Autor

> Muszę cię zmartwić ale ameryki nie odkryłeś. O kolejnych miejscach

> wartych uwagi przy parowaniu szyb można poczytać >>tutaj

Wiem, ale moja radość jest tak wielka, ze musiałem się tym podzielić... smile.gif

Napisano

Witam!

Cieszymy sie z Toba biglaugh.gif

Ale patrzac na rocznik Twojego bolida to troche pozno sie za to zabrales 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

Nom, trochę tak... Sprzęt stary ale jary, więc trzeba pieścić a jak to mówią 'lepiej późno iż wcale' smile.gif

Napisano

> Nom, trochę tak... Sprzęt stary ale jary, więc trzeba pieścić a jak

> to mówią 'lepiej późno iż wcale'

Nie przejmuj sie ja po 7 latach uszczelnilem.

Napisano

> Nie przejmuj sie ja po 7 latach uszczelnilem.

A ja owszem... rozebrałem wszystko, wyczyściłem zalegający syf, zrobiłem kilka fotek i złożyłem tak jak było.

Nigdy nie miałem problemów z parowaniem szyb zlosnik.gif

P.S. Zabawne są te "rzepy" hahaha.gif

281196219-podsz.JPG

post-79818-14352496227704_thumb.jpg

Napisano

A ja mam kolejny model Astry i problem jest ten sam, parowanie szyb. Wymieniłem Filtr przeciwpyłkowy i jest narazie dobrze, tylko czuć w środku nieprzyjemny zapach i czuć jakąś taką parówę, tak jakby miało się na deszcz zanościć, czyli duszno w samochodzie. Ma ktoś lekarstwo? screwy.gif

Napisano

Proponuję podwiesic ten watek pod "OPONY,ZAROWKI..." zeby pisać wnim na temat filtrow PP, wilgoci i parowania szyb aby nie zakładać co roku nowych tematów i zasmiecać forum... mod.gif

Napisano

> czuć w środku nieprzyjemny zapach i czuć jakąś taką parówę,

No to trzeba jeszcze raz rozebrać i zrobić czyszczenie kanałów.

Prawdopodobnie nazbierało się trochę materiału organicznego typu liście oraz inne drobiny i jak jest wilgotno to po prostu zaczyna to gnić.

Na potwierdzenie fotka Twojej obudowy filterka PP:

281211303-nawastg.JPG

Ja obstawiam, że to jest ogonek liścia wink.gif

post-79818-14352496318062_thumb.jpg

Napisano

> Witam,

> pytanko jak w temacie... Miałem taki problem ale sobie z nim

> poradziłem, mianowicie linię gdzie plastikowe podszybie

> teoretycznie przylega do szyby przedniej posmarowałem czarnym

> silikonem. Efekt jest taki ze teraz nawet po dużej ulewie szyby

> w aucie nie parują, przedtem nawet po mżawce parowały. Niby

> uszczelka podszybia dolegała, ale chyba nie wystarczająco mocno

> i woda leciała na filtr nawiewu...

A mi podszybie miejscami nie dolega do szyby ale nie mam problemu z parowaniem szyb 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> A mi podszybie miejscami nie dolega do szyby ale nie mam problemu z

> parowaniem szyb

ja zauważyłem ze w trakcie dużego deszczy, szyby mi wogóle nie parują..

od razu skrapla się woda na szybach frown.gif dzisija się zabiorę za przeglądanie powodów takiego stanu rzeczy

Napisano

> Ma ktoś lekarstwo?

Witam

miałem podobnie , martwiłem się bo duszno itp ... aż któregoś dnia eureka !!!! miałem właczony obieg wewnętrzny. hehe.gif

pozdrawiam

Napisano

> Ja obstawiam, że to jest ogonek liścia

No dobrze, tylko jak się tam dostać??? Włożyłem tam, przed założeniem filtra, rurę od odkurzacza... to nie wystarczy?

Napisano

> No dobrze, tylko jak się tam dostać??? Włożyłem tam, przed założeniem

> filtra, rurę od odkurzacza... to nie wystarczy?

No jak widać nie wystarczyło skoro liście zostały wink.gif Albo spróbować jeszcze raz dokładniej odkurzaczem albo jeśli masz więcej czasu to porozbieraj oslabiony.gif

pozdro

Napisano

> jeszcze raz dokładniej odkurzaczem albo jeśli masz więcej czasu

> to porozbieraj

> pozdro

Wezmę mocniejszy odkurzacz smile.gif może podziała...

Napisano

> Wezmę mocniejszy odkurzacz może podziała...

waytogo.gif myślę że jak się przyłożysz to będzie dobrze. Tylko nie wyciągnij wentylatora temtędy hehe.gif

pozdro ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Powiem tak.

Filtr PP wymieniony, rurki przeczyszczone, ale nadal w czasie jazdy szyby parują frown.gif. Otwieram okno, aby para zeszła, ale idzie zima i zaczyna mi się to nie podobać frown.gif

Napisano

a obieg wewnetrzny jest wylaczony?? tzn. przycisk pewnie jest wylaczony tylko czy klapki nad wentylatorem sa w pozycji otwartej??

druga mozliwosc ze masz wilgoc pod dywanikami i to wszystko paruje... wink.gif

Napisano

Witam

Przy okazji rozbierania mojego pojazdu na czynniki pierwsze postanowilem wyeliminowac pewien objaw, ktory zauwazylem juz wczesniej: mokra wykladzina wygluszajaca (pianka) pod nogami kierowcy i pasazera. Idac w gore sciany grodziowej stwierdzilem, ze woda mogla dostawac sie przez dwa miejsca: luzna zaslepka w podlodze od strony pasazera i sztywne uszczelki ramki filtra PP. Uszczelki wymienilem na nowe (oczywiscie nieoryginalne - gumowa uszczelka do okien), a zaslepke wkleilem masa uszczelniajaca do karoserii. Nastepnie podrzucilem pod pianke drewniane klocki i schnie (na razie nie jezdze, poniewaz brakuje istotnych organow sterowania, ale wyschnie sobie elegancko)

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...
Napisano

I już wszystko wiem.

Astra G, parowanie szyb, obieg wewnętrzny.

Polecam każdemu sprawdzenie klapki przy wentylatorze. U mnie zatrzymała się na obiegu zamkniętym i nie wpuszczała powietrza z zewnątrz. Za to odpowiedzialna jest taka kolista część za schowkiem od strony pasażera.

Ta kolista klapka nie reagowała na przycisk obiegu wewnętrzenego. Potraktowałem ją w następujący sposób.

Jest tam po lewej stronie taki plastikowy pałączek, łączący silniczek z tą kulistą klapką. Poprostu ten pałączek zdjąłem i ustawiłem klapkę ręcznie tak, aby powietrze wpadało do wentylatora z zewnątrz.

Nie mam już problemu z parowaniem zlosnik.gif

Napisano

> Nie mam już problemu z parowaniem

Koledzy już dosyć dawno zwracali Ci uwagę na sprawość obiegu wewnętrznego. Z tego co napisałeś wynika, że wyleczyłeś objaw. Natomiast przyczyna twoich kłopotów czeka na lekarstwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.