Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak powinno być podpięte ogrzewanie parownika?

Featured Replies

Napisano

> ...w szereg z małym obiegiem, czy równolegle na nagrzewnicy?

w szereg, szybciej dostanie temperatury

Napisano

Obydwa sposoby są praktykowane, zależnie od konstrukcji układu chłodzenia. Jednak najczęściej stosuje się podłączenie równoległe.

Napisano

> Obydwa sposoby są praktykowane, zależnie od konstrukcji układu

> chłodzenia. Jednak najczęściej stosuje się podłączenie

> równoległe.

Równoległe połączenie powinno się stosować tylko w samochodach ze sterowaniem ogrzewania poprzez zawór płynu a które nowsze auto tak ma?? Chyba tylko Polonez zlosnik.gif

W samochodach ze sterowaniem temperatury nawiewu przez klapke w nagrzewnicy parownik powinno podpinać się szeregowo ale są i tacy co z lenistwa podpinają równolegle i potem sie dziwią czemu zniknęło ogrzewanie

Napisano

> W samochodach ze sterowaniem temperatury nawiewu przez klapke w

> nagrzewnicy parownik powinno podpinać się szeregowo ale są i

> tacy co z lenistwa podpinają równolegle i potem sie dziwią czemu

> zniknęło ogrzewanie

Może inaczej: na pewno szeregowo nie możesz podpiąć jak nagrzewinca ma zawór. smile.gif Wtedy pola manewru nie ma, tylko równolegle. i siłą rzeczy będzie lekko słabsze ogrzewanie.

Faktem jest, że gaziarze którzy zakładali mi LPG do Lanosa, gdzie zaworu nie ma wstawili trójniki i ogrzewanie było wyrażnie słabsze. Sytuacja do normy wróciła dopiero, gdy podgrzewanie parownika zrobiłem na zupełnie innym obwodzie - Lanos ma osobne podgrzewanie przepustnicy brane z głowicy tuż przed termostatem. Wpiąłem się tam w szereg i jest waytogo.gif

Napisano

> Równoległe połączenie powinno się stosować tylko w samochodach ze

> sterowaniem ogrzewania poprzez zawór płynu a które nowsze auto

> tak ma?? Chyba tylko Polonez

> W samochodach ze sterowaniem temperatury nawiewu przez klapke w

> nagrzewnicy parownik powinno podpinać się szeregowo ale są i

> tacy co z lenistwa podpinają równolegle i potem sie dziwią czemu

> zniknęło ogrzewanie

też tak myślałem i jak zakładałem w swoim aucie (Chevrolet Evanda 2004 sterowanie klapką) gaz to pomimo protestów gazownika kazałem wpiąć równolegle bo w poprzednim świetnie się to sprawdzało

i co kupa ogrzewanie było super, a stało sie beznadziejne, gazownik zmienił na tradycyjne trójniki podłączone równoległe i wszystko jest ok - oczywiście dodał "a nie mówiłem"

jak to kolega wytłumaczy bo ja nie potrafię

coś mi tam gazownik gadał o climatronicu, mierzonym przepływie płynu i jego dodatkowym podgrzewaniu ale nie wiem czy nie wymyślał

Napisano

> też tak myślałem i jak zakładałem w swoim aucie (Chevrolet Evanda

> 2004 sterowanie klapką) gaz to pomimo protestów gazownika

> kazałem wpiąć równolegle bo w poprzednim świetnie się to

> sprawdzało

> i co kupa ogrzewanie było super, a stało sie beznadziejne, gazownik

> zmienił na tradycyjne trójniki podłączone równoległe i wszystko

> jest ok - oczywiście dodał "a nie mówiłem"

> jak to kolega wytłumaczy bo ja nie potrafię

> coś mi tam gazownik gadał o climatronicu, mierzonym przepływie płynu

> i jego dodatkowym podgrzewaniu ale nie wiem czy nie wymyślał

O co tu chodzi.Kazałeś wpiąć równolegle-ogrzewania nie było.Gazownik zmienił na tradycyjne równoległe i ogrzewanie ok.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za ciekawe odpowiedzi. W felicji mam klapki(nie zawór) i podpiete w tej chwili równolegle(na trójniki).Z ogrzewaniem nie ma najmniejszego problemu, z chłodzeniem przeciwnie(lipna konstrukcja).Wiem, że przez jakieśtam złe podpiecie przez gaziarzy(zaraz po instalowaniu instalki) grzała się niemiłosiernie, aż uszczelka poszła do wymiany pod głowicą(prawdopodobnie było w szereg).Było to jeszcze w rękach poprzedniego właściciela(kupiłem już wóz zagazowany po poprawkach...).Ostatnio rozmyślam nad przeróbką układu chłodzenia/ ogrzewania i zbieram wszelkie niezbędne informacje...

Napisano

u tescia fela tez przegrzewala sie na kazdym skrzyzowaniu--gaziarze wleli prawie sam koncentrat (spuscili ok 1,5lplynu i doleli 1,5l koncentratu) zlosnik.gifzlosnik.gif po wymianie plynu i odpowietrzeniu ukladu-(parownik rownolegle)-jak reka odjal--z tego co pamietam-to w feli jest tez wylacznik wentylatora jakos glupio w ukladzie hmm.gif

Napisano
  • Autor

Czemu głupio? Typowo - bimetaliczny wkręcony w chłodnicę.

Napisano

> O co tu chodzi.Kazałeś wpiąć równolegle-ogrzewania nie było.Gazownik

> zmienił na tradycyjne równoległe i ogrzewanie ok.

oczywiście kazałem wpiąć szeregowo i było źle a zmienił na tradycyjne równoległe i jest dobrze SORKI przejęzyczenie grinser006.gif

Napisano

> też tak myślałem i jak zakładałem w swoim aucie (Chevrolet Evanda 2004 sterowanie klapką) gaz to pomimo protestów gazownika kazałem wpiąć równolegle

> coś mi tam gazownik gadał o climatronicu, mierzonym przepływie płynu i jego dodatkowym podgrzewaniu ale nie wiem czy nie wymyślał

A masz jakieś zawory lub ograniczniki przepływu w obiegu nagrzewnicy?

To jest najważniejsza sprawa - jeżeli są, to powinno się wpiąć równolegle, a pewnie przy climatroniku możesz mieć jakiś elektrozawór.

Napisano

> Może inaczej: na pewno szeregowo nie możesz podpiąć jak nagrzewinca ma zawór.

Zależy jeszcze od konstrukcji zaworu nagrzewnicy, np. w BXie jest zawór który zmienia kierunek przepływu i spokojnie można podłączyć szeregowo. Takich samochodów jest na pewno więcej.

Ja mam u siebie szeregowo zarówno w puntku, jak i w BXie i wszystko działa jak należy.

Napisano

> są i tacy co z lenistwa podpinają równolegle i potem sie dziwią czemu zniknęło ogrzewanie

Ale łatwiej i szybciej jest podpiąć się szeregowo ...

Trzeba tylko wiedzieć jak i gdzie - ściąga się jedną rurkę i zakłada na reduktor, a drugą dodatkową zakłada od reduktora na miejsce z którego się ściągnęło oryginalną - mam tak w puntku i BXie smile.gif

Chyba się powtarzam ... oink.gif

Napisano

> Zależy jeszcze od konstrukcji zaworu nagrzewnicy, np. w BXie jest

> zawór który zmienia kierunek przepływu i spokojnie można

> podłączyć szeregowo. Takich samochodów jest na pewno więcej.

> Ja mam u siebie szeregowo zarówno w puntku, jak i w BXie i wszystko

> działa jak należy.

Jak można, to można. Miałem na myśli najbadrziej z możliwych klasyczne rozwiązanie, np FSO125, Polonez (przed +).

Napisano
  • Autor

> Zależy jeszcze od konstrukcji zaworu nagrzewnicy, np. w BXie jest

> zawór który zmienia kierunek przepływu

Ile kosztuje taki zawór? Rozumiem, że biegnął do niego 3 rury? Sterowany jest linką?

Napisano

> Ile kosztuje taki zawór? Rozumiem, że biegnął do niego 3 rury?

Zawór jest zintegrowany z nagrzewnicą. Po jednej stronie jest wejście i wyście płynu, a z drugiej jest nagrzewnica. Zamykając nagrzewnicą płyn biegnie wewnątrz zaworu.

> Sterowany jest linką?

Tak - ze środka auta - pokrętłem.

Tak na marginesie - ten zawór w BXie jest ceramiczny, więc nie nie do zajechania smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.