Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno astry proszę o pomoc w ocenieniu awarii.

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Zakupiłem w Niemczech astra 94 rok , 140 tyś. przejechane silnik 1.6, ale ostatnie 3 lata astra stała w garażu. Wczoraj pojechałem ją odebrać, ze względu na kilometry , postanowiłem że przejadę nią 20 km do kuzyna i tam wymienie wszystkie płyny , tak jak radził właściciel i dopiero potem wrócę nią do PL. Astra po małych problemach zapaliła. silnik chodził naprawdę dobrze , wiem bo kiedyś miałem już asterke, Kłopoty zaczęły się kiedy ruszyłem , na wyższych silnik głośno chodził , z początku myślałem ze to tłumik , ale przypomniało mi się że w starej astrze raz jak wyciekło dużo oleju , to tak chodził , miałem w zapasie olej , więc chciałem dolać , odkręciłem korek od silnika , na chodzie , a tutaj jak przeciąg takie powietrze z silnika szło , z taką siłą, zgasiłem dolałem trochę oleju , więcej nie mogłem gdyż na bagnecie było normalny poziom. po czym ruszyłem w dalszą drogę. Przekraczając 100 km/h silnik chodził głośniej jednak do 100 km , chodził całkiem przyzwoicie, więc myślałem że sie doturlam te 20 km. Jednak po około 15 km , temperatura skoczyła do 100 stopni, zapaliła się kontrolka oleju a po chwili coś buchnęło , zobaczyłem w lusterku że coś odleciało( ewentualnie był to mały kłąb dymu ) ale potem na pewno widziałem lusterku duży kłąb dymu z mojego podwozia. Samochód został scholowany na parking do mechanika. Ale on to oceni dopiero jutro ewentualni pojutrze. W związku z tym zwracam się tutaj o pomoc, czy ktoś wie co to może być , oraz czy może być to skutkiem starego oleju .Zapomniałem dodać że uszczelki , jak mówi właściciel były wymienia około pół roku przed odstawieniem auta. Zastanawiają mnie jednak dwie rzeczy , że druga uszczelka od góry , to był silikon , oraz te wydmuchy po odkręceniu korka od oleju , może to jednak właściciel chciał coś ukryć. Proszę o pomoc bo to bardzo ważne dla mnie z góry.

Napisano

jechałeś z tą palącą się kontrolką oleju?

silnik sam stanął a potem nie miał siły przekręcić, czy ty go wyłączyłęś? da rade teraz obrócić rozrusznikiem?

sprawdziłeś poziom oleju zanim się ruszyłeś z garażu?

była woda w zbiorniczku wyrównawczym?

spodziewaj się najgorszego crazy.gif

jak wygląda olej? normalnie/ biały/ czarny jak smoła?

trza zdjąc glowice i juz coś bedzie widać

Napisano
  • Autor

> jechałeś z tą palącą się kontrolką oleju?

> silnik sam stanął a potem nie miał siły przekręcić, czy ty go

> wyłączyłęś? da rade teraz obrócić rozrusznikiem?

> sprawdziłeś poziom oleju zanim się ruszyłeś z garażu?

> była woda w zbiorniczku wyrównawczym?

> spodziewaj się najgorszego

> jak wygląda olej? normalnie/ biały/ czarny jak smoła?

> trza zdjąc glowice i juz coś bedzie widać

Witam!!

Kontrolka się zapaliła na 1 sek., to już jak silnik zaczął całkiem głośno chodzić , po czym zgasła i było bum , dodam żę było t o na prostej drodze, silnik po "bum" zgasł i go już nie zapalałem , tak poziom był na normalnym , poziome, dlatego nie mogłem dolać za dużo do tego starego oleju na te 20 km . Woda tzn. płyn był w zbiorniczku wyrównawczym. Olej raczej był barwy ciemnej.

A co do tego historii z wymianą uszczelek w silniku , oraz z faktem żę auto stało 3 lata, czy może to być powód stania 3 lata , czy raczej sprzedający chciał coś ukryć.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!!

Napisano

przez trzy lata nie ruszania silnika mogło się w nim sporo stać.

Poczekaj jak mechanik zdejmie głowice to bedzie jakis pogląd na sprawe.

Niekoniecznie właściciel chcial cie oszukać, choć jest spore prawdopodobieństwo

Napisano

Wg mnie kupiłeś niezłego rzęcha jak nie przejechał 20km. Ten 3 letni postój to na pewno z przyczyn zarżniętego silnka a nie ot tak sobie. Ktoś pozbył się złomu frown.gif

Kupowałeś w ciemno? Zamiast najpierw się z właścicielem przejechać sie i posprawdzać wszystkio? Bez sensu.

Napisano

> Wg mnie kupiłeś niezłego rzęcha jak nie przejechał 20km. Ten 3 letni

> postój to na pewno z przyczyn zarżniętego silnka a nie ot tak

> sobie. Ktoś pozbył się złomu

> Kupowałeś w ciemno? Zamiast najpierw się z właścicielem przejechać

> sie i posprawdzać wszystkio? Bez sensu.

Do tak starego auta nie kupi całego silnika za 500 zł na złomie?

Napisano

> Do tak starego auta nie kupi całego silnika za 500 zł na złomie?

Kupi, ale złom

Napisano

> Wg mnie kupiłeś niezłego rzęcha jak nie przejechał 20km. Ten 3 letni

> postój to na pewno z przyczyn zarżniętego silnka a nie ot tak

> sobie. Ktoś pozbył się złomu

> Kupowałeś w ciemno? Zamiast najpierw się z właścicielem przejechać

> sie i posprawdzać wszystkio? Bez sensu.

Teraz nie chodzi o to jak kupował i co kupował.Raczej trzeba człowiekowi pomóc i taki był cel jego posta.

Z tym , że "na odległość" to trudno niestety zdiagnozować.

Zaglądałeś do zbiorniczka płynu po zatrzymaniu się?

Może UPG powiedziała good bye?

Napisano

> Kupi, ale złom

Może się uda znaleźć jednostkę napędową, która bez przygód pojeździ kilkadziesiąt km i nie stanie w polu hahaha.gif

Najgorsi są są spece co kupują na szrotach układy hamulcowe, kiewonicze lub zawieszenie (ja bym takiemu dał tuk.gif ... może by zmądrzał).

Napisano

Witam

Bez przesady z tym zlomem, jak poszuka to calkiem przyzwoity silnik bez osprzetu kupi za ok 700 PLN, a sam dol ponizej 500 PLN (przynajmniej widac, w jakim stanie sa tloki i tuleje cylindrów).

pozdrawiam

Napisano

> A ile kosztuje nie-złom?

Nie wiem. Ale napewno na złomowisku nie polecałbym kupować silnika. Skąd można wiedzieć w jakim jest stanie ??

Można wydać te 500 zł i zostać z dwoma silnikami które można oddać na złom za ok. 100 zł

Napisano

Obadaj co mogło zrobić to bum. Czy dolot i wydech są całe.

Weź klucz, złap za śrubę która trzyma koło pasowe do wału korbowego i spróbuj zakręcić ręcznie wałem (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Jeśli się nie ruszy to szukaj drugiego silnika. Jeśli się da, to wykręć świece i zrób tak parę obrotów (sprawdź przy okazji czy pasek rozrządu jest cały). Jeśli będzie się gładko obracał to jest szansa na odratowanie.

Potem trzeba zdjąć miskę olejową i pokrywę rozrządu i sprawdzić czy wszystko jest na swoim miejscu. Jeśli nic się nie urwało, nie pękło i wały korbowy i rozrządu się obracają to można spróbować zakręcić rozrusznikiem. Oczywiście po zalaniu olejem. Najlepiej po podłączeniu manometru w miejsce czujnika oleju.

W najbardziej optymistycznym wariancie bum mogło być strzałem w dolot.

W najbardziej optymistycznym... frown.gif

Napisano

> Nie wiem. Ale napewno na złomowisku nie polecałbym kupować silnika.

> Skąd można wiedzieć w jakim jest stanie ??

> Można wydać te 500 zł i zostać z dwoma silnikami które można oddać na

> złom za ok. 100 zł

Dają gwarancję, że np silnik ma przejechane 150kkm dają się przejechać autem a później wyciągają silnik i ci go sprzedają, tak kolega kupował do omegi silnik i smigał aż miło

Napisano

> Dają gwarancję, że np silnik ma przejechane 150kkm dają się

> przejechać autem a później wyciągają silnik i ci go sprzedają,

> tak kolega kupował do omegi silnik i smigał aż miło

A co z silnikami z rozbitków?

Napisano

> A co z silnikami z rozbitków?

z rozbitków? różnie... w większośc taki własnie rozbitek stoi już jakiś czas zanim ktoś się nim zainteresuje

Napisano

> A co z silnikami z rozbitków?

Generalnie chodzi o to, że sprzedający daje gwarancję na sprzedawany silnik i jak coś jest z nim nie tak to po prostu zwracasz, niestety kosztu robocizny nikt nie zwraca. Nie spotkałem się żeby silnik z auta z niemiec był zajechany, a dość dużo widziałem aut ze wstawionymi silnikami. Wiadomo nie są to nowe silniki ale dają radę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.