Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpadające sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Od miesiąca jestem posiadaczem fiata Stilo 1.9 JTD 115KM z 2003 roku. Mam problem ze sprzęgłem. Tydzień temu zauważyłem, że pedał sprzęgła po wciśnięciu go na 1/4 skoku nie stawia żadnego oporu (jest ale minimalny). Silnik jest prawidłowo odsprzęgany bez żadnych zgrzytów a samo sprzęgło nie ślizga się i równomiernie bierze. Po przejechaniu 100 km skok bez oporu wydłużył się do 1/2 całkowitego skoku i trzebabyło go odciągać nogą bo zostawał w tej pozycji. Silnik w dalszym ciągu był prawidłowo odsprzęgany po przejechaniu 400km skok bez oporu powrócił do 1/2 całkowitego skoku. Po przejechaniu kolejnych 600km znowu wystąpiła sytuacja z 1/2 skoku i odciąganiem pedału sprzęgła ale silnik w dalszym ciągu był prawidłowo odsprzęgany. Po tych ostatnich 600km przejechanych bez przerwy auto stało 1 dzień nieuruchamiane. Następnego dnia biegi nie chciały wchodzić. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być??

Napisano
  • Autor

Udało mi się odholować autko do mechanika. Mechanik postawił diagnozę zapowietrzonego układu sterowania sprzęgłem. Wykonał odpowietrzenie sprzęgła (koszt 60PLN). Pomogło ale nie na długo bo po 600km znowu sprzęgło zapadło sie do 1/2 skoku.

Teorie jakie udało mi się zebrać u mechaników to:

1. Nieszczelność w układzie sterowania sprzęgłem,

2. Nieszczelność w układzie hamulcowym(hamulce działają ok ale to jest ten sam układ z tym samym płynem a rurka od zbiorniczka do układu sterowania sprzęgła znajduje się najwyżej)

3. Uszkodzony wysprzęglik ale podobno nie widać żadnych wycieków ani nieprawidłowości na nim tak samo jak i na pompie sprzęgła.

4. Uszkodzenie membrany w układzie różnicowym i tam możliwy wyciek płynu (za tą diagnozę zapłaciłem 20 PLN, była ona na podstawie konsultacji z właścicielem sklepu z częściami do Fiat'ów to pewnie koszt rozmowy telefonicznej z tą osobą)

5. Wysoki poziom płynu hamulcowego wskazuje na wyciek i zasysanie powietrza (trochę dziwna teoria no ale niech będzie) tylko nie wiadomo z którego układu.

Dodam, że wycieku jeszcze nie zlokalizowano. W czwartek umówiony jestem na diagnozę w pogwarancyjnym centrum naprawy fiat'a.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie może on być albo ma jakąś teorię na ten temat??

Napisano

Witam kolego,

miałem ten sam poblem. Objawy takie jak u ciebie-okazało sie, że do winny był wysprzęglik. Wymieniłem na poczatku samą pompkę pod pedałem sprzęgła - nie pomogło. Odpowietrzałem kilkakrotnie-pomagało na kilkadziedziąt km. W końcu został do wym. tylko wysprzęglik-pomogło. Wyciek nie był duży, płynu ham. nie ubywało - po rozebraniu był tylko ślad "zapocenia" na wysprzęgliku- a pedał już wpadał w podłogę. Sądząc po opisie u ciebie nikt nie sprawdził wysprzęglika-ponieważ trzeba demontować skrzynie biegów ale myślę, że to będzie przyczyna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A jaki poniosłeś koszt wysprzęglika i robocizny? Myślę, że o będzie właśnie to tylko czekam do czwartku na diagnozę.

Napisano

> Witam kolego,

> miałem ten sam poblem. Objawy takie jak u ciebie-okazało sie, że do

> winny był wysprzęglik. Wymieniłem na poczatku samą pompkę pod

> pedałem sprzęgła - nie pomogło.

U mnie również było to samo i pomogła wymiana samej pompki pod pedałem.

Napisano

Mam ten sam problem ze sprzeglem.

Oddalem samochod do warsztatu i rozebrali i stwierdzili ze pompka od sprzegla jest do wymiany i popychacz (taki metalowy precik) jest skrzywiony czyli do wymiany.... koszt czesci w Fiat Avanti w Piasecznie okolo 180 zł, robota to okolo 150-200 zł

Napisano

> A jaki poniosłeś koszt wysprzęglika i robocizny?

Koszt pompki pod pedał ok 180zł, wysprzęglik ok 220 zł - org. zam w serwisie. Koszt wym. wysprzęglika ok 400zł - poza ASO.

Napisano
  • Autor

Mechanik po konsultacji w ASO fiata i zdiagnozowaniu problemu twierdzi, że nie wie co to może być i proponuje zacząć od wymiany pompki pod pedałem sprzęgła. Wysprzęglik jest suchy bo podobno go widzi (chociaż ktoś na forum pisał że jest wewnątrz skrzyni i go nie widać). Ja jestem za. Koszt tego przedsięwzięcia to 150zł pompka (oryginalna z ASO) i 50 zł robocizna. Jutro dalszy ciąg opowieści.

Napisano

> Mechanik po konsultacji w ASO fiata i zdiagnozowaniu problemu

> twierdzi, że nie wie co to może być i proponuje zacząć od

> wymiany pompki pod pedałem sprzęgła. Wysprzęglik jest suchy bo

> podobno go widzi (chociaż ktoś na forum pisał że jest wewnątrz

> skrzyni i go nie widać). Ja jestem za. Koszt tego

> przedsięwzięcia to 150zł pompka (oryginalna z ASO) i 50 zł

> robocizna. Jutro dalszy ciąg opowieści.

Witam,

kolego ja tez zacząłem od pompki pod pedałem bo łatwiej ją wymienic ale nic nie dało-chociaż spróbować warto, żeby mieć pewność, że to nie to. Nie wiem jaki masz silnik ale u mnie w Mjet wysprzęglik jest w skrzyni i nie da się go obejrzeć bez demontażu-zresztą po wyjęciu i obejrzeniu też nie było śladów wyraźnych wycieków tylko "zapocenia"-także na oko może nic nie być widać.

Pozdr ok.gif

Napisano
  • Autor

Wymieniłem pompkę pod pedałem sprzęgła i na razie pomogło ale na 100% nie mówie, że jest ok bo mało pojeździłem a po ostatnim odpowietrzeniu też troche pojeździłem bezproblemowo. Koszt pompki 150zł a robocizna 100zł.

Napisano

Co do robocizny to nie mogles samemu wymienic czy po prostu nie chcialo ci sie?? Przymiezam sie do zakupu tej pompki ale nie wiem czy dam rade a musze zaznaczyc ze mam doswiadczenie w 'grzebaniu' przy aucie smile.gif. A tak poza tym to pytalem w paru sklepach i nie maja tej czesci czy naprawde mozna ja kupic tylko w ASO?

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o wymianę to kompletnie nie znam się na samochodach. Z tego co się dowiedziałem to wymiana nie jest skomplikowana bo tą część widać i jest łatwy dostęp do niej. Problem możesz mieć jedynie z odpowietrzeniem układu sterowania sprzęgłem. Nie chce cię wprowadzać w błąd ale trzeba mieć tu urządzenie to odciągania płynu z układu. Mój mechanik sam miał z odpowietrzeniem problem. Fiat nawet to skomplikował. Generalnie ta stówka jest za wymianę i odpowietrzenie. Ponadto pompka w ASO kosztuje wg mojego mechanika więcej niż 145zł które zapłaciłem. Podobno miał tam jakieś specjalne rabaty. We Włocławku część była dostępna tylko w ASO fiata. Pozdrawiam i powodzenia.

Napisano

Ma

> ktoś jakiś pomysł co to może być??

Miałem to samo i u mnie był to wysprzęglik.

pzdr...

/kustosz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.