Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakierowanie lusterka (mini-manual)

Featured Replies

Napisano

Siema.

Wczoraj idąc radosnym krokiem do samochodu zauważyłem (mniej radosny) brak lusterka. Pech chciał że autko musiałem postawić w nieco mniej 'widocznym' miejscu, gdzie nocami szwendają się młodociane cwaniaczki mad.giftuk.gif

Objeżdżając chyba z 10 szrotów oczywiście NIE znalazłem lusterka w moim kolorze, a cena używek lekko mnie podcięła (nawet 120zł boje_sie.gif ). Zanabyłem więc w sklepie nowy zamiennik za całe 47pln a za ok. 45zł kupiłem w mieszalni porcję 200ml lakieru w sprayu (pod nr lakieru) i dobry akrylowy lakier bezbarwny niestety w nieco większej butli za 17pln.

Oczywiście lusterko zamienne jest czarne. Nie należy sugerować się niegładką powierzchnią - lusterko należy zeszlifować papierem ściernym (najlepiej nawinąć go np. na zwykłe pudełko zapałek) i dokładnie, równomiernie objechać cały element do lakierowania. Oczywiście lakierowana jest tylko 'kopuła' bez ramki i trójkąta w drzwiach.

Po zeszlifowaniu dokładnie wycieramy całość wilgotną szmatką, następnie czymś odtłuszczającym - użyłem benzyny ekstrakcyjnej. Benzyna szybko wysycha więc można zaraz potem zabierać się za maskowanie.

Do wykończeń (krawędzie lusterka itp) użyłem papierowej taśmy samoprzylepnej, potem na całość nałożyłem spory fragment folii lusterko przeciskając przez zrobiony na środku otwór.

Rzut oka na zabezpieczenie:

min18813.jpg min18814.jpg

Po zabezpieczeniu folii przed zwijaniem (taśma na końcach) można zacząć malować. Kolor (bazę) kładłem bezpośrednio na lusterko - można się obyć bez podkładu. Po nałożeniu 2 warstw (z przerwą 5 minutową) mamy położony kolor. W chwili obecnej lakiery tego typu dość szybko schną.

Lusterko po 1wszej warstwie koloru:

min18810.jpg min18811.jpg

Lusterko po 2 warstwie koloru:

min18812.jpg

Lusterko po nałożeniu lakieru bezbarwnego:

min18815.jpg min18816.jpg min18818.jpg

To w zasadzie tyle... Pozostaje odczekać profilaktycznie jakieś 2-3 godzinki - powinno wystarczyć do wyschnięcia w suche letnie dni.

Mam nadzieję, że to i owo przyda się każdemu kto chciał sobie 'pociągnąć' lusterka lakierem, albo siłą rzeczy ma np. 2 niejednakowe icon_rolleyes.gif

PS. O ile przy kładzeniu koloru praca idzie szybko i lekko o tyle przy nakładaniu warstwy bezbarwnej należy się trochę bardziej postarać aby efekt końcowy był zadowalający. Przede wszystkim należy lakier nakładać jak najrównomierniej - w przeciwnym razie błędy będą łatwo zauważalne. Lakier zbyt grubo położony nie będzie całkiem przezroczysty - grubsza warstwa robi się 'zamglona' więc lepiej położyć 2gą warstwę niż przesadzić za 1wszym razem.

Sam trochę przedobrzyłem i niestety musiałem położyć znowu kolor i znowu bezbarwny - inaczej niedociągnięcia byłyby aż nadto zauważalne. tongue.gif

Przy lakierze bezbarwnym i kolorze najlepiej stosować technikę powolnego lakierowania tak, aby po 2-3 przeciągnięciach lakier zaczął się błyszczeć. Odstęp między dyszą a elementem najlepiej nie więcej jak 10-15cm.

PS2. Skórka pomarańczowa to niestety dość popularny efekt uboczny przy lakierowaniu sprayem. Ale największe znaczenie ma tu technika. Na szczęście na elementach dodatkowych jak lusterka jest to mało widoczne.

pzdr

Napisano

Nie chcę być złośliwy smile.gif, ale czy czasem nie da się zdjąć tej zewnętrznej obudowy lusterka hmm.gif

A tak na marginesie gratuluję efektu i zaciętości w pracy waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jasne że się da... Ale jakoś nie chciałem ryzykować (w zamiennikach pewnie plaskik nieco 'delikatniejszy' tongue.gif ) a poza tym maskowanie trwało może 10min. ok.gif

Można też lusterko odkręcić - tylko jaką 'trzymaczkę' lepszą od drzwi da się znaleźć zlosnik.gif

Napisano

delikatnie podwarzyc i lekko schodzi zlosnik2.gif

Swoja droga gratuluje zacieklosci rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Swoja droga gratuluje zacieklosci

E tam bez przesady - w końcu co lepszego można robić w czasie urlopu niż picowanie auta palacz.gif

Napisano

A czy do malowania plastiku nie musi byc specjalna farba i specjaly podklad? Znajomej jak pomalowali zderzak zwykla farba szybko sie pokruszylo i odlazilo, ze mozna bylo paznokciem zdzierac.

Napisano

offtopic.gif

O widzę że kolega ma podobne felgi do moich smile.gif

Napisano
  • Autor

> O widzę że kolega ma podobne felgi do moich

Być może... fajne i niedrogie cool.gif

Napisano
  • Autor

> A czy do malowania plastiku nie musi byc specjalna farba i specjaly

> podklad? Znajomej jak pomalowali zderzak zwykla farba szybko sie

> pokruszylo i odlazilo, ze mozna bylo paznokciem zdzierac.

Niewykluczone, że do plastików wskazane jest używanie innego podkładu. Inna sprawa, że kolega miał w nissanie zderzak u 'fachowca' przelakierowany i nawet z podkładem potem odchodził - a czemu - oczywiście komuś nie chciało się zmatowić plastiku mad.gif

Napisano

miesiąc temu zdejmowałem obudowy lusterek i malowałem sprayem. Cała operacja zajęła godzinę.

Czynności po kolei:

- zdjęcie obudowy

- umycie

- dotarcie drobnym papierem ściernym

- oczyszczenie, odtłuszczenie rozpuszczalnikiem

- malowania (nakładałem delikatnie 5 warstw

Efekt, jak z fabryki.

Napisano
  • Autor

Aha... na koniec na pewno nie zaszkodzi objechać delikatnie pastą polerską.

Przewietrzyłem już autko przejażdżką po mieście - lusterko looks ok zlosnik.gif

Napisano

> Być może... fajne i niedrogie

Czy nie są to czasem firmy Postert (lub BBS bo oni tez dla nich robili ) ??

Wyglądają identycznie (z tego kąta zdjęcia) jak moje 15". Masz tylko inne dekielki (patrz moje fotki - strona w profilu

Napisano
  • Autor

> Wyglądają identycznie (z tego kąta zdjęcia) jak moje 15". Masz tylko

> inne dekielki (patrz moje fotki - strona w profilu

Widziałem twoje foty jak się kiedyś alusami przechwalaliśmy w którymś poście jakoś w ub. roku...

Nie - twoje są inne i różnice są nie tylko w dekielkach. Moje to BBS'y od Golfa GT albo GTI (ale i tak były w kilku wzorach).

U mnie jest tak:

281239779-opel0001.jpg

281239779-opel0002.jpg

281239779-opel0003.jpg

post-27080-14352496473496_thumb.jpg

Napisano

> Nie chcę być złośliwy , ale czy czasem nie da się zdjąć tej

> zewnętrznej obudowy lusterka

Zdjąć można ale zaczepy raczej tego nie wytrzymają i pójdą się kochać 270747800-sex.gifzlosnik.gif

Rozbierałem 2 szt oryginalne i w każdym pękł minimum 1 zaczep. Potem całość składałem na siilkon zlosnik.gif

Napisano

> Zdjąć można ale zaczepy raczej tego nie wytrzymają i pójdą się kochać

> Rozbierałem 2 szt oryginalne i w każdym pękł minimum 1 zaczep. Potem

> całość składałem na siilkon

Jakoś tego nie pamiętam, ale w takim układzie nie będe podsuwał destrukcyjnych pomysłów uzbroj_zlo.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.