Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

korektor siły hamowania F

Featured Replies

Napisano

Witam

Padł mi ostatnio korektor siły hamowania, wybrałem się na stacje, aby sprawdzić który, oto wydruk:

3375d0c77b4de08b.jpg

Na stacji powiedziano mi, że do wymiany jest lewy, w domu przeprowadziłem test, na drodze polnej rozpedziłem autko i hamulec do oporu, pierwsze stanęło koło prawe(od strony pasażera). I tu juz zgłupiałem, wydaje mi się, że jak korektor jest popsuty to koło mocniej hamuje. Jeżeli się myle to proszę wyprowadzić mnie z błedu. Wydruk osi tylniej jakoś nie potrafię zrozumieć.

Napisano

> proszę wyprowadzić mnie z błedu.

Co do jednego mogę Cię wyprowadzić - korektor reguluje siłę hamowania dla tylnej osi nie dla poszczególnych tylnych kół. Nie wiem natomiast jaką dokładnie ma konstrukcję regulator w Oplach. Jeżeli masz typ połączony z budą siła hamowania zależy od położenia budy względem tylnej belki. Im wyżej tym mniejsza siła hamowania. Korektor taki można łatwo sprawdzić - ktoś depcze na pedał hamula, ty pod samochodem powinieneś zobaczyć minimalny choćby ruch tłoczka korektora. Przy takim samym systemie w Ładzie 2107 zablokowanie korektora powodowało brak hamowania tylnej osi (obu kół razem). według mnie to nie korektor. Chyba że masz inny typ bo podobnież były też bez dźwigienki (czy sprężynki) i tych nie znam.

Napisano
  • Autor

drogi kolego jestes w błędzie u mnie sa dwa korektory hamowania, sa one założone na przewodach hamulcowych nad tylna belka, jak znajdę zapodam foty.

fota z allegro [image]852d44c1ab008ce4m.jpeg[/image]

W astrach występuja rózne rozwiazania jeżeli chodzi o korektory hamowania.

Napisano

> drogi kolego jestes w błędzie u mnie sa dwa korektory hamowania, sa

> one założone na przewodach hamulcowych nad tylna belka, jak

> znajdę zapodam foty.

> fota z allegro

> [image]852d44c1ab008ce4m.jpeg[/image]

> W astrach występuja rózne rozwiazania jeżeli chodzi o korektory

> hamowania.

"Chyba że masz inny typ bo podobnież były też bez dźwigienki (czy sprężynki) i tych nie znam." jak pisałem... Szkoda że nie pomogłem... frown.gif

Napisano

jest tak jak piszesz , prawy korektor jest uszkodzony ale wymienić powinno się oba .

A na stacji diagnostycznej , nie tylko tej znajomość tematu po prostu powala... faint.gif

Napisano

> prawy korektor jest uszkodzony ale wymienić powinno się oba .

Korektory zawsze są sprzedawane w kompletach tak samo jak szczęki czy klocki hamulcowe.

Napisano
  • Autor

> Korektory zawsze są sprzedawane w kompletach tak samo jak szczęki

> czy klocki hamulcowe.

Nieprawda w zielonej górze wszedzie mogę kupic pojedyńczo koszt 74 zl i w górę.

Napisano

> Nieprawda w zielonej górze wszedzie mogę kupic pojedyńczo koszt 74 zl

> i w górę.

To tak jak byś się chwalił, że możesz kupić klocki ham na jedno koło...

...powodzenia w razie nagłego, mocnego hamowania...

Natomiast jeśli chodzi o cenę to nie pamiętam dokładnie, z resztą rónież w zależności od rocznika Asterki - max do 100zł kosztuje kpl. 2 szt oryginalnych korektorów ATE.

Napisano

> To tak jak byś się chwalił, że możesz kupić klocki ham na jedno

> koło...

> ...powodzenia w razie nagłego, mocnego hamowania...

ok.gif

> Natomiast jeśli chodzi o cenę to nie pamiętam dokładnie, z resztą

> rónież w zależności od rocznika Asterki - max do 100zł kosztuje

> kpl. 2 szt oryginalnych korektorów ATE.

to bardzo potaniały , bo oryginał GM to właśnie ATE i kosztowały parę lat temu ok. 350 PLN .

Napisano

> to bardzo potaniały

Zgadza się. Kilka miesięcy temu nagle zaczęło mi blokować prawe tylne koło podczas hamowania. Po jeździe prawy bęben był wyraźnie bardziej nagrzany niż lewy. Porozbierałem, wszystko było OK więc wyrok padł na korektor, tym bardziej, że pomiar siły hamowania też na to wskazywał. Zakupiłem komplet ATE za około 100zł jak prawi zielik i... po zakupie hamulce uległy samonaprawie. zlosnik.gif Korektory leża sobie i czekają na swoje 5 minut wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Drogi kolego zielik, napisałeś:

<<Korektory zawsze są sprzedawane w kompletach tak samo jak szczęki czy klocki hamulcowe.>>

Ja napisałem, że jest to nieprawdą, a nie, że kupię sobie jeden.

Wiec proszę nie wciskaj mi słów w usta których nie powiedziałem, a lepiej czytaj uważnie co ktoś napisał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.